Tuulisuoja haulikkomikkiin

Vinkkejä rakenteluun ja virityksiin - omalla vastuulla
torkkeli
Viestit: 40
Liittynyt: 25.03.2005 21:41
Paikkakunta: Kangasala

Tuulisuoja haulikkomikkiin

Viesti Kirjoittaja torkkeli » 26.11.2017 20:49

Moi!

Rakentelinpa tuollaisen simppelin tuulisuojan Sennheiserin haulikolle.
Eipä todellakaan ollut mitään amerikan temppu tehdä tuollaista.
Runko talipallotelineestä, 22mm reikä toiseen päähän ja epoxilla kiinni toisiinsa.
Kangaskaupasta muutamalla eurolla tollanen karva ja vaimo ompeli sen putkelle ja se oli siinä.
Alle tunnissa valmista.
Tuuleen en päässyt kokeilemaan kun ei tuule, mutta muuten kokeilin, niin ei se juurikaan ääntä huononna vaikka niin luulis.
Tuolla pari kuvaa.
https://www.dropbox.com/sh/tskhcbayhlyd ... rtWpa?dl=0
Mahtaako olla jotain sudenkuoppia jota en tullut ajatelleeksi?


Kimmo

Perry
Viestit: 67
Liittynyt: 18.07.2007 09:58

Viesti Kirjoittaja Perry » 27.11.2017 01:16

Hyvä yritys, mutta omaan silmään ei näytä ihan hyvältä. Mitä tässä sanon pitää ottaa varauksin kun en mitään tiedä. Lobar-haulikkomikin suuntakuviossa on taaksepäin piikki, tuo "väliseinä" sotkenee mikrofonin toiminnan. Tuota väliseinää ei saisi olla, vaan koko mikrofonin tulisi olla verkon sisällä. Mietityttää myös miten värinät on vaimennettu, etuosassa on kuminauhat, mutta perässä ei(?). Vaikka olisi mikrofoni jalustalla, niin tuuli aiheuttanee paljon ääntä.

Rantarosvo
Viestit: 600
Liittynyt: 27.01.2013 21:24
Paikkakunta: Lappeenranta

Viesti Kirjoittaja Rantarosvo » 27.11.2017 12:04

Miulla on näitä talipallotelineestä tehtyjä tuulisuojia ja hyvin toimiivat. Itellä pisti kans kuvista silmiin toi mikin takapään kiinnitys. Jos mikki ottaa kiinni tohon talipallotelineeseen, välittyy käsittelyäänet helposti. Oon omani toteuttanu niin, että lyhennän 2 telinettä ja kiinnitän ne toisiinsa(nippusiteillä). Mikki on kokonaan tuulisuojan sisällä ja molemmista päistä kumien varassa.
Tuli aikanaan huomattua, että mikin takapää paljaana kuulu tuulen ääniä, vaikka siellä ei mitään ääntä tallentavaa ollutkaan paljaana. Ilmeisesti johtolenkin kautta ääni kantautu tavallaan käsittelyäänenä. Toki mikin kiinnityksen joutuu sitten soveltamaan ite.

Omista nurkista löyty passelin kokosta(sama halkasija telineen kanssa) paksuseinäistä lasikuituputkea josta otin 2cm pätkän telineiden väliin ja siihen tein varttituumasen kierteen johon laitoin pikakiinnikkeen tapin. Kierrettä ei tarvii käyttää päivittäin niin kestää. Kaverilla on mikit joiden kehto oli just ton talipallotelineen kanssa sama halkasijaltaan, joten kiinnitys oli helppo.

Oman kokemuksen mukaan hiuslenkki on pidempi ikäinen kun kuminauha. Kannattaa tää omatekonen tuulusuojaus ottaa huomioon jo mikkiä hommatessa. Ton röllin purku kun ei oo niin näppärää kun kaupallisissa versioissa. Ite oon ostanu mikit jotka ottaa virtansa tallentimesta/kamerasta, niin ei tarvii päästä virtakytkimeen käsiks.

Kerran oon kironnu lentonäytöksessä, että tuulisuojaus petti, sen jälkeen kun tein kunnolliset röllit. Päivän päätteeks katoin kuvaukset ja ääni oli ok. Hetki meni ennen kun tajusin että tuulen kohina jota päivän kuuntelin ei ollutkaan mikin kautta tullutta, vaan johtu luurien sangoista. Kohina tuli siis sangasta korvaan ja seuraavana päivänä testasin, niin sama tuulen kohina kuulu vaikka luurit ei ollu kamerassa edes kiinni :)

No nykyään käytän korvaan valettuja korvatulppia joissa nappikuulokkeet kiinni. Joudun suojaamaan kuuloa lentokoneilta, mutta silti pitää kuulla mitä mikin läpi tulee ja siitä tää ratkasu.

Mie siis kuvaan hetkittäin kovassa metelissä ja 10-15m/s tuulikin on aikalailla normaalia.

Perry
Viestit: 67
Liittynyt: 18.07.2007 09:58

Viesti Kirjoittaja Perry » 27.11.2017 15:37

Tuossa tosiaan Lobar-haulikkomikrofonin suuntakuvio. kuten näkyy, ääntä tulee myös takaa. Siksi haulikkomikki on huono sisätiloissa ja kameran päällä.

Kuva

torkkeli
Viestit: 40
Liittynyt: 25.03.2005 21:41
Paikkakunta: Kangasala

Viesti Kirjoittaja torkkeli » 27.11.2017 21:37

Kiitos vastauksista.
En ole vieläkään käynyt ulkona kokeilemassa toimivuutta joten en tiedä sitä takapään ongelmaa.
Se reikä on siis sen kokoinen, että se mikki on siinä ihan jämäkästi kiinni kun laitoin siihen kierroksen kangasteippiä.
Mikä muuten on Lobar-haulikkomikrofoni.
En oikein ymmärrä mitä siitä on haittaa jos takaa tulee ääntä varsinkaan kun tuo takapää on nyt tukossa.
Äänitän siis useimmiten nappimikeillä ja tein tuon nyt vaan varoiksi jos sattuu jotain tarvetta tulemaan ulkona tuolle mikille.

Perry
Viestit: 67
Liittynyt: 18.07.2007 09:58

Viesti Kirjoittaja Perry » 27.11.2017 22:23

En mä näistä tosiaan tiedä, mutta lobar on "tavallinen" haulikkomikrofoni (ilmeisesti virallisempi termi on interference tube) jossa on pitemmällä matkalla reikiä kyljessä. Noista reijistä ei saisi mennä sisään samaa ääntä kuin edestä, siksi sisätiloissa tulee oudon purkkimainen ääni. En osaa tarkemmin sanoa mitä tuo "takalevy" saa aikaan, ainakin siitä heijastuu ääniä.

https://www.soundonsound.com/sound-advi ... -mics-work

Vastaa Viestiin