Varaosia Canon XH-A1s?

Vinkkejä rakenteluun ja virityksiin - omalla vastuulla
Vsyr
Viestit: 3
Liittynyt: 24.09.2020 07:43
Paikkakunta: Sievi

Varaosia Canon XH-A1s?

Viesti Kirjoittaja Vsyr » 08.11.2020 13:54

Onko kenelläkään tietoa, mistä saa käytettyjä varaosia kameraan Canon XH-A1s?
Onko kukaan purkanut ko. kameraa?

Kamerastani pimeni firewire-liitäntä, koska tungin kaapeliliittimen kameraan väärin päin.
6-napaisen firewire-liittimen tapauksessa sekin on näköjään mahdollista.

Onko kenelläkään tietoa, millainen vaurio tulee tällaisesta töppäyksestä?
Voiko olla mahdollista, että ainoastaan liitinkortti, jossa ovat liittimet kuuloke, firewire, video ja LANC, olisi rikkoontunut?
Sen vaihtaminen olisi suorastaan halpaa.

Olen aiemmin vaihdattanut kameraani emolevyn, jossa piiri IC2303 1394-IC oli vaurioitunut jännitepiikistä.
Canon ei myy tuota lastua erikseen, vaan koko emolevy on vaihdettava ja uuden kortin tapauksessa kamera on lisäksi säädettävä uudelleen Canonin labrassa. Luulisin, että vanhan kortin tapauksessa kortin voi vaihtaa sellaisenaan ilman säätöjä.

-Veikko-

seepukka2
Viestit: 35
Liittynyt: 28.02.2020 13:26

Re: Varaosia Canon XH-A1s?

Viesti Kirjoittaja seepukka2 » 23.11.2020 13:29

6-pinninen liitin on pahempi sen takia että siinä kulkee käyttöjännitettä myös mukana. Jos liittimen onnistuu kytkemään väärin päin niin silloin piuhaa pitkin tuleva käyttöjännitteen "+"-napa kytkeytyy kameran datasignaalinapaan ja hyvin todennäköisesti käräyttää jotain kamerasta.

Kohtuullisella elektroniikkaosaamisella pystyy yksittäisiä mikropiirejä kyllä vaihtamaan piirilevyiltä. siinä on tosin aina olemassa riski että levyltä menee jotain muuta pilalle tai onnistuu tuhoamaan itse levyä vahingossa kolvin tai kuumailmajuottimen kanssa. Perusperiaatteena osat ovat yleensä vaihdettavissa niin kauan kuin ne eivät ole ohjelmoitavia osia joihin kuuluvia ohjelmia et voi saada kaupasta uusia (esim. mikrokontrollerit, fpga/pld tai muu ohjelmoitava logiikkapiiri sekä muistipiirit jos niihin on laitettu talteen ohjelmia ja asetustietoja joita kamera tarvitsee käynnistyäkseen) . Jos kyseessä on tilaustyönä tehty osa (ASIC) niin silloin on sama juttu.

Kyllä noita "IC2303" -piirejä varmaan jostakin netin kautta saisi kaivettua ja tilattua. Se löytyykö juuri oikeaa versiota onkin sitten eri asia kun 2303-tunnuksella on aika monta täysin erilaista mikropiiriä julkaistu joilla ei ole mitään tekemistä firewiren kanssa (yleensä mikropiireissä on käytäntönä että tunnus varataan yhtä piirityyppiä varten jolloin eri valmistajien osia on helppo löytää ja vertailla keskenään. esimerkkinä vaikka 393 operaatiovahvistin tai 555 ajastin) .

Tosiaan ohjelmoitavat osat ovat sellaisia mitä yleensä ei voi itse vaihtaa kun ei ole mitään mahdollisuutta päästä käsiksi niihin ohjelmiin ilman virallista huoltoa vaikka sitä samaa osaa saisi lähimmästä elektroniikkakaupasta "tyhjänä" helposti tilattua.

Vsyr
Viestit: 3
Liittynyt: 24.09.2020 07:43
Paikkakunta: Sievi

Re: Varaosia Canon XH-A1s?

Viesti Kirjoittaja Vsyr » 23.11.2020 13:50

Kyseessa oleva mikropiiri olisi saatavilla sitä kautta, että hankkisin ebaysta vajaalla satasella vanhemman mallin XH-A1 emolevyn, jossa tietääkseni on identtinen mikropiiri. XH-A1 emolevyä on saatavana, mutta ei XH-A1s. Mikropiirin vaihtaminen taitaa olla high end-puuhaa, tekisikö joku Suomessa vaihdon? Minulla on ko. kameran Service Manual, jossa on mm. yksityiskohtaiset purku- ja kasausohjeet.

Vielä tarkentava kysymys: mitä mieltä olet, onko mahdollista, että pelkästään kameran peräpään liitinkortti (jossa mainitsemani liittimet) olisi vaurioitunut käyttöjännitteestä? Näitä on kohtuuhintaan saatavana ja jopa JAS Tekniikka suostuu sen vaihtamaan, eikä kameran uudelleen säätöä tarvita.

Kohtalainen käry tuli firewire-liittimen tuntumasta vahingon sattuessa.. Ihme, että kamera on muuten täysin toimiva.

seepukka2
Viestit: 35
Liittynyt: 28.02.2020 13:26

Re: Varaosia Canon XH-A1s?

Viesti Kirjoittaja seepukka2 » 23.11.2020 14:23

en ole tuota kameramallia ikinä purkanut mutta jos niitä peräpään liitinkortteja on helposti saatavilla niin varmaan kannattaa ainakin kokeilla jos sen vaihtamalla ongelma ratkeaisi.
Jos olisi tarkat piirikaaviot noista tai edes hyvät kuvat piirikorteista molemmin puolin niin voisi yrittää päätellä mitä sieltä voisi olla ainakin kärähtänyt. veikkaisin että kärähtäneet osat voisivat olla aika perustavaraa jota voi vielä saada normaali kaupoistakin.

Mikropiiriä vaihtaessa vanhan piirin tinaukset sulatetaan ensin irti ja otetaan vanha piiri pois, ja sitten piirilevyn puhdistuksen jälkeen uusi piiri juotetaan tilalle. Tämä ei välttämättä ole kovin suuri työ riippuen mikä piiri on kyseessä (yksi tapa irrottaa noita on lämmittää kuumailmajuottimella kaikkien nastojen juotokset yhtä aikaa suliksi ja sitten nostaa vanha piiri irti työkalulla. Tässä on kuitenkin se ongelma että sulatusprosessi saattaa irrottaa myös läheisten muiden komponenttien juotoksia joita pitää jälkikäteen sitten korjailla) . Mikä tahansa paikka missä huolletaan elektroniikkalaitteita joissa on pintaliitoskomponentteja osannee tuollaisen piirin vaihdon tehdä. Uusi piiri on tyypillisesti helpompi juottaa paikalleen kuin ottaa vanha osa irti niin ettei mitään muuta levyltä vaurioituisi.

Jos aiot metsästää uuden tuollaisen mikropiirin niin se kannattaa kuitenkin ehdottomasti olla uusi osa tai varastossa käyttämättömänä ollut (NOS eli New Old Stock). Vanhasta levystä en lähtisi niitä irrottelemaan ja sitten juottamaan toiseen levyyn takaisin, se on vähän riskaabelia ja turhan hintavaa ja suuritöistä kun oikea hinta tuollaiselle yksittäiselle mikropiirille on tyypillisesti jotain 50 sentin ja muutaman euron väliltä. Eli itse en maksaisi satasta yhdestä muutaman euron osasta +vaihtotyö siihen päälle. Sensijaan jos satut löytämään toimivan valmiin emolevyn kameraan sopivaan hintaan josta ei mitään komponentteja tarvitsisi vaihtaa niin sellaisesta olisi järkevää maksaakin jotain :)

Vastaa Viestiin