esitys- ja levityssuunnitelma

Asiaa elokuvien suunnittelusta.
att
Viestit: 34
Liittynyt: 16.08.2014 14:53

esitys- ja levityssuunnitelma

Viesti Kirjoittaja att » 27.11.2019 16:13

Haen apurahaa pientä dokumenttielokuvaa varten ja joissakin paikoissa hakemukseen vaaditaan esitys- ja levityssuunnitelma. Pitääkö siis ennen apurahan hakemusta tietää, missä elokuvan voi esittää?

seepukka
Viestit: 352
Liittynyt: 07.12.2015 20:43

Viesti Kirjoittaja seepukka » 27.11.2019 19:42

haluavat tietää miten laajalle dokkaria aiotaan levittää, mille yleisölle ja kuinka moni siitä potentiaalisesti on kiinnostunut. Apurahoissa vaikuttavuus on yksi myöntökriteeri eikä esim. ole kovin hyvä projekti heidän kannaltaan jos potentiaalinen yleisö on naapurin Pera ja pari omaa sukulaista. Säätiöstä tai rahastosta riippuu miten painottavat alueellista näkökulmaa tai aihepiiriä. Esim. jos on vaikka ruotsinkielisen saaristokulttuurin tukemiseen erikoistunut rahasto niin sieltä tuskin saa vaikkapa johonkin hämäläiseen uskonnolliseen dokkariin rahaa :wink:

Ylipäätään kaikkia elokuvia tehtäessä pitäisi tietää miten sitä aiotaan levittää ja mikä sen yleisö on ja missä sitä voisi esittää. Yksi ongelma esim. harrastajajutuissa on se että niitä tehdään itseä eikä yleisöä varten jolloin leffasta voi tulla ihan ok tasoinen mutta kukaan ei tiedä sen olemassaolosta ja sitten se ehkä pyörii parilla pikkufestarilla kerran ja jää unohduksiin. Ideaalitilanteessa tehtäisiin niin kuin kaupallisillakin tuotoksilla eli käsiksen pohjalta katsotaan mikä on yleisö ja mistä voisi saada rahoitusta, sitten tarvittaessa muokataan projektia levitys- ja rahoitusmahdollisuuksien mukaan ja sitten vasta se toteutetaan kun levitys ja rahoitus kunnossa.

Eli kaikkia projekteja varten pitäisi etukäteen tietää mikä sen yleisö on ja miten sen yleisön voi saavuttaa saatavilla olevilla resursseilla. Ei mitään "ilmaisleffaakaan" kannata tehdä jos kukaan ei sitä löydä ja katso sitten kun se on valmis. Eli levitys ja markkinointi kannattaa miettiä jos suunnitteluvaiheessa.

Jos olet epävarma levitys- ja markkinointiasioista niin varmasti saat pikkurahalla palkattua siihen jonkun tutun jolla tuottajakoulutus ja -kokemusta. Katso esim. ammattikorkeakouluja joissa mediatuotantolinja ja kysele sieltä jos joku 3. vuoden opiskelija lähtisi tekemään projektia tästä pientä korvausta vastaan :)

seepukka
Viestit: 352
Liittynyt: 07.12.2015 20:43

Viesti Kirjoittaja seepukka » 27.11.2019 19:47

- kenelle elokuva on tehty
- kuka sitä katsoo tai voisi katsoa ja millä alueella tai alueilla
- missä sitä aiotaan esittää
- missä muualla sitä voisi esittää
- onko saatavilla ilmaiseksi ja jos on niin mille yleisöille
- mitä levitystä on jo sovittuna
- millaista vaikutusta yleisössä pyritään saavuttamaan
- ajankohtaisuus
- yhteiskunnallinen vaikuttavuus
- onko käyttökelpoinen opetusvälineenä ja jos on niin millaiseen opetukseen
- miten elokuva tukee säätiön/rahaston toimintatarkoitusta ja sopii niiden rajausten sisälle

Vastaa Viestiin