LED-valot tällä hetkellä

Macfly
Viestit: 48
Liittynyt: 31.07.2011 20:44
Paikkakunta: Etelä-Karjala
Viesti:

LED-valot tällä hetkellä

Viesti Kirjoittaja Macfly » 03.05.2015 17:27

LED-valaisimien tekniikkka kehittyy hurjaa vauhtia ja nyt taitaa olla sopiva aika hankkia punapäille korvaajia. Hakusessa siis valoja, jotka riittävät sisällä ja myös ulkona kokokuvan valaistukseen.
Kertoisitteko hiukan asioita, mitä kannattaa ottaa huomioon ennen ostopäätöstä? Aivan perustiedot ovat hallussa, mutta jotain tulisi kait ottaa huomioon ja eri merkkien välilläkin lienee eroja. DC-syöttö taitaa olla kaikissa yli 12V eli vaatii kikkailua. Tulisiko olla portaattomasti säädettävä värilämpötila vai riittääkö pari vaihtoehtoa tai pelkkä filtteri Mitä olette mieltä esim. tällaisesta mallista: http://www.swit.cc/productshow.aspx?id=99

LineUnit
Viestit: 17
Liittynyt: 02.06.2012 10:25
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja LineUnit » 05.05.2015 13:46

En osaa mitenkään tyhjentävästi vastata tähän, mutta LED-valoja viimeisen pari vuotta käyttäneenä joitakin ajatuksia on herännyt.

Omalla kohdalla LEDit ovat tuoneet mainion lisän tuotantoihin, joissa normaalissa tilanteessa ei olisi käytetty erillistä valaisukalustoa. V-Lock - akuilla toimivat 1 x 1 paneelit tai itseasiassa monesti vain yksi paneeli on kivasti rikastanut tekeillä olevaa kuvaa ja parantanut lopputuloksen laatua. Eli en ole LEDeillä varsinaisesti lähtenyt korvaamaan muita valaisuratkaisuita, vaan hyödyntänyt LEDien ketteryyttä kevyiden tuotantojen parissa.

Suurin kompastuskivi LEDien kohdalla on ollut väritoisto, joka halvimmilla valoilla on ollut todella surkea. Tämä on tullut erityisesti esiin silloin, kun kuvassa on näkynyt muutakin keinovaloa. Huonojen LEDien tuottama valo on kovin "muovisen" oloista eli häivyttää esim. ihon sävyjä ikävästi. Tosin, hieman sarkastisesti voisi todeta, että eipä tartte maskeeraajaa mukaan, kun iho tasoittuu valolla.

CRI - arvo on siis tärkeä laadun mittari. Mitä korkeampi(yli 90), niin todennäköisesti sen parempi. Ja (portaattomasti) säädettävä värilämpötila on käyttömonipuolisuuden kannalta näppärä ominaisuus. Tosin bi-color - LEDeissä valoteho ääripäissä on pienempi yksivärisiin verrattuna. Värilämpötila kun monessa valaisimessa säädetään vaihtamalla eriväristen LEDien tehosuhdetta.

Mitä tulee LEDien tehoon, niin paneeleissa olen todennut sellaisen, että 40W virrankulutuksella saa paneelista irti sen verran, että "haastis-tyyppinen" asetelma onnistuu parilla-kolmella lampulla oikein hyvin, mutta kyllä laajempiakin kuvia on tullut tehtyä tietyissä rajoissa.

LED fresneleitä en ole päässyt käytännössä kokeilemaan, joten niistä en sano vielä mitään. Kiinnostuneena kuitenkin kerään niistäkin tietoja ja muiden käyttökokemuksia.

Olisi kiinnostava kuulla muiltakin LED käyttökokemuksia.

paukkuva
Viestit: 145
Liittynyt: 22.03.2006 21:32

Viesti Kirjoittaja paukkuva » 06.11.2015 19:23

Jouduin pari vuotta sitten eräässä melko pitkässä projektissa valaisemaan jopa n. 10m pitkiä työkoneita erittäin haastavissa olosuhteissa (kosteitta, pölyä, kuraa jne.). Käytin paria 20W akkuraksavaloa ja paria 60W 12 voltin työvalonheitintä. Yllätys oli suuri, kun erään ajoneuvon työvalona oli 2x1000W halogeenit +muutama pienempi tuikku, kilpailivat kokolailla samassa teholuokassa akkuledien kanssa eikä värintoistossa ollut valittamista. Tai ainakaan ledivalo ei fiksusti käytettynä juuri koskaan käynyt vähäksi.

Vastaa Viestiin