Sivu 1/2

Elokuvatarkastamo lopetetaan?

Lähetetty: 28.01.2010 09:33
Kirjoittaja japiippo
Maailman muuttuminen on näköjään jo vähitellen pakko myöntää julkishallinnossakin, ja todeta kaiken kuvamateriaalin ennakkotarkastaminen nykyään mahdottomaksi:

http://yle.fi/uutiset/kulttuuri/2010/01 ... 00664.html

Lähetetty: 28.01.2010 10:46
Kirjoittaja timpu
Kirjoitin tästä vuoden lopulla vähän tarkemmin Indietaivaan foorumille:
http://www.indietaivas.fi/forum_readthr ... rumid=1276

Lähetetty: 28.01.2010 11:23
Kirjoittaja japiippo
timpu kirjoitti:Kirjoitin tästä vuoden lopulla...
Kovasti keskeneräinen suunnitelma näyttää olleen vielä tuossa vaiheessa. Työryhmällä ei ollut edes käynyt mielessä muutosten vaikutukset Suomen ulkopuolisiin katsojiin? Tuosta herää väistämättä huoli, että mitä muitakin unohduksia lakiin tulee jäämään vielä valmiinakin? (Tosin yleistähän tuo sivuvaikutusten huomioimatta jättäminen tuntuu olevan nykyään muussakin päätöksenteossa, joten ei sinänsä yllättävää.-) Noh, jäämme mielenkiinnolla odottamaan, miten ongelmat on ratkaistu - vaikeitahan ne kieltämättä ovat.

Lähetetty: 28.01.2010 11:41
Kirjoittaja timpu
japiippo kirjoitti: Kovasti keskeneräinen suunnitelma näyttää olleen vielä tuossa vaiheessa. Työryhmällä ei ollut edes käynyt mielessä muutosten vaikutukset Suomen ulkopuolisiin katsojiin? Tuosta herää väistämättä huoli, että mitä muitakin unohduksia lakiin tulee jäämään vielä valmiinakin? (Tosin yleistähän tuo sivuvaikutusten huomioimatta jättäminen tuntuu olevan nykyään muussakin päätöksenteossa, joten ei sinänsä yllättävää.-) Noh, jäämme mielenkiinnolla odottamaan, miten ongelmat on ratkaistu - vaikeitahan ne kieltämättä ovat.
Keskeneräinen kyllä. Yksinkertainen tehtävä "lasten suojeleminen" tuottaa aika monimutkaisen järjestelmän. Mutta toivottavasti eduskunnan käsittelyn jälkeen syntyvä laki on edes paras mahdollinen, vaikkei täydellinen tulekaan olemaan.

Tuo ulkomaalaisten katsojien huomioiminen ei sinällään liity tämän lainuudistuksen mukanaan tuomiin ongelmiin, vaan se on jo nykyisen lain aiheuttama sivuvaikutus.

Nykyisessä tai tulevassa laissa ei kummassakaan määritellä, miten ikärajaa pitää valvoa - kunhan sitä valvotaan. Jos kuvaohjelmia levittää nettiympäristössä, ei tällä hetkellä ole olemassa kuin välttäviä ratkaisuja. Luotettavimmat, kuten väestörekisteri ja pankkitunnukset, ovat molemmat ongelmia ulkomaalaisten katsojien kannalta. Mutta kuten sanottu: tämä ongelma tulee vastaan jo nykyisen lain soveltamisessa, vaikkei sähköisestä tunnistamisesta puhuta laissa mitään.

Periaatteessa lain ei kai ole tarkoitus tai ainakaan välttämätöntä koskea ulkomailta käsin katsottuja Suomessa tarjottuja kuvaohjelmia. Olen ottanut työryhmässä esille, että tämä pitäisi lain kirjoittamisessa huomioida, jottei tule näitä hassuja sivuoireita.

Lähetetty: 28.01.2010 12:47
Kirjoittaja Vaka Vanha
timpu kirjoitti: ...Periaatteessa lain ei kai ole tarkoitus tai ainakaan välttämätöntä koskea ulkomailta käsin katsottuja Suomessa tarjottuja kuvaohjelmia. Olen ottanut työryhmässä esille, että tämä pitäisi lain kirjoittamisessa huomioida, jottei tule näitä hassuja sivuoireita.
Jos me emme omassa lainsäädännössämme huomioi vaukutuksia ulkomailta katsottaessa, niin ei kai meillä ole sitten kanttia vaatia myöskän muita maita huomioimaan suomalaisten lastemme suojelua omissa säädöksissään.

Lähetetty: 28.01.2010 14:53
Kirjoittaja japiippo
timpu kirjoitti:Luotettavimmat, kuten väestörekisteri ja pankkitunnukset, ovat molemmat ongelmia ulkomaalaisten katsojien kannalta.
Ongelmia ne ovat kotimaisen katsojankin kannalta, sillä on vaikea kuvitella kenenkään oikeasti haluavan naputella pankkiyhteystunnuksiaan koneelle joka kerran kun haluaa jonkin satunnaisen nettivideon vilkaista. Varsinkin kun nykynetissä pitäisi olla jatkuvasti varovaisempi tietojensa luovuttamisen kanssa, eikä voida olettaa kaikkien videontuottajien sivujen olevan erityisen luotettavan näköisiä, varsinkaan juuri näiden haitallisten materiaalien tuottajien...

Lisäksi koko homma näyttää perustuvan käsitykseen, että haitallisen materiaalin netissä näkeminen olisi yhäkin jotenkin ylhäältä käsin kontrolloitavissa. Se ei ole enää kontrolloitavissa. Suunnittelu pitäisi mitä ilmeisimmin kääntää päälaelleen, ja miettiä tunnistamismenetelmien rakentelun sijaan materiaalin vastaanottavaa päätä, eli että miten esim. vanhemmat saataisiin paremmin valvomaan ja seuraamaan lastensa netinkäyttöä. Uusi laki voi jopa antaa väärän signaalin vanhemmille, jos he erehtyvät uskomaan sen nyt ratkaisseen haitallisen materiaalin netissä näkymisen ongelman, jolloin he voivat ehkä jopa höllentää omaa valvontaa nykyisestäänkin?

Tuon tapaisten sivuvaikutusten pohtimista lähinnä peräänkuulutin, ja varmasti noita kulissien takana mietitäänkin, ja toivottavasti enemmänkin, sillä nuo olivat vain maallikolle äkkiä ensimmäisenä mieleen tulevia esimerkkejä. :wink:

EDIT: sanamuoto

Lähetetty: 28.01.2010 15:37
Kirjoittaja Jasu
Ja toinen näkökulma lasten suojelemiseen on sekin että yhdynnän näyttäminen on ehdottoman kiellettyä ja paheksuttavaa, murhaaminen ja väkivalta sen sijaan ei.

Lähetetty: 29.01.2010 01:05
Kirjoittaja Kinoman
Jasu kirjoitti:Ja toinen näkökulma lasten suojelemiseen on sekin että yhdynnän näyttäminen on ehdottoman kiellettyä ja paheksuttavaa, murhaaminen ja väkivalta sen sijaan ei.
Tehkäämme siis elokuvia joissa ei ole mitään noista kolmesta! :wink: / :roll:

Lähetetty: 29.01.2010 17:04
Kirjoittaja kettuz
Jasu kirjoitti:Ja toinen näkökulma lasten suojelemiseen on sekin että yhdynnän näyttäminen on ehdottoman kiellettyä ja paheksuttavaa, murhaaminen ja väkivalta sen sijaan ei.
Tietääkseni kaupoissa tai televisiossa ei ole juuri saatavilla tai nähtävillä autenttista väkivaltaa tai murhia dokumentoivia elokuvia. Vai onko? Toivottavasti ei.

Seksiä televisiossa näkee reilusti K13-lätkällä varustettuna, ei tarvitse kuin maanantai-iltana kääntyä Sinkkuelämää sarjan puoleen. Se ei tosin ole autenttista, mutta eipä ole televisioväkivaltakaan.

Lähetetty: 30.01.2010 01:04
Kirjoittaja Kinoman
kettuz kirjoitti: Tietääkseni kaupoissa tai televisiossa ei ole juuri saatavilla tai nähtävillä autenttista väkivaltaa tai murhia dokumentoivia elokuvia. Vai onko? Toivottavasti ei.
Kyllä on! Kerran kun oli tämä "Cable Open"- viikonloppu niin tuli katsottua(muistaakseni) mtv 3 MAX-kanavaa jossa näytettiin todellakin kun ihminen murhataan ihan "livenä" ja hirveämpää en ole toosasta koskaan nähnyt enkä ikinä unohda tuota, järkytyin myös oikeasti tuosta! :shock:

Kyseessä oli ameriikkalainen (yllätys,yllätys) tosi-wc..eiku tv ohjelma joka käsitteli jotakin vankilamellakkaa ja siinä todellakin näytettiin autenttista kuvaa kun raa'asti mies puukotettiin oikeasti hengiltä lukuisilla puukon iskuilla ja sen kuolevan uhrin huuto oli aivan järkyttävää kuunneltavaa! :shock: Tuollaista ei saisi koskaan näyttää missään! :shock:

Lähetetty: 30.01.2010 03:08
Kirjoittaja tapio
Kinoman kirjoitti:Tuollaista ei saisi koskaan näyttää missään! :shock:
Niin, maailmahan muuttuu heti paremmaksi kun totuus piilotetaan ja telkkarista näytetään vain naminamia.

-t

Lähetetty: 30.01.2010 09:25
Kirjoittaja Kinoman
tapio kirjoitti: Niin, maailmahan muuttuu heti paremmaksi kun totuus piilotetaan ja telkkarista näytetään vain naminamia.

-t
Kukapa tietää, voishan tuota ainakin kokeilla!

Lähetetty: 30.01.2010 12:05
Kirjoittaja Wihis
Joo ja jos ei muuten niin Auto-ohjelmiinkin vähän tykkejä ja Ramboilua nii sit vast mailma paranee.

Lähetetty: 30.01.2010 21:50
Kirjoittaja silva
Kinoman kirjoitti:
Kyllä on! Kerran kun oli tämä "Cable Open"- viikonloppu niin tuli katsottua(muistaakseni) mtv 3 MAX-kanavaa jossa näytettiin todellakin kun ihminen murhataan ihan "livenä" ja hirveämpää en ole toosasta koskaan nähnyt enkä ikinä unohda tuota, järkytyin myös oikeasti tuosta! :shock:

Kyseessä oli ameriikkalainen (yllätys,yllätys) tosi-wc..eiku tv ohjelma joka käsitteli jotakin vankilamellakkaa ja siinä todellakin näytettiin autenttista kuvaa kun raa'asti mies puukotettiin oikeasti hengiltä lukuisilla puukon iskuilla ja sen kuolevan uhrin huuto oli aivan järkyttävää kuunneltavaa! :shock: Tuollaista ei saisi koskaan näyttää missään! :shock:
Tosi-TV:n tasosta sen enempää puhumatta, on eri asia esittää raakuuksia dokumentissa tai asiaohjelmissa kuin sen liittäminen fiktiivisiin tarinoihin. Jos aikuinen ihminen fiktiivisestä raakuudesta ahdistuu, mutta ei siitä mitään henkisiä vammoja saa (niinkuin ei pitäisi), niin se on mielestäni asia jonka tapahtumista ei voi lailla estää. Dokumenteissa yms informatiivisissa ohjelmissa taas on ihan asiallista näyttää joskus ahdistaavaakin tavaraa, jos asia sitä vaatii.

Jos kaikista elokuvista poistettaisiin väkivalta ja seksi niin ettei yksikään ihminen siitä häiriintyisi, ei kovinkaan kummoista listaa leffoista jäisi jäljelle. Monien klassisten kauhu/splatter/toiminta-leffojen lisäksi monet "oikeat, vakavat" (...sic...) elokuvat Kummisedästä ja Ilmestyskirja. Nyt:stä lähtien eivät olisi sitä mitä ne nyt ovat.
Lapsillehan ei tarvitse kaikkea näyttää, mutta aikuisella pitäisi sen verran toleranssia olla ettei kaikkea tarvitse yksilön mielenterveyden suojelun nimissä kieltää.

Lähetetty: 31.01.2010 18:48
Kirjoittaja Kinoman
silva kirjoitti: Jos kaikista elokuvista poistettaisiin väkivalta ja seksi niin ettei yksikään ihminen siitä häiriintyisi, ei kovinkaan kummoista listaa leffoista jäisi jäljelle..
Miksi näin on (olen muuten erimieltä tuosta)? Onko liian helppo ja varma nakki tehdä elokuva joka sisältää seksiä ja/tai väkivaltaa? On myös paljon erittäin hyviä elokuvia olemassa jotka eivät sisällä kumpaakaan. Taitaa vain olla paljon haasteellisempaa tehdä tuollaisia elokuvia eikä läheskään kaikilla elokuvantekijöillä riitä uskallus eikä uskoakseni edes kyvytkään ruveta sellaista filmiä tekemään ja tyytyvät sitten menemään sieltä mistä aita on matalin! :roll:

Jos osaa, niin hyvän elokuvan voi tehdä vaikka punajuuresta! :wink: