Digivideoyhdistyksen lopetus

Ajatuksia elokuvan tekemisestä.
seepukka2
Viestit: 35
Liittynyt: 28.02.2020 13:26

Digivideoyhdistyksen lopetus

Viesti Kirjoittaja seepukka2 » 22.12.2020 18:42

Digivideon etusivulta:
Digivideoyhdistys lopettaa toimintansa

Tätä sivustoa julkaiseva Digivideoyhdistys ry. on päättänyt lopettaa toimintansa vuoden 2020 lopussa ja sen mukana loppuu myös sivuston ylläpito. Keskustelufoorumi jatkaa maaliskuun loppuun, sitten kaikki poistuu bittiavaruuteen.

Digivideoyhdistys perustettiin 2001 vastaamaan taloudellisesti nettitoiminnasta ja saimme siirrettyä kaikki osiot samaan osoitteeseen. Toimintaa oli jo viime vuosituhannen loppuvuosina yksittäisten käyttäjien omilla ja itse maksetuilla kotisivuilla, jotka oli linkitetty yhteen.

Ensimmäinen vuosikymmen oli vilkasta aikaa, oli koulutustilaisuuksia eri puolilla maata, messuesiintymisiä alan messuilla, kasvun vuosia. Tiedon tarve uudesta lupaavasta formaatista oli valtava. Yhdistyksellä oli myös vilkkaasti kysytty lainalaitepalvelu.

Toisella vuosikymmenellä koulutuksen ja valistuksen tarve väheni, kun laitteet ja ohjelmistot muuttuivat helpommiksi ja varmatoimisemmiksi, nauhatallennuksesta siirryttiin muistikortteihin ja kännykälläkin sai videota. Samalla netin ulkopuolinen toiminta supistui vähitellen ja lainalaitteetkin vanhenivat. Jäsenmaksun maksajien määrä alkoi myös supistua ja nyt ollaan tilanteessa, että tulot eivät enää kata välttämättömiä menoja.

Voidaan kuitenkin todeta, että digivideon aika on jo ohi, tehtävä suoritettu. Kaikki videohan on jo digitaalista. Voidaan siis puhua vain videosta ilman etuliitteitä. Jatketaan sen tekoa muilla foorumeilla.
Kauan on ollut tämä sivusto toiminnassa ja keskustelua on mahtunut mukaan jos jonkinlaista. Tuo mainittu "digivideomurros" on tosiaan pyyhkinyt koko yhteiskunnan läpi ja videon tekemisestä on tullut niin tavanomaista että siihen tuskin kiinnitetään enää edes mitään huomiota. Tekniikka on toki kehittynyt, mutta ennen kaikkea valmiiden tuotosten julkaisu on monipuolistunut valtavasti. Ajatellaan vaikka YouTuben kaltaisia alustoja jotka ovat tehneet videosisällöstä niin tavanomaista ja yleistä että sitä on välillä suorastaan ähkyksi asti.

Itsestä tuntuu toistaalta, että ennen saattoi täälläkin esitellyissä lyhytelokuvaprojekteissa olla hyvin paljon kunnianhimoa. Rahaa ei välttämättä paljoa ollut käytössä ja tekniikka oli alkeellista, mutta se ei menoa haitannut ja osa lopputuloksista oli todella hienoja. Vaikeaa oli, mutta koko ajan helpottui ja tekeminen tuli edullisemmaksi. Toisaalta uusia kameramalleja alkoi sataa monta kertaa vuodessa niin että tekniikasta uhkasi tulla tekemisen koko pääasia. Välillä se sisältökin sitten unohtui.

Nykyään laitteita on vaikka millainen valikoima eivätkä ole hinnalla pilattuja. Teknisessä laadussa pääsee helposti sille tasolle että huonosta lopputuloksesta voi syyttää lähinnä yrityksen tai osaamisen puutetta. tosin tekniikka välillä auttaa tässäkin kun on kaiken maailman automatiikkaa ja kuvanparannusohjelmaa jotka voi kytkeä päälle niin että lopputulos pysyy teknisesti käyttökelpoisena vaikka olisi kuvattu puolihuolimattomasti vasemmalla kädelläkin .

Silti tuntuu, että kunnianhimo ja tekemisen riemu on jotenkin kadonnut koko videokuvaamisesta viimeisen noin 10 vuoden aikana. En muista milloin olisin viimeksi nähnyt täällä mitään ns. oikeaa elokuvaprojektia työn alla tai valmiina. Lähinnä ihmiset kyselevät yksinkertaisia teknisiä "käyttöohjeita" laitteisiin ja ohjelmiin tai sitten julkaisevat jotain yksinkertaisia "kameratestivideoita" tai kissavideotyyppistä materiaalia.

Onkin kysyttävä, mitä videokuvaamiselle tapahtui? oliko se aina vain simppeliä harrastamista vailla sen kummempaa päämäärää ja olivatko harrastajaelokuvaprojektitkin vain harvinaisia poikkeuksia? Katosiko kunnianhimo ja tekemisen riemu matkan varrella vai oliko niitä alun perinkään olemassa?

En tarkoita että kaikkien pitäisi tehdä mitään kokopitkiä harrastajaelokuvaspektaakkeleita ja käyttää kaikki vapaa-aika ja rahat niihin. Sitä vain mietin että onko koko videoformaatti ilmaisuvälineenä tavallaan pilattu kun videosisältöä pursuaa nykyaikana joka tuutista ja siihen vain kertakaikkiaan väsyy.

Joka tapauksessa foorumin ahdinko ja yleisempikin videokuvaamisen tilanne Suomessa ja maailmalla vaikuttaa yhteiskunnan kehitykseen suhteutettuna varsin luontaiselta kehityskululta. Jokin mitä ei tarvita kuolee pois, eikä sitä niin kovin paljoa kannata surra koska niin oli tarkoitettukin. Annetaan yhdistyksen, foorumin ja aatteen kuolla rauhassa ja kehitetään ehkä tilalle joskus myöhemmin jotain uutta jos sellaiselle tuntuu olevan tarvetta. Ulkomaisilla foorumeilla toki pärjää myös niin kauan kuin ei etsi paikallista verkostoitumista ja pärjää englannin kielellä.


Tähän alle voisi olla mukava kertoa hauskoja foorumisattumuksia, ensimmäisiä digikuvauskokemuksia tai muita nostalgiapläjäyksiä vuosien varrelta :)

japiippo
Viestit: 4227
Liittynyt: 20.04.2006 13:22
Paikkakunta: Muhos

Re: Digivideoyhdistyksen lopetus

Viesti Kirjoittaja japiippo » 23.12.2020 21:57

seepukka2 kirjoitti:
22.12.2020 18:42
En tarkoita että kaikkien pitäisi tehdä mitään kokopitkiä harrastajaelokuvaspektaakkeleita ja käyttää kaikki vapaa-aika ja rahat niihin. Sitä vain mietin että onko koko videoformaatti ilmaisuvälineenä tavallaan pilattu kun videosisältöä pursuaa nykyaikana joka tuutista ja siihen vain kertakaikkiaan väsyy.
Totta puhut, itsellänikään ei ole tullut kunnianhimoisia projekteja tehtyä 2013 jälkeen (ja siihenkin asti vain harrastajatasoisia kotivideokameroilla), sen jälkeen pelkkiä hupikuvailupätkiä kuten suurin osa muustakin planeetan väestöstä. Oikeastaan ainoita yleisesti kiinnostavia pätkiä taitavat olla nuo kolmisenkymmentä vuotta vanhat, ensimmäiset omat videokuvailut kotiseudulta, sellaisia ei voi tehdä enää lisää nykyaikana, vaikka olisi miten moderni kamera (paitsi jos siihen saa lisävarusteena aikakone-adapterin.-)

Kiitokset yhdistyksen aktiiveille, muille kirjoittajille ja lukijoille näistä vuosista!

Jarmo Piippo, Muhos

jorma k
Viestit: 3373
Liittynyt: 16.01.2005 11:57

Re: Digivideoyhdistyksen lopetus

Viesti Kirjoittaja jorma k » 02.01.2021 18:55

Kyllähän kuvaus (video ja valokuvaus) on jonkin tason inflaation kärsinyt. Mutta toisaalta se on kameroiden hinta-laatusuhteen parantumisen takia, mahdollistanut valtavan tiedon levittämisen mahdollisuuden. Mihin YouTube ja vastaavat
ovat antaneet hyvän alustan.
Nyt löytyy tietoa kielellä (lue:Video), jota kaikki ymmärtävät ja se rikastuttaa elämäämme monella eri osa-alueella.
Tossa suhteessa kehityssuunta on ollut hyvää. Ongelmaksi on osin tullut laadun putoaminen. Senkin hyvä puoli on, että amatöörikuvaajatkin uskaltavat omia, joskus hyvinkin kiinnostavia, videoitaan esitellä.

v peltonen
Viestit: 161
Liittynyt: 25.08.2009 20:31
Paikkakunta: Heinola

Re: Digivideoyhdistyksen lopetus

Viesti Kirjoittaja v peltonen » 03.01.2021 08:32

Kyllähän tämän sivun ylläpito aina resursseja vaatii joltain, mitä tämä ns. alusta maksanee sitten.
Tuohon Facedok sivustoohan voisi kuka vaan perustaa vastaavan ilmaiselle alustalle jos ylimääräistä aikaa ja kiinostusta löytyy. Toisaalta ehkä juotuisi jonkinlaista järjestystä ylläpitämään ryhmässä ja säännöt laatimaan.
Kiitokset vaan tämän nykyisen vuosien sivuston ylläpidosta.
Väinö Peltonen

pokkis
Viestit: 330
Liittynyt: 03.08.2005 20:22

Re: Digivideoyhdistyksen lopetus

Viesti Kirjoittaja pokkis » 04.01.2021 18:07

Forumsoftahan on ilmainen ja webbihotellin kustannus on luokkaa karvan päälle satskun.
Mutta anyway kiitokset kuluneista vuosista ylläpitäjille.

Vastaa Viestiin