tv-dokumentin viimeistelyapua

Etsitkö tekijää projektiisi? Kysy sitä täällä.
emppu
Viestit: 61
Liittynyt: 31.12.2005 16:41

tv-dokumentin viimeistelyapua

Viesti Kirjoittaja emppu » 24.09.2016 15:32

Hei,

Mistähän löytäisin muutaman tunnin apua aloittelijan tv-dokumentin viimestelyyn - toivomuksena olisi saada fontit, tekstitykset ja mahdolliset leikkauskömmähdykset viimeisteltyä mahdollisimman pitkälle "tv-standardien" suuntaan. Eli haussa olisi pääkaupunkiseudulta joku, jolla olisi aiempaa kokemusta ammattimaisesta tv-dokumenttityöstä, ja joka voisi palkkiota vastaan käydä kanssani läpi n. 50 min. projektini. Lisäksi voi olla tarpeen apu työn tallentamisessa oikeaan formaattiin siirtoa / esitystä varten. Pinnacle Studio -leikkausohjelmiston osaaminen olisi plussaa, mutta enemmän kyse olisi yleisnäkemyksestä ja teknisistä valinnoista.

Laitathan viestiä jos olet kiinnostunut - kiitos!

seepukka
Viestit: 352
Liittynyt: 07.12.2015 20:43

Viesti Kirjoittaja seepukka » 24.09.2016 16:27

Mille kanavalle teet, onko sinulla jo sopparit kunnossa niiden kanssa? Ääniin kannattaa kiinnittää huomiota, niiden suhteen varsinkin yle on hyvin tarkka. Tekniset ohjeet löytyvät yleensä kanavien sivuilta jotain kautta. Tekstitykset ovat vielä asia erikseen, millaisena tiedostona ne toimitetaan jne. Onko sinulla noista 890 tiedosto vai tehty pinnaclessa vai miten

emppu
Viestit: 61
Liittynyt: 31.12.2005 16:41

Viesti Kirjoittaja emppu » 24.09.2016 17:13

Ei varsinaista sopimusta, prokkis on tosiaan ensimmäiseni ja pienimuotoinen, mutta Yle-yhteensopivuus tavoitteena. Äänet ovat tosiaan yksi alue, jota haluaisin katsoa, ja että volyymi pysyy keskimäärin tietyissä rajoissa kautta linjan, vaikka musiikki ja puhe vaihtelevat (jos vaikka siihen jonkin "keskiarvon" voisi koko raitaa koskien säätää tms.) Jotain erikoisia säröjä tuntuu myös editointivaiheessa tulleen joihinkin kohtiin ääniraitaa, ihmettelen miksi ja saako jotenkin pois. Pinnaclella olen kaiken editoinut ja siinä muodossa on yhä, viidellä raidalla koko systeemi leikepöydällä avoinna mutta niin valmiina kuin itse kykenen sen saattamaan. Teksitysten osalta sanoisin, että tässä kätevintä olisi paketoida koko systeemi yhdeksi tiedostoksi teksteineen päivineen, mutta mikä se muoto sitten olisi... Tällaisia pähkinöitä.

seepukka
Viestit: 352
Liittynyt: 07.12.2015 20:43

Viesti Kirjoittaja seepukka » 24.09.2016 18:00

jos ylelle menossa niin sitten äänet -23LUFS ja pitää olla 1db rajoissa
yoikein eli hyvin tarkkaan, muistaakseni huiput -6. jos et saa omilla ohjelmilla ajettua niin pyydä jotain kaveria ajamaan ääniraita paremman ohjelman läpi. esim. Auditionissa ja Protoolsissa saa tehtyä näitä aika näppärästi.

hd-ohjelmalle xdcamhd50 mov-kontissa stereoäänillä on helpoin toimittaa. ylellä pitää ehdottomasti olla tekstit erillisellä tiedostolla, kuvassa ei saa olla mitään tekstityksiä kiinnipoltettuna. muistaakseni esim. 890 käy niille mutta sen voinee helposti tarkistaa (hoidan yleensä vain tv-masterien latauksen, en tekstejä) .

sitten jos kun haluavat että toimitat lopullisen masterin sinne niin asennat Aspera Connect -plugarin koneelle ja lataat heidän toimittamallaan linkillä ylen aspera-järjestelmään.

ylen sivuilla on pdf jossa on tarkat ohjeet formaateista ym. mutta en muista mistä se tarkalleen löytyy.

tekstityksistä sen verran että yleensä kannattaa sopia vähintään diili jossa maksavat tekstittämisen vaikka eivät ohjelmasta maksaisikaan mitään. tekstityksien tekeminen on pirullista hommaa muutenkin joten se kannattaa aina ulkoistaa jos vain suinkin pystyy :wink:

Jese86
Viestit: 6
Liittynyt: 04.05.2016 19:25

Viesti Kirjoittaja Jese86 » 29.09.2016 17:07

Eli äänien kanssa miksaus tarvii tosiaan tehdä Eurooppalaiseen standardiin EBU R128:aan. Ääniraitoja pystyy "puhdistamaan" ja säröjäkin hieman tasoittelemaan, joskus jopa niin hyvin, että alkuperäisistä säröistä ei ole tietoakaan.

Jos et vielä ole saanut ketään jeesaamaan sinua, niin voisin jeesiä. Olen reilun vuoden aikana leikannut neljä lyhyttä tosi-tv-ohjelmaa televisioon, ja niille myös tv-miksauksen tehnyt kuin myös pientä äänisuunnittelua. Minulla on omasta takaa useampiakin ohjelmia joita käytän omassa työskentelyssä, mm. Adobe CC, Pro Tools, Logic Pro X, iZotope RX5...

Mutta jos siis edelleen apua kaipaat, niin laita vaikka yv! Voin olla avuksi ainakin äänien viimeistelyssä!

-Jesse

Vastaa Viestiin