Äänitehosteita, mistä?

Leikkausohjelmiin ja muihin editoinnissa tarvittaviin ohjelmiin liittyvä keskustelu
Mikko

Äänitehosteita, mistä?

Viesti Kirjoittaja Mikko » 16.08.2001 23:18

Mistä löytäisi erilaisia äänitehosteita still-kuviin, kuten esim. oven narahdus, askel-ääni, eläinten ääntely, saunominen jne.

Tuiskula

Re: Äänitehosteita, mistä?

Viesti Kirjoittaja Tuiskula » 17.08.2001 08:13

Yksi vaihtoehto on tehdä ja äänittää niitä itse tai kirjastossa on efekti CD-levyjä, joista löytyy monenlaista äänitehostetta.

jsi

Re: Äänitehosteita, mistä?

Viesti Kirjoittaja jsi » 17.08.2001 08:21

Jos omistat DV-videokameran, osta siihen erillinen stereokonkkamikki, ja äänität ko. efektejä itse.
Haet esim. tucowsista jonkun shareware-äänieditorin, jolla sitten editoit tehosteet sopiviksi.

Kannattaa etsiä myös Anttilasta erinäisiä efekti-cd:tä, taannoin allekirjoittanut osti 10 kpl. erilaisia (Italialaisten tekemiä) efektilevyjä (hyvä äänen laatu hinta 19 mk/kpl), joista löytyi esim. tarvitsemasi tehosteet saunomista lukuunottamatta.

Saunomistehosteet kannattaa äänittää itse (tuskin löytyy mistään ulkolaisten levyiltä ;-) ), mikki saunaan, ja kamera ulkopuolelle. Yleensäkin itse tekemällä saa persoonallisinta jälkeä

T. Jukka Sillanpää

ismo kiesiläinen

Re: Äänitehosteita, mistä?

Viesti Kirjoittaja ismo kiesiläinen » 17.08.2001 12:55

Netistä löytyy useampia kokoelmia, joiden laatu on vaihteleva. Uusimpaan elokuvaamme löysin kuitenkin muutamia vaikeasti äänitettäviä tehosteita. Kannattaa etsiä hakukoneella vaikkapa hakusanoilla "sound effects" ja "free".

http://www.ljudo.com/ on yksi melko laaja kokoelma. Kannattaa katsella (tai kuunnella).

jaamo

Re: Äänitehosteita, mistä?

Viesti Kirjoittaja jaamo » 17.08.2001 14:23

Se halpa&hyvä äänen käsittely ohjelma on Gold Wave, jonka voi poimia osoitteesta http://www.goldwave.com

Yksi mielenkiintoinen palvelu on http://www.createandshare.com jonka idea on se, että saat imuroida muiden tekeleitä ja levittää omiasi. Toistaiseksi sen tarjonta on aika heikko.

Jos ei tekijänoikeuksista ole väliksi (siis tulee omaan käyttöön) niin tietokonepeleoistä saa aika monenlaista surinaa ja pörinää.

Tero Pänkäläinen

Re: Äänitehosteita, mistä?

Viesti Kirjoittaja Tero Pänkäläinen » 18.08.2001 13:50

Ja jos jollain kiinnostusta riittäisi äänitehosteiden äänittämiseen, niin voisihan niitä laittaa tällekin sivustolle vapaaseen jakeluun. Ei tarvitsisi kaikkien lähteä mikin kanssa saunomaan. Yleisimpien äänien löytyminen täältä helpottaisi monia, eikä tarvitsisi tekijänoikeushommien kanssa pähkäillä.

Palkkioksi saisi tämän sivuston hengessä vaikka hyvän mielen. Rahaa niiden yhteydessä lienee turha ruveta pyörittämään.

Kiinnostuneita?

jaamo

Re: Äänitehosteita, mistä?

Viesti Kirjoittaja jaamo » 18.08.2001 18:48

Teron ideaan: Kyllä. Hyvät äänisamplet vie kyllä aikas lailla tilaa.

jsi

Yhdistyksen oma äänitehoste cd

Viesti Kirjoittaja jsi » 19.08.2001 21:20

Tero kirjoitti:

Ja jos jollain kiinnostusta riittäisi äänitehosteiden äänittämiseen, niin voisihan niitä laittaa tällekin sivustolle vapaaseen jakeluun. Ei tarvitsisi kaikkien lähteä mikin kanssa saunomaan. Yleisimpien äänien löytyminen täältä helpottaisi monia, eikä tarvitsisi tekijänoikeushommien kanssa pähkäillä.

Palkkioksi saisi tämän sivuston hengessä vaikka hyvän mielen. Rahaa niiden yhteydessä lienee turha ruveta pyörittämään.

Kiinnostuneita?OK, mulla on idea:

Allekirjoittaneelle on vuosien aikana keräytynyt suht. suuri määrä erilaisia äänitehosteita ( plus kaveripiirissä tyyppi, jolta löytyy kaikkea mahdollista ja mahdotonta ääntä lisää) ja uusiakin voidaan äänittää aina tarvittaessa.

Ajatuksenani onkin, että tehtäisiin digivideo ry:n toimesta yhteyshankkeena tehoste-cd (koska netti ei ole paras paikka tällaisten laadultaan parempien samplejen jakeluun) tai jopa tehoste-cd-sarja, jossa kaikki samplet olisivat 48 kHz ja 16 bitin tasoista materiaalia 74 min./ levy (lähinnä stereoformaatissa) valmiiksi tasot säädettyinä optimiin (= mahdollisimman lähelle plus miinus 0 desibeliä, mukava sitten liittää omiin videoihinsa).

Sarjan voisi siis aloittaa yhdellä levyllä, ja jos kiinnostusta yleisesti riittää, kerätä myös materiaalia toisille levyille plus päivittää levyjen sisältöä tulevaisuudessa.

Eli käytettäisiin tätä foorumia aluksi keskusteluun, minkälaisia tehosteita halutaan levylle. Tässä aiemmin oli jo mainittu seuraavat:

"oven narahdus, askel-ääni, eläinten ääntely, saunominen"

Mitä muita toiveita?

Käytännössä siis allekirjoittanut voisi toimia projektin "kantavana voimana", eli kerätä cd:lle materiaalit, hoitaa äänien editoinnin ja lopuksi polttaa cd:t cd-r muotoon.

Tietysti tehoste-levy (ääni-materiaalin osalta) olisi yhdistyksen jäsenille ilmainen, mutta jakelukopiot (= tyhjät cd-r:t) + postimaksut täytyisi jäsenen maksaa itse.

Eli päästäisiin n. 25 mk tehoste cd:n kpl. hintaan/jäsen, joka kuulostaa ainakin tosi edulliselta hinnalta pro-tasoisista tehosteista 48Khz:n sampleista plus jokainen tämän foorumin käyttäjä voisi vaikuttaa levyn sisältöön. Ja otaisin myös valmiit tehosteet ilo mielin vastaan levyn sisältöä laajentamaan.

No niin, antakaas palautetta, miltä idea kuulostaa ;-)

Yhteistyö Terveisin

Jukka Sillanpää

PS. Kun nyt avasin keskustelun, tuli myös vastaavasta video-tehostearkistosta (esim. dv-nauhalla) mieleen, mites tällaisen laita?

Kunzi

Re: Loistavaa Jukka/Yhdistyksen oma äänitehoste cd

Viesti Kirjoittaja Kunzi » 19.08.2001 21:45

Loistavaa, tarjous, josta ei varmaan voi kieltäytyä.

Päätoimittajamme JukkaII, avaammeko vain uuden viestiketjun toiveille, vai miten keräämme niitä?

Jukka II

Re: Yhdistyksen oma äänitehoste cd

Viesti Kirjoittaja Jukka II » 19.08.2001 21:45

No, ei lainkaan hassumpi idea! :hot:

Jos vaan viitsit tehdä ne samplet , olisi tosi mahtava juttu. Pitäsikö jätää vaikka 1-2€ /levy yhdistykselle? Niillä rahoilla voisi sitten hankkia jotain yhdistykselle.

Mitähän levyn painaminen maksaa?

Kunzi

Re: Yhdistyksen oma äänitehoste cd

Viesti Kirjoittaja Kunzi » 19.08.2001 22:01

Jukka (siis Sillanpään Jukka), Jukka II avaa tuossa näemmä toiveiden tynnöriä. Kun sinne tulee toiveita, joita sinulta ei löydy, pyydä apua, ja sitä saattaa löytyä.

Kun CD:llinen materiaalia alkaa olla kasassa, yhdistys hankkii tietysti tarvittavan määrän CDR-levyjä ja hoitaa postituksen, mutta jos kyse on kymmenistä levyistä, miten kuvittelet polton sujuvan? Talkoot?

jaamo

Re: Yhdistyksen oma äänitehoste cd

Viesti Kirjoittaja jaamo » 19.08.2001 22:02

Hmm, minulla on ainakin kynän suhinaa ja iskuääniä :-)

Kyllä minusta CD:n hinnaksi voisi helposti laittaa vaikka 10 euroa. Polttajalle / yhdistykselle osuudet. Ei olisi vielä yhtään liikaa.
Ja täytyy pitää sitten huoli, ettei joku lähetä CD:lle laitonta materiaalia!

Petteri Hietavirta

Re: Yhdistyksen oma äänitehoste cd

Viesti Kirjoittaja Petteri Hietavirta » 19.08.2001 22:14

Mainio idea. Tuli vain mieleen että onko parempilaatuinen (esim. 256kbit/sek) MP3 tallennusformaattina mahdoton? Esikuunteluversiot nettiin levyjen sisältöön tutustumista varten?

Petteri

jsi

Re: Yhdistyksen oma äänitehoste cd

Viesti Kirjoittaja jsi » 19.08.2001 22:28

Jukka II kirjoitti:

Pitäsikö jätää vaikka 1-2€ /levy yhdistykselle? Niillä rahoilla voisi sitten hankkia jotain yhdistykselle.

Mitähän levyn painaminen maksaa?

Tarkoitatko normaalin cd:n painamista?

Mulla oli ajatus, että polttaisin ne itse omalla cd-polttimellani (nopea scsi-malli), mutta tällöin puhutaan kymmenistä, korkeintaan 100 kpl:sta levyjä ja siis tällöin jäsenet kustantaisivat materiaali- ja postituskulut.

Tietysti olisi kiva, jos esim. saisin apua muilta jäseniltä postitus yms. asioissa ja voisin keskittyä lähinnä levyn kokoamiseen.

Mikäli lähdetään normaalin cd:n tekemisen linjalle, niin halvin vaihtoehto on Kaustar (tms. en muista nimeä ihan tarkalleen), Kokkola, tekevät levyt tsekeissä, 200 kpl:n hinta painettuine kansineen (4-väri)+ levyn etiketti painoineen n. 5000 FIM (= 25 mk/kpl + postikulut), eli tulisi vähän kalliimmaksi kyllä tällä tyylillä, mutta olisi ihan myyntikelpoinen tuote missä vaan.

Pystyn myös tekemään kannet ko. tuotteeseen tarvittaessa, kokemusta kansien teosta cd-äänilevyihin löytyy.

Luulen, että ensin kannattaisi lähteä ihan cd-r tyylisellä levyllä ennenkuin suin päin lähdetään toiselle tielle, vai mitä muut ovat mieltä?

Tietysti, jos tekisi kyselyn täällä , kuinka monta kiinnostunutta löytyisi, jotka ottaisivat rahallisesti osaa levyn kustannuksiin esim. 40-50 mk/jäsen (täysin vapaaehtoinen tietysti), niin näinhän me voitais saada hyvin piankin kokoon rahat levyn painamiseen. Ja jos levy myisi n.40-50 mk:n kpl-hintaan ulkopuolisille, voisi yhdistys tienata myös kassaan rahaa.

Ja onhan toinenkin mahdollisuus painaa levy cd-r:nä jossain Suomalaisessa firmassa, jolloin kpl. hinta ei nouse normaalin cd:n tasolle, mutta levy poikkeaisi edukseen ulkoisesti kyllä "kotipolttoisesta".

Mikäli siirrytään ammattimaisempaan formaattiin (normaali cd) ja mikäli aikomuksena on kerätä rahaa yhdistykselle esim. myymällä levyjä myös muillekin kuin jäsenille, näkisin tietynlaisen nimellisen korvauksen myös olevan oikeutettu työn tekijöille, varsinkin tällaisessa ns. tekijänoikeusasioitakin sivuavassa työssä. Puhun siis nimellisestä pari prosenttia / levy osuudesta.

Mikäli liikutaan yhdistyksen jäsenten välisessä toiminnassa, voin toimia aiemmassa viestissä kertomallani tavalla, en silloin ottaisi mitään korvausta ko. työstä.

Onhan tällaiset "porkkanat" jäsenetuina (tietysti näiden loistavien sivujen lisäksi) myös hyviä uusien jäsenten hankinnassa + plus tuoda yhdistyksen toimintaa julki.

T. Jukka Sillanpää

Jukka II

Re: Yhdistyksen oma äänitehoste cd

Viesti Kirjoittaja Jukka II » 19.08.2001 22:31

Lähinnä kiinnosti vain tietää. Kyllä varmaan eka levy on hyvä olla CD-R. kun ei määristäkään ole hajua.

Vastaa Viestiin