Haussa HDCP-suojauksen purkava HDMI-splitteri

Tietokoneisiin ja niiden oheislaitteisiin liittyvät ongelmat.
make101
Viestit: 35
Liittynyt: 25.12.2008 18:18
Paikkakunta: Espoo

Haussa HDCP-suojauksen purkava HDMI-splitteri

Viesti Kirjoittaja make101 » 10.07.2020 00:00

Haluaisin tallentaa omaan yksityiseen käyttööni pari TV-ohjelmaa, joissa esiinnyn itse muutamien perheenjäsenteni kanssa. Käytössäni on Elisa viihde premium, jonka kautta ajattelin yrittää. Miten tuo voisi onnistua? Ostin juuri Elgato Cam Link 4K kamerakaapparin ja luulin sen avulla onnistuvani, mutta ilmeisesti Elisan purkki tuottaa HDCP-suojattua materiaalia, jota Elgato ei niele. Ääni tulee läpi, mutta kuva ei. Olen jostain lukenut, että on olemassa HDMI-splittereitä, jotka purkavat salauksen, jos jollain liitetyistä laitteista on sertifikaatti salauksen purkamiseksi. Sivuvaikutuksena salaus ilmeisesti purkaantuu myös muille liitetyille laitteille ja juuri sitä tässä nyt etsin. Onko pyrkimykseni lain väärällä puolella, mutta jos ei ole, niin please neuvokaa, miten saan homman hoidettua.

penavision
Viestit: 2
Liittynyt: 15.07.2020 18:07

Re: Haussa HDCP-suojauksen purkava HDMI-splitteri

Viesti Kirjoittaja penavision » 15.07.2020 19:32

Elgatosta ja muusta rautapohjaisesta en osaa sanoa, mutta pulmasihan varsinaisesti on, että haluat tallentaa tv-ohjelman, jossa esiinnyit, etkä tiedä miten se onnistuisi.

Itselläni oli samantyylinen tilanne toista vuotta sitten: sukulainen oli Maikkarin ohjelmassa ja halusi siitä tietenkin tallenteen. Ratkaisuni nollabudjetilla oli periaatetasolla sellainen, että katsoin ko. ohjelman tietokoneella mtv-palvelusta ja tallensin näytön videoksi. Ratkaisun eleganttiudesta en tiedä, mutta se on 100% toimiva, ellet muuten onnistu.

Käytin OBS Studio -ilmaisohjelmaa, jolla onnistuu esim. näytön tai sen osan tallennus ja livestriimaus, johon kai sitä pääasiassa käytetään. Asiallinen ohjelma, googlaa ja asenna, ja tutustu myös ohjevideoihin.

Itse toimin (muistaakseni) suunnilleen näin:

Lähteet-kohtaan valitaan Monitori, ts. tallennetaan koko näyttöä. Jos Monitorin ominaisuuksissa valitsee Kaappaa kursori, niin kursorin liikkeet tallentuvat videolle, eli ei tätä tässä tapauksessa.

Asetukset – näistä Yleiset, Lähetys, Pikanäppäimet ja Lisäasetukset voi unohtaa.

Asetukset – Ulostulo: Tallennus-kohdassa nimetään videotiedosto ja valitaan tallennuslaatu ja -muoto sekä enkooderi (esim. Erottamaton laatu, mp4 ja x264).

Asetukset – Ääni: Mic/Aux -äänilaitteet kannattaa disabloida, ettei vahingossa tule ylimääräistä ääntä videoon esim. headsetin mikrofonista (nimim. kokemusta on).

Asetukset – Kuva: Piirtoalueen ja ulostulon reso oli itselläni näyttöni mukainen 1920x1200 ja FPS 25.

Ennen tallennuksen aloittamista tarkistin vielä koneen (itsellä Win) virransäästöasetukset, ettei näyttö sammu ja kone mene päiväunille kesken tallennuksen.

Sitten vain valitaan Aloita tallennus, jonka jälkeen mennään nettiselaimeen katsomaan haluttu ohjelma palvelusta (mulla mtv, sulla Elisa Viihde). Ja tietysti kokoruututilassa. Kun ohjelma on loppunut, mennään takaisin OBS:sään ja valitaan Pysäytä tallennus.

Nyt ohjelma on sitten tallennettuna. Itselläni tuloksena oli siis 1920x1200/25p mp4-tiedosto. Heitin sen videoeditorin aikajanalle FullHD-projektiin. Poistin mustat ylä- ja alapalkit, turhat osat alusta ja lopusta sekä tietenkin minuuttitolkulla mainoksia. Sitten jatkoin editointia, lisäsin muuta videota, omat alkutunnukset ja lopputekstit ja vähän sisäpiirivitsitehosteita jne. Ja lopuksi sitten renderöinti.

Pari huomautusta vielä. Ainakin mtv-palvelussa tuolloin lähetys oli FullHD:ta vain Edge- ja Safari-selaimilla. Muilla 720p. Tarkista Elisa Viihteen sivuilta tekniset speksit, onko tarkkuus mitä, entäpä onko 25fps/50fps. Ja näytön resosta. 1920x1080 olisi tietenkin kätevin. Jos on tätä tarkempi, joudut sitten jälkitöihin videosi kanssa. Skaalausasetus OBS:n Asetukset – Kuva -kohdassa ei itselläni olisi toiminut oikein (kokeilin). Ja lopuksi, kokeile ensin vaikka minuutin pätkän tallennusta.

penavision
Viestit: 2
Liittynyt: 15.07.2020 18:07

Re: Haussa HDCP-suojauksen purkava HDMI-splitteri

Viesti Kirjoittaja penavision » 16.07.2020 10:19

Pieni tarkennus: Näyttöni on kuvasuhteeltaan 16:10, siitä johtuivat nuo mustat palkit ja skaalauksen toimimattomuus OBS:n asetuksilla. Tarkempi resoluutio (esim. 2560x1440) ei siis sinänsä ole ongelma, jos se on 16:9. Silloin joutuu sitten toisaalta hifistellen pohtimaan, kannattaako skaalata alaspäin, ja jos sen tekee, niin OBS:llä, videoeditorilla vaiko jollain apuohjelmalla.

musti
Viestit: 2817
Liittynyt: 16.01.2005 11:57

Re: Haussa HDCP-suojauksen purkava HDMI-splitteri

Viesti Kirjoittaja musti » 19.07.2020 07:06

Windows 10 siinä
Aloita tai lopeta tallennus
Win+Alt+G

make101
Viestit: 35
Liittynyt: 25.12.2008 18:18
Paikkakunta: Espoo

Re: Haussa HDCP-suojauksen purkava HDMI-splitteri

Viesti Kirjoittaja make101 » 04.08.2020 16:56

Kiitos neuvoista penavision ja musti. Sain lopulta homman onnistumaan tuolla mustin konstilla Chrome-selaimella. Case closed.

Vastaa Viestiin