Helsingin musiikkitalo HDR timelapsella

Tuo valmiit työsi esille täällä.
theinonen
Viestit: 661
Liittynyt: 13.12.2009 15:47
Paikkakunta: Varkaus

Helsingin musiikkitalo HDR timelapsella

Viesti Kirjoittaja theinonen » 06.09.2011 20:50

Viime viikonlopun Helsingin reissulla tuli kuvattua uutta Musiikkitaloa HDR timelaps-tekniikalla. Tämä siksi, että halusin saada hallittua jyrkkiä kontrasteja, joita syntyy, kun talon sisä- ja ulkopuolen välissä on vain laajoja lasipintoja.
http://www.youtube.com/watch?v=Zt2Q90C2qQY

Olisko kommentteja?

Mikkå
Viestit: 214
Liittynyt: 19.10.2010 17:55
Paikkakunta: Seinäjoki/Pieksämäki

Viesti Kirjoittaja Mikkå » 06.09.2011 21:02

-- jaa jostain syystä tuli melkein sama viesti tuplana -- voi poistaa --
Viimeksi muokannut Mikkå, 06.09.2011 21:06. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Mikkå
Viestit: 214
Liittynyt: 19.10.2010 17:55
Paikkakunta: Seinäjoki/Pieksämäki

Viesti Kirjoittaja Mikkå » 06.09.2011 21:05

Milläs kuvasit? Ja minkälaisilla asetuksilla, intervallit, valotukset, yms?

Aika paljon on sellasta ihmeellistä nytkettä ja välähtelyä noissa kuvissa, samaten todella paljon kohinaa. Myös liikkuvista ihmisistä syntyvät haamukuvat ovat aika outoja.

Näyttää vähän siltä niinkuin olisit ottanut yksittäiset hdr-kuvat siten että valotusten välissä olisi todella pitkä aika jolloin syntyy juuri noita haamukuvia. Johtuuko tuo välkkyminen ihan vaan siitä että jostain syystä kuvien valotus ei täsmää vai onko se joku hdr-tekninen asia joka mättää?

Käytännössähän tuollainen hdr-timelapse kannattaisi kuvata varmaan siten, että jos yksi hdr-kuva koostuu vaikka kolmesta valotuksesta niin otettaisiin aina se yksi hdr-kuva vaikka kahden sekunnin välein valottaen sen kolme osakuvaa niin nopeasti kuin mahdollista. Tavallaan kolmekuvaanopeasti - 2 sek - kolmekuvaanopeasti - 2 sek .. tyyliin. En tietty vielä tiedä miten sinä toimit, jotenkin noin pyrkisin sen itse tekemään..

Vähän nyt oli tälläisiä teknisiä seikkoja painottava kommentti, mutta ei ole nyt hirveästi aikaa tuota katsella syvällisemmin (: Äkkivilkaisulla näytti muuten aika perus timelapselta. Myös nuo edellämainitut "heikkoudet" söivät katselukokemusta niin paljon ettei kuvanlaadun puolelta voi mielestäni puhua mistään "superhienosta".

Nämä sinun timelapset ovat kyllä yleisesti hyviä, en halua mitenkään haukkua! Jonkin verran vaan on vielä hakemista siinä että saa kuvan näyttämään sulavalta.

// sen verran täytyy vielä lisätä, että katsoin hetken tuota pienennettynä, enkä täydellä ruudulla, niin näyttää todella paljon paremmalta! Haamukuvat ja nykiminen häiritsee silti vähän, mutta välke ja kohina ei. Silloin hdrkin pääsee jotenkin paremmin oikeuksiinsa.

theinonen
Viestit: 661
Liittynyt: 13.12.2009 15:47
Paikkakunta: Varkaus

Viesti Kirjoittaja theinonen » 06.09.2011 21:24

Kuvattu Nikon D200:lla. Kohina tulee ehkä Photomatix-ohjelmasta, jossa voisi kyllä kohinaa vähentää mutta hidastaa eräajoa. Lisäksi otin haarukoidun intervallikuvauksen heikolla jpeg pakkauksella sen takia, että ei tahmaisi liikaa Pinnacle studiossa. Tekniikkaa voisi siis parantaa mutta rauta ei oikein riitä sen vääntämiseen parhaalla laadulla. Kamera otti kolmen kuvan haarukointeja niin nopeasti kuin pystyy eli intervalliksi pitää valita 2 sekuntia. Jos intervalli on sekunti, niin kolmen kuvan haarukoinnissa kamera saa "rytmihäiriöitä". HDR´-kuviin siis tulee pakosta liikettä. Sarjat on otettu manuaalivalotuksella joten automaatin toiminnasta välkyntä ei johdu. Nytkettä yritin vähentää valitsemalla Photomatixsissa option, jossa se ei yritä matsata hahmoja, koska silloin se tekee pientä kroppausta ja se taas aiheuttaa nykymistä, kun kuvakoko hieman vaihtelee.

japiippo
Viestit: 4214
Liittynyt: 20.04.2006 13:22
Paikkakunta: Muhos

Viesti Kirjoittaja japiippo » 07.09.2011 09:09

theinonen kirjoitti:Sarjat on otettu manuaalivalotuksella joten automaatin toiminnasta välkyntä ei johdu.
Tuohon välkkymiseen avuksi voisi kokeilla käyttää editorissa sellaisia filttereitä, jotka on suunniteltu poistamaan kuvasta välkkyminen kun on kuvattu PC-putkimonitorin ruutua videokameralla.

Itse videon aiheesta voisi sanoa, että komea talo sinänsä, mutta ajan nopeuttamiseen eivät nopeasti liikkuvat kohteet kuten ihmiset ole kovin hyvä kohde, koska ne vain nopeutuvat entisestään, muuttuen pelkäksi vilinäpuuroksi. Timelapsen ideahan on nopeuttaa näkyviksi sellaiset hitaat liikkeet, joita silmä ei normaalisti havaitse (kuten kasvien kasvu jne.). Kuvausaihetta sinänsä ei siis tässä videossa tarvitse vaihtaa, mutta lisäämällä siihen jonkin tuollaisen hitaan muutoksen seuraamisen muun toiminnan ohessa saisi kokonaisuudesta mielenkiintoisemman. Esim. jokin hitaasti muuttuva asia muuttuu ihmisvilinän toiminnan takia (takit täyttävät alunperin tyhjänä olleen naulakon, tms.). Noh, ideoita vain, kun kerran kysyttiin. :)

theinonen
Viestit: 661
Liittynyt: 13.12.2009 15:47
Paikkakunta: Varkaus

Viesti Kirjoittaja theinonen » 07.09.2011 19:08

Kiitos arvioinnista ja pohdinnasta.
japiippo kirjoitti: Tuohon välkkymiseen avuksi voisi kokeilla käyttää editorissa sellaisia filttereitä, jotka on suunniteltu poistamaan kuvasta välkkyminen kun on kuvattu PC-putkimonitorin ruutua videokameralla.
Tuollaisista suotimista ja niitten hinnoista minulla ei ole minkäänlaista tietoa eikä kokemusta. Yksi syy häiriöihin on nyt kun jälkikäteen ajattelee siinä, että henkilöhahmoja pääsi kulkemaan liian läheltä kameraa, jolloin ne vilahtavat niin nopeasti kuvakentässä, että vaikuttavat vain häiriöiltä. Kuvauspaikan vaihtamisella olisi voinut eliminoida noita ongelmia.
Toinen juttu liittyy itse kameran tekniikkaan. Jos olisi puhdasverinen ammattilaisjärkkäri, voisi herkyyttä nostaa niin paljon, että suljinajat lyhenisivät ja valotuksen haarukointiin käytetty aika lyhenisi. Siihenkin vaikutta lisäksi vielä kameran sarjakuvausnopeus ja tallennusnopeus muistikortille. Eli en tiedä onnistuisiko HDR timelaps jollain uudella projärkkärillä paremmin.
japiippo kirjoitti: Itse videon aiheesta voisi sanoa, että komea talo sinänsä, mutta ajan nopeuttamiseen eivät nopeasti liikkuvat kohteet kuten ihmiset ole kovin hyvä kohde, koska ne vain nopeutuvat entisestään, muuttuen pelkäksi vilinäpuuroksi. Timelapsen ideahan on nopeuttaa näkyviksi sellaiset hitaat liikkeet, joita silmä ei normaalisti havaitse (kuten kasvien kasvu jne.). Kuvausaihetta sinänsä ei siis tässä videossa tarvitse vaihtaa, mutta lisäämällä siihen jonkin tuollaisen hitaan muutoksen seuraamisen muun toiminnan ohessa saisi kokonaisuudesta mielenkiintoisemman. Esim. jokin hitaasti muuttuva asia muuttuu ihmisvilinän toiminnan takia (takit täyttävät alunperin tyhjänä olleen naulakon, tms.). Noh, ideoita vain, kun kerran kysyttiin. :)
Naulakon täyttyminen olisi hyvä idea ja vielä kiinnostavampi olisi, jos saisi suuren musiikkisalin yleisöllä täyttymisen timelapsiin. Eivät valitettavasti antaneet edes tyhjänä kuvata suurta salia.

Mikkå
Viestit: 214
Liittynyt: 19.10.2010 17:55
Paikkakunta: Seinäjoki/Pieksämäki

Viesti Kirjoittaja Mikkå » 07.09.2011 19:17

En ole paljoa ehtinyt tätä asiaa pohtia mutta varmasti lyhyempi suljinaika auttaisi asiassa. Timelapsekäytössä ei tarvitse edes miettiä mitään liike-epäterävyyttäkään (tai lähinnä siis sen puutetta), joten periaatteessa suljinaika voi olla miten nopea tahansa.
theinonen kirjoitti:Eivät valitettavasti antaneet edes tyhjänä kuvata suurta salia.
Suomen laki taitaa kyllä sanoa että siellä saa kuvata. Musiikkitalon sali on julkinen paikka (sinne periaatteessa on kaikille pääsy) joten lain mukaan estettä siellä kuvaamiseen ei pitäisi olla. Myös siellä olevia ihmisiä saa kuvata. Esitykset ovat vähän eri juttu kai sitten, en ole ihan varma. Tietysti henkilökunta voi vedota häiritsemiseen jos kuvaat kesken esityksen tai sellaisella paikalla joka häiritsee ihmisten liikkumista yms.

Jos kuvaa kielloista huolimatta, ainut asia mitä henkilökunta voi tehdä on soittaa poliisi. Tai jos paikalla on järjestekyksenvalvoja hän voi laittomasti poistaa kuvaajan tilasta, mutta se on sitten poliisiasia sekin.

Näin siis mielestäni, voin olla jossain vähän tietty väärässäkin..

theinonen
Viestit: 661
Liittynyt: 13.12.2009 15:47
Paikkakunta: Varkaus

Viesti Kirjoittaja theinonen » 07.09.2011 20:00

Mikkå kirjoitti:Suomen laki taitaa kyllä sanoa että siellä saa kuvata. Musiikkitalon sali on julkinen paikka
Käytäntö saattaa olla juuri avatussa Musiikkitalossa vielä hakusessa. Minulle aluksi sanottiin, että kyse on julkisesta tilasta, jossa saa kuvata mutta konserttisaliin ei voinut mennä silloin, kun siellä oli esitys. Kun sitten kävin paikalla seuraavana aamuna, kun esitystä ei ollut, sanottiin, että konserttisaliin en pääse, koska ovet pidetään sinne lukittuna mutta muualla on kyse julkisesta tilasta. Kysyttiin myös olenko jostain tiedotusvälineestä. Ilmoitin kuvaavani yksityishenkilönä. Sellaiselle ei kai voi antaa erivapauksia.

japiippo
Viestit: 4214
Liittynyt: 20.04.2006 13:22
Paikkakunta: Muhos

Viesti Kirjoittaja japiippo » 07.09.2011 21:27

theinonen kirjoitti:Tuollaisista suotimista ja niitten hinnoista minulla ei ole minkäänlaista tietoa eikä kokemusta.
Itselläni on VirtualDubissa Deflicker-suodatin, jota tuollaisiin tapauksiin voi yrittää käyttää.

http://neuron2.net/deflick/flick.html
theinonen kirjoitti:Kun sitten kävin paikalla seuraavana aamuna, kun esitystä ei ollut, sanottiin, että konserttisaliin en pääse, koska ovet pidetään sinne lukittuna mutta muualla on kyse julkisesta tilasta.
Tiloja onkin toki järkevintä ja turvallisinta pitää lukittuna silloin kun ne eivät ole käytössä. Eikä kameran kanssa liikkuminen anna kenellekään erivapautta määrätä henkilökuntaa availemaan heille ovia. :wink: Ja esitysten aikana heillä on tottakai oikeus kieltää kuvaaminen kokonaankin, jos kyseessä on maksullinen tilaisuus. Mutta muitakin "hitaasti muuttuvia" aiheita kuvattavaksi voi keksiä, ja niitä voi vaikkapa yhdistellä tarinaksikin, ja laittaa ei-nopeutettuja tapahtumia juoneen mukaan, joten ei muuta kuin mielikuvitusta peliin.

(Nipotusmoodi: se on muuten timelapse, ei timelaps. Tai oikeastaan se ei taida olla edes yhdyssana, vaan periaatteessa pitäisi kai kirjoittaa time lapse.-)

yamoussoukro
Viestit: 83
Liittynyt: 01.02.2010 23:57
Paikkakunta: lohja

Viesti Kirjoittaja yamoussoukro » 08.09.2011 16:23

kävinpäs muuten päivää aijemmin "timelapsettamassa" hitaammin liikkuvaa kohdetta mitä heinonenkin on joskus kuvannut.
http://www.youtube.com/watch?v=5HCWx8k1 ... ideo_title

theinonen
Viestit: 661
Liittynyt: 13.12.2009 15:47
Paikkakunta: Varkaus

Viesti Kirjoittaja theinonen » 08.09.2011 19:51

japiippo kirjoitti:Itselläni on VirtualDubissa Deflicker-suodatin, jota tuollaisiin tapauksiin voi yrittää käyttää.

http://neuron2.net/deflick/flick.html
En tunne tuota VirtualDub-ohjelmaa myöskään. Pikaisella silmäyksellä ymmärrän, että kyse olisi avointa lähdekoodia käyttävästä ilmaisohjelmasta, johon voi importata lähinnä Windowsin AVI-tiedostoja. Eli ilmeisesti pitäisi ensin Pinnacle Studiossa tallentaa AVI-muotoon video. Suotimet ova siis kolmannen osapuolen DLL-plugineja, joissa toivottavasti on joku installeri mukana, ettei tarvitse skriptiä itse jonnekin sovelluksen ohjelmakoodiin upottaa. Aihe taitaa mennä jo toisen keskustelukategoriaan. Ehkä vaatii jo enemmän osaamista kuin tavallisella harrastelijalla?
yamoussoukro kirjoitti:kävinpäs muuten päivää aijemmin "timelapsettamassa" hitaammin liikkuvaa kohdetta mitä heinonenkin on joskus kuvannut.
http://www.youtube.com/watch?v=5HCWx8k1 ... ideo_title
Hyvän näköistä timelapsettamista mutta olisi itse valottanut yhden pykälän enemmän. Vaikutti aika tummalta ainakin omalla näytölläni.

japiippo
Viestit: 4214
Liittynyt: 20.04.2006 13:22
Paikkakunta: Muhos

Viesti Kirjoittaja japiippo » 08.09.2011 20:41

theinonen kirjoitti:En tunne tuota VirtualDub-ohjelmaa myöskään.
No sitten kannattaa unohtaa, että mainitsin sen, aika hankalakäyttöinen se voi olla, ja formaattimuunnoksia videolle voi joutua tekemään (tai sitten asentamaan ja opettelemaan muitakin ilmaisohjelmia, videon tuomiseksi niiden avulla ohjelmaan ilman välitallennusta). Joitakin VirtualDubin filttereitä voi käsittääkseni käyttää Pinnaclessakin jollain pluginilla, muttei varmaan tätä, koska tämä vaatii kaksi ajokertaa (2-pass).

theinonen
Viestit: 661
Liittynyt: 13.12.2009 15:47
Paikkakunta: Varkaus

Viesti Kirjoittaja theinonen » 10.09.2011 08:53

Ylläolevaa keskustelua soveltaen tein uuden version Musiikkitalo-videosta. Rauhoitin vähän vilinää hidastamalla joitakin otoksia. Samalla lyhensin niitä. Poistin välistä ruutuja, joissa vain vilahtaa joku hahmo. Lisäksi lisäsin muutaman aiemmin käyttämättömän kuvasekvenssin sekä muutin ambienssia. VirtualDub:iin en rohjennut kajota. Tässä olisi paranneltu versio:
http://www.vimeo.com/28847591
- vai onko?

yamoussoukro
Viestit: 83
Liittynyt: 01.02.2010 23:57
Paikkakunta: lohja

Viesti Kirjoittaja yamoussoukro » 10.09.2011 20:28

noi äänet jotenki sopii tohon vaikka ei tietenkää missään synkassa oo. ite tykkään enemmän semmoisista missä kamera on kokoajan samassa paikassa. mutta hieno muuten.

japiippo
Viestit: 4214
Liittynyt: 20.04.2006 13:22
Paikkakunta: Muhos

Viesti Kirjoittaja japiippo » 11.09.2011 09:45

theinonen kirjoitti:- vai onko?
On tuo ainakin rauhallisemman näköinen nyt.
Viimeksi muokannut japiippo, 11.09.2011 10:57. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Vastaa Viestiin