Audiopulma - kylmäkoneiden hurina

Leikkausohjelmiin ja muihin editoinnissa tarvittaviin ohjelmiin liittyvä keskustelu
Esko Lius

Audiopulma - kylmäkoneiden hurina

Viesti Kirjoittaja Esko Lius » 04.08.2001 16:26

Millä saisi editoitua ääntä: mikki poimi kioskin kylmäkoneiden hurinan turhan voimakkaana niin että dialogi peittyy. Kokeilin Final Cut Pro 1.25:n eri äänisuotimia ja niiden asetuksia mutta mikään ei tunnu tuottavan tulosta. Näihin otoksiin on tyytyminen eli uudelleen ei voi kuvata. HELP!

Pienempi pulma mutta saman sorttinen on tuulessa kohisevat puut.

Hommasin jopa Lisa Brenneisin FCP-käsikirjan lisäavuksi, mutta se ohittaa äänipuolen turhankin köykäisesti.

Jari P

Re: Audiopulma - kylmäkoneiden hurina

Viesti Kirjoittaja Jari P » 04.08.2001 16:51

Itse asiassa vähän samanlaisia pulmia.
Kuvattiin ravintolassa kohtausta ja
pikkasen on koneiden hurinat liian kovat.

Jos keksit tuohon keinon niin kerroppa.

Jari

jsi

Re: Audiopulma - kylmäkoneiden hurina

Viesti Kirjoittaja jsi » 04.08.2001 18:56

Käytä jotain soundieditoria (esim. sound forge, wavelab yms.)tai videoeditorin ääniefektejä, jossa parametrinen eq. Hae taajuus, joka häiritsee kokeilemalla (yleensä liikkuvat tossa 50Hz-100Hz haarukassa), ja leikkaa sitä sitten jyrkällä Q-arvolla. Korosta dialogin taajuusaluetta taas jyrkällä Q-arvolla (2-4KHz alueella), pitäis auttaa, mutta tilanteissa on tietysti eroja, sitä informaatiota, mitä nauhalla ei ole, ei myöskään sinne saa, kylmä totuus (jos ei rupea dubbaamaan!).

T. Jukka Sillanpää

Tero Pänkäläinen

Re: Audiopulma - kylmäkoneiden hurina

Viesti Kirjoittaja Tero Pänkäläinen » 05.08.2001 14:34

Ja toivo vielä että kun tuolla Eq:lla työskentelet ettei sen huminan taajuudella ole mitään tärkeää ääntä, se lähtee samalla.

Esko Lius

Re: Audiopulma - kylmäkoneiden hurina

Viesti Kirjoittaja Esko Lius » 06.08.2001 22:03

Sen verran sain EQillä (ja Q-arvoa kokeilemalla) aikaan, että hurina ja surina vaimeni aavistuksen, riittävästi että dialogi nousee pintaan. Kiitos neuvoista.

Mikko

Re: Audiopulma - kylmäkoneiden hurina

Viesti Kirjoittaja Mikko » 07.08.2001 15:24

Voisit vielä kokeilla hiukan "älykkäämpää" kohinanpoistoa, jossa kohinasta otetaan malli. Esim. CoolEdit:ssä voi valita pätkän "taustaa", josta otetaan erikseen kohinamalli. Sitten toivotaan, että kohinan spektri pysyy samanlaisena muuallakin ja poistetaan koko audiopätkässä oleva "samanlainen kohina".

Kohinamalli on tuossa ohjelmassa olennaisesti FFT:n avulla tehty spektri, joka kuvaa kohinassa olevien taajuuksia. Tuosta spektristä voidaan laskea eräänlainen monikanavainen taajuuskorjain, joka puree kohinaan sen omilla taajuuksilla. Signaalista häipyy tietysti myös sellaista, mitä ei halua sieltä häipyvän. Mun mielestä lopputulos on yleensä kuitenkin parempi kuin käsikopelolla pahiten häiritsevän taajuuden etsiminen. Ja hyvä puoli on sekin, että em. tekniikka vaimentaa useita taajuuksia samanaikaisesti. Koneissahan on yleensä joku "peruskomppi" matalalla taajuudella ja sitten kaikenlaista sirinää korkeammilla taajuuksilla.

Mä oon joskus poistellu (=vaimentanut) menestyksellisesti jääkaapin hurinaa ja levysoittimen peruskohinaa. CoolEdit on muuten sinänsä mukava shareware, että kaikkia toimintoja voi kokeilla ja myös talletus takaisin levylle toimii.

---

Mikko

Vastaa Viestiin