VHS-videon kaappaaminen

Leikkausohjelmiin ja muihin editoinnissa tarvittaviin ohjelmiin liittyvä keskustelu
marylin
Viestit: 12
Liittynyt: 25.08.2006 21:05

VHS-videon kaappaaminen

Viesti Kirjoittaja marylin » 25.11.2006 10:51

Lisää noviisin kysymyksiä, joihin kenties jo löytyykin vastauksia näiltä sivuilta, mutta en ole vielä niihin törmännyt:

1. Siirrän vanhoja VHS-videoita digimuotoon tarkoituksenani polttaa ne DVD:lle. Mikä on suositeltava tapa videon siirtoon (kaappaamiseen) VHS-nauhurilta tietokoneelle ja sen editointiohjelmaan (Pinnacle Studio 10+)?
Olen tähän mennessä tehnyt homman niin, että olen siirtänyt analogisen videon nauhurilta TV-antennikaapelin ja tietokoneen TV-kortin kautta kovalevylle. TV-kortissa (Asus My Cinema) on sekä analoginen että digitaalinen viritin ja kortin mukana tulleella ohjelmalla (Power Cinema) olen nauhoittanut videon samalla tavalla kuin TV-ohjelmia nauhoitetaan. En osaa sanoa, tuleeko videokuva laadullisesti miten hyvänä talteen tällä tavalla. Kuvan formaatti on ilmeisesti mpeg, koska videotiedostojen tunnisteeksi tulee .mpg.
Kappaammisen varmaankin voi tehdä toisinkin ja pitääkin tehdä,jos koneessa ei ole TV-korttia. Miten? Minkälaisella kaapelilla? Mihin kaapeli kytketään tietokoneessa? Tuleeko videokuva parempilaatuisena - en tosin osaa moittia nykyisenkään kuvan laatua?

2. Suurten videotiedostojen tallennus? Kun siirrän edellä kuvatulla tavalla vhs-nauhoja digimuotoon, ongelmaksi näyttää tulevan suuren tallennustilan tarve. Kun siirtää useita 240 minuutin VHS-nauhoja koneelle, kovalevy alkaa täyttyä uhkaavasti. Miten olisi viisainta toimia tallennuksen kanssa? VHS-videot eivät mahdu kokonaisina DVD-levylle. Voiko esimerkiksi mpeg-tiedoston pakata ja polttaa CD/DVD:lle väliaikaista varastointia varten ja palauttaa myöhemmin editointia varten vai millä tavalla nämä ongelmat yleensä hoidetaan?

Digiootti
Viestit: 2625
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Paikkakunta: Joensuu

Re: VHS-videon kaappaaminen

Viesti Kirjoittaja Digiootti » 25.11.2006 12:27

marylin kirjoitti:
1. Siirrän vanhoja VHS-videoita digimuotoon tarkoituksenani polttaa ne DVD:lle. Mikä on suositeltava tapa videon siirtoon (kaappaamiseen) VHS-nauhurilta tietokoneelle ja sen editointiohjelmaan (Pinnacle Studio 10+)?
Jos omistaa digivideokameran, jossa AV-in, sen kautta VHS videon voi siirtää tietokoneelle Firewire liitännän kautta. Digivideokamera toimii tällöin analogisen VHS videon muuntimena digimuotoon.
Tuollakonstilla alkuperäisen VHS videon kuvanlaatu ei juuri muutu.
Mutta sinullahan on Panasonic NV-GS 37 kamera, jossa ei valitettavasti taida olla tuota AV-in toimintoa.

marylin kirjoitti:Olen tähän mennessä tehnyt homman niin, että olen siirtänyt analogisen videon nauhurilta TV-antennikaapelin ja tietokoneen TV-kortin kautta kovalevylle. TV-kortissa (Asus My Cinema) on sekä analoginen että digitaalinen viritin ja kortin mukana tulleella ohjelmalla (Power Cinema) olen nauhoittanut videon samalla tavalla kuin TV-ohjelmia nauhoitetaan. En osaa sanoa, tuleeko videokuva laadullisesti miten hyvänä talteen tällä tavalla. Kuvan formaatti on ilmeisesti mpeg, koska videotiedostojen tunnisteeksi tulee .mpg.

Voi kaappauksen noinkin tehdä, mutta todennäköisesti kuvanlaatu kärsii ja jos tuloksena on MPEG 2 formaatti sitä on editontiohjelmissa vaikeampi käsitellä.
Kameran kautta kaappattaessa tulee formaatiksi DV-AVI, eli sama kuin kameran nahalla.
marylin kirjoitti:Kappaammisen varmaankin voi tehdä toisinkin ja pitääkin tehdä,jos koneessa ei ole TV-korttia. Miten? Minkälaisella kaapelilla? Mihin kaapeli kytketään tietokoneessa? Tuleeko videokuva parempilaatuisena - en tosin osaa moittia nykyisenkään kuvan laatua??

Niinkuin edellä kerroin, kameran kautta Firewire kaapeleilla.
On muitakin konsteja, esimerkiksi erillinen analogi/digitaali muunnin.
Tai editointi ohjelman versio, jossa tulee mukana analogisen videon kaappaukseen tarvittava lisäpalikka.

http://www.bdog.fi/cgi-bin/netstore/tuo ... 1806311342

marylin kirjoitti:2. Suurten videotiedostojen tallennus? Kun siirrän edellä kuvatulla tavalla vhs-nauhoja digimuotoon, ongelmaksi näyttää tulevan suuren tallennustilan tarve. Kun siirtää useita 240 minuutin VHS-nauhoja koneelle, kovalevy alkaa täyttyä uhkaavasti. Miten olisi viisainta toimia tallennuksen kanssa? VHS-videot eivät mahdu kokonaisina DVD-levylle. Voiko esimerkiksi mpeg-tiedoston pakata ja polttaa CD/DVD:lle väliaikaista varastointia varten ja palauttaa myöhemmin editointia varten vai millä tavalla nämä ongelmat yleensä hoidetaan?

Hanki koneeseen lisää tallennustilaa, eli lisäkovalevyn. Jos koneesi on pöytäkone, koneen sisään toinen kovalevy, tai kannettavaan ulkoinen kvalevy.
Pyri jakamaan pitkät VHS videot parin tunnin jaksoihin, jolloin yksi jakso sopii DVD levylle.

EsaH
Viestit: 652
Liittynyt: 16.11.2006 13:14
Viesti:

Re: VHS-videon kaappaaminen

Viesti Kirjoittaja EsaH » 25.11.2006 13:05

marylin kirjoitti:1. Siirrän vanhoja VHS-videoita digimuotoon tarkoituksenani polttaa ne DVD:lle. Mikä on suositeltava tapa videon siirtoon (kaappaamiseen) VHS-nauhurilta tietokoneelle ja sen editointiohjelmaan (Pinnacle Studio 10+)?
Käytännössä kuva kaapataan jollakin kaappauskortilla ja ääni tietokoneen äänikortilla. Itse kaappaus kannattaa tehdä VirtualDubilla, se on mielestäni kirkkaasti paras kaappausohjelma. Kuvapuolella näet live histogrammin kaapattaessa ja kuvan tasojen säätö onnistuu siten tarkasti ja myös äänipuolen tasot saa näkyviin kaappauksen aikana. Erinomaisen tärkeä ominaisuus on myös reaaliaikainen ja jatkuva A/V-synkronin ylläpito, jonka VirtualDub hoitaa tavallaan hienosäätämällä äänen näytetaajuutta. Lopputuloksessa A/V-synkka on erittäin tarkasti kohdallaan kaappauksen alusta loppuun. Monet muut kaappausohjelmat ylläpitävät A/V-synkkaa esimerkiksi pudottamalla frameja videosta, joka aikaansaa lopputuloksessa turhaa nykimistä.

VirtualDubin kanssa voit käyttää haluamaasi videocodekkia kappausten tallennukseen tai tallentaa vaikka pakkaamattomana, mikäli vain kiintolevyistä ja systeemistä löytyy riittävästi potkua. Itse käytän HuffYUV-koodekkia joka ei huononna kuvaa, mutta pakkaa varsinaisen datan.

Kytkentä tietokoneeseen tulisi tehdä vähintään CVBS (scart) liitännällä, mutta mieluiten S-VIDEO liitännällä. Tietenkin lähdemateriaalin laatukin ratkaisee, jos se on normaali VHS-nauhoite niin CVBS-liitäntäkin riittää varsin hyvin. Liitäntää enemmän vaikuttaa lisäksi kaappauksessa toistavana käytetyn nauhurin laatu, läheskään kaikkien nauhureiden toistokuva ei ole kovin hyvä. Jos onnistut löytämään projektiisi jostain vaikkapa vanhan S-VHS nauhurin niin se ei olisi välttämättä huono ostos, vaikka kaapattavat nauhat olisivatkin vain VHS-tasoa.
marylin kirjoitti:Olen tähän mennessä tehnyt homman niin, että olen siirtänyt analogisen videon nauhurilta TV-antennikaapelin ja tietokoneen TV-kortin kautta kovalevylle.
Antennikaapelia ei pitäisi käyttää lainkaan. Kuvaan syntyy runsaanlaisesti ylimääräistä kohinaa ja jos nauhalla on stereoääni, se menetetään. Nauhureissa kun ei ole nicam-enkooderia.
marylin kirjoitti:Kuvan formaatti on ilmeisesti mpeg, koska videotiedostojen tunnisteeksi tulee .mpg.
Juu, tämä on TV-tallennusohjelmien yleinen ongelma. MPEG on erittäin huono valinta varsinkin analogisista lähteistä kaapattujen videoiden tallennukseen. Alkuperäinen signaali sisältää runsaasti kohinaa ja se vie MPEG-tallennuksessa tilaa varsinaisen kuvan tallentamiselta ja niinpä pakkausartifaktit tulevat helposti esiin. Myös lopullisen DVD-levyn tuottamisen kannalta tämä kohina-asia on hyvin keskeinen ja siksi jo kaapattu materiaalikin täytyy todella huolellisesti suodattaa jotta editointiin ja sitä seuraavaan DVD (MPEG) pakkaukseen saataisiin mahdollisimman kohinaton masteri. Silloin myös lopullinen DVD näyttää niin hyvältä kuin mahdollista.
marylin kirjoitti:2. Suurten videotiedostojen tallennus? Kun siirrän edellä kuvatulla tavalla vhs-nauhoja digimuotoon, ongelmaksi näyttää tulevan suuren tallennustilan tarve. Kun siirtää useita 240 minuutin VHS-nauhoja koneelle, kovalevy alkaa täyttyä uhkaavasti. Miten olisi viisainta toimia tallennuksen kanssa? VHS-videot eivät mahdu kokonaisina DVD-levylle. Voiko esimerkiksi mpeg-tiedoston pakata ja polttaa CD/DVD:lle väliaikaista varastointia varten ja palauttaa myöhemmin editointia varten vai millä tavalla nämä ongelmat yleensä hoidetaan?
Tilaa tarvitaan todellakin paljon. Omassa prosessissani alkuperäinen kaappaus vie noin 10 MB/sekunti ja kun nämä kaapatut tiedostot sitten esiprosessoidaan editointia varten, tallennetaan ne täysin pakkaamattomaan muotoon joka vie yli 30 MB/sek. Levytilaa videoeditointikoneessa on noin 760GB ja käytännössä sinne mahtuu yhden vuoden S-VHS kuvaukset (noin 5-6 45 min kasetillista) kerrallaan editoitavaksi.

Jos siirrettävää materiaalia on kuitenkin tuntitolkulla eikä editointi ole välttämätöntä, suosittelisin tekemään siirron jollakin tallentavalla DVD-soittimella. Monet tekevät näin, koska se on helpompaa silloin kun siirrettävää on todella paljon. Laatu ei tietysti tule läheskään niin hyvä kuin tietokoneella oikeaoppisesti tehtynä, mutta homma on nopeampaa.

Joillekuille olen joskus tehnyt tuota siirtohommaa, mikäli siirettävää ei ole ollut paljoa (tarkoittaa käytännössä alle tuntia). Jos haluat käsityksen siitä millainen tämä siirtoprosessi voi pahimmillaan olla jos tavoitellaan parasta mahdollista laatua, niin kerron hieman omasta systeemistäni.

Lopputuloksen kannalta tärkeimmässä asemassa oni toistava nauhuri. Toistossa käytän Panasonicin NV-FS100 nauhuria, joka on aikanaan saanut paljonkin tunnustusta kuvanlaadustaan. FS100:n paras puoli on nimenomaan toistokuvan laatu. Minulla on myös VHS-VHS kopiointia (tai todella huonokuntoisia nauhoja) varten olemassa aikavirhekorjain (TBC), jossa myös drop outien digitaalinen prosessointi onnistuu. Tämä systeemi on ainoa laatuaan, sillä FS100-nauhuria on itse modifioitu tarvittavan ohjaussignaalin saamiseksi TBC:lle. Vastaava järjestelmä on olemassa ainoastaan U-matic nauhureissa ja alunperin tuo aikavirhekorjainkin on U-matic käyttöön tarkoitettu. TBC+DOC systeemillä pystyy pelastamaan yllättävän huonoonkin kuntoon päässeitä nauhoja, mutta mahdottomiin ei tietysti sekään pysty.

Kuva kaapatan koneelle Hauppauge Impact VCB kaappauskortilla, joka on ainoastaan videokaappaukseen tarkoitettu kortti eikä mitään muuta. Kortti perustuu Bt878 piiriin ja tuottaa todella korkealuokkaista kuvaa. Äänipuolen kaappaus tehdään siten, että äänisignaali digitoidaan käyttäen MiniDisc-tallenninta A/D-muuntimena ja siirretään digitaalisesti optista kuitua pitkin tietokoneelle. Tämä mahdollistaa mm. helpomman tasonsäädön kesken kaappauksen, kun tasoja voi säädellä MD-soittimesta suoraan ja toisaalta se vähentää myös kohinaa koska tietokoneen äänikortit toimivat PC:n sisällä häiriöllisessä ympäristössä ja ääneen tulee helposti mukaan kaikkea ylimääräistä.

Kaappaus hoituu VirtualDubilla ja tallennetaan HuffYUV muotoon. Tämän jälkeen kuva esiprosessoidaan VirtualDubilla. Esiprosessointi on varsin hidasta, esimerkiksi yhden kameranauhan esiprosessointi kestää noin vuorokauden. Filttereitä on käytössä kaikenkaikkiaan 11. Kuvalle tehdään mm. geometriakorjaus. Koska kaapauskortin näytteistystaajuus videolle poikkeaa hieman DVD:n vastaavasta, eivät pikselit ole tarkalleen saman muotoisia ja kaapattu kuva näyttäisi lievästi vääristyneeltä lopullisella DVD:llä. Lisäksi kuvaa rajataan hieman alhaalta, koska VHS:ssä näkyy usein kuvapäiden kytkentäjaksoista aiheutuvaa kohinaa kenttien viimeisillä juovilla. Tärkein prosessin vaihe on SNR+DNR paketti, jossa kuvan kohinaa vaimennetaan. Kuvaa myös terävöidään hieman. Koska läheskään kaikki filtterit eivät toimi oikein lomitetulle kuvalle, puretaan kuva prosessin ajaksi kahdeksi vierekkäiseksi kuvaksi ja yhdistetään sitten vasta lopussa takaisin yhdeksi kokonaiseksi ruuduksi. Myös väritasoa ja pohjasävyä voidaan tässä vaiheessa säädellä mikäli siihen on tarvetta.

Vaikka homma voi kuulostaa mutkikkaalta, se on kuitenkin harrastajatason prosessi, jossa ei aikavirhekorjainta lukuunottamatta ole käytetty ammattilaitteita. Ja itseasiassa aikavirhekorjainta ei yleensä edes käytetä kaappauksessa, jos alkuperäinen nauha on kunnossa.

japiippo
Viestit: 4194
Liittynyt: 20.04.2006 13:22
Paikkakunta: Muhos

Re: VHS-videon kaappaaminen

Viesti Kirjoittaja japiippo » 25.11.2006 13:46

marylin kirjoitti:TV-kortissa (Asus My Cinema) on sekä analoginen että digitaalinen...
Käsittääkseni tuossa kortissa on analogiselle videolle myös composite-tuloliitäntä? Sitä kannattaa käyttää ennemmin kuin antennikaapelia.

Kunto Hirvikoski
Viestit: 3752
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kunto Hirvikoski » 25.11.2006 14:49

Jos siirrettävää on paljon, eikä niitä ole tarkoitus uudelleen leikata, tekstittää tai äänittää, suosittelen kyllä erillistä DVD-tallenninta. Kovalevyllä varustettu malli toimii samalla erinomaisena "videonauhurina" eikä enää tarvitse tyytyä VHS-laatuun edes telkkariohjelmia tallentaessaan.

Tietokoneen kautta noita kannattaa kierrättää vain, jos niitä työstää uudelleen.

Japsu
Viestit: 3966
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Paikkakunta: Tuusula

Viesti Kirjoittaja Japsu » 25.11.2006 15:16

Kunto Hirvikoski kirjoitti:Jos siirrettävää on paljon, eikä niitä ole tarkoitus uudelleen leikata, tekstittää tai äänittää, suosittelen kyllä erillistä DVD-tallenninta. Kovalevyllä varustettu malli toimii samalla erinomaisena "videonauhurina" eikä enää tarvitse tyytyä VHS-laatuun edes telkkariohjelmia tallentaessaan.

Tietokoneen kautta noita kannattaa kierrättää vain, jos niitä työstää uudelleen.
Ja tuota EsaH:n sinänsä ansiokasta "pitkän kaavan" siirtoselostusta ei kannata säikähtää. Ei tätä asiaa jokaisen matti meikäläisen kannata tehdä aivan noin monen mutkan kautta kun helpommallakin saa tarpeeksi hyvän laatuista jälkeä... :wink:

Koska marylin kuitenkin tarvitsee sijoittaa rahaa johonkin kaappaus/konvertointilaitteeseen niin tuota Kunzin ehdotusta kannattaa vakavasti harkita. Tallentavalla DVD-soittimella kun on varmasti muutakin käyttöä?

japiippo
Viestit: 4194
Liittynyt: 20.04.2006 13:22
Paikkakunta: Muhos

Viesti Kirjoittaja japiippo » 25.11.2006 15:57

Japsu kirjoitti:Koska marylin kuitenkin tarvitsee sijoittaa rahaa johonkin kaappaus/konvertointilaitteeseen...
Hänellä on jo analoginen kaappauskortti koneessa käytössä, composite-kaapelilla kytkeminen vain uupuu. Mutta totta kyllä, että helpoimmalla ison materiaalimäärän saa siirrettyä tallentavalla DVD-soittimella, jos laatu vain kelpaa.

marylin
Viestit: 12
Liittynyt: 25.08.2006 21:05

Noviisi kiittää

Viesti Kirjoittaja marylin » 25.11.2006 21:08

Kiitos vaan kaikista vastauksista. Tuntuu hyvältä, että tällaisen aloittelijan tyhmätkin kysymykset otetaan täällä vakavasti. Niitä tulee takuulla jatkossa lisää. Vastaukset paljastivat sen, että kun luulee vähän jo tietävänsä, huomaakin, ettei tiedä paljon mitään. Esimerkiksi EsaH:n perusteellinen ja pitkä vastaus meni lähes täysin yli hilseen, kun tämä laitteisiin, ohjelmiin ja formaatteihin liittyvä terminologia on vielä niin vierasta. Kiitos toki myös siitä ansiokkaasta vastauksesta!

Minulla on sunnuntaikuvaajan yksinkertainen peruskamera (Panasonic GS37), se riittää minun tarpeisiini ja minulla on helppokäyttöinen editointiohjelma (Pinnacle Studio 10+), jota olen jo vähän oppinut käyttämään. Rahaa en aio näiden vanhojen videoiden takia sijoittaa. Sen jälkeen kun ne on saatu talteen aion keskittyä kuvaamiseen ja editointriin. Tallentava DVD-laite on odottavien hankintohjen listalla muista syistä.

Itse peruskysymykseen: Tarkennan vielä, ymmärsinkö oikein, että VHS-nauhojen siirtoon DVD:lle - mikäli en halua nauhoja editoida - en tarvitse lainkaan tietokonetta, kun hankin DVD-tallentimen?

Entä siihen asti, jos haluan ainakin kokeilumielessä operoida tietokoneella ja editointiohjelmalla? Jos ymmärsin oikein, tuo antennikaapelin kautta tapahtuva siirto ei ole laadun kannalta suositeltava.
Nämä kaapelitkin ovat vielä vähän vierasta aluetta. Joku vastaajista puhui composite-kaapelista. Mikä se on? Entä liitännät kummassakin päässä? VHS-nauhurissani on antennikaapeliliitäntöjen lisäksi kaksi scart-liitäntää (toisessa tekstit euro AV2 ja decoder ja toisessa euro AV1 ja audio/video), sekä kaksi muuta, pienempää liitäntää toinen valkoinen ja toinen punainen. (Värisymboliikkaa en tunne, mutta lienevät ulosmenevää ääntä varten kun toisessa on teksti audio L ja toisessa audio R). Eli minkälaisella kaapelilla pitäisi operoida ja mihin liitäntään kaapeli kytketään tietokoneessa. Kaapeleita tuli kameran ja editointiohjelman mukana kaikenlaisia. Koneessa on äänikortti, TV-kortti( kortissa on yksi liitäntä vapaana - pyöreä, 8-piikkistä kaapelia varten- onko tämä nyt se komposiittiliitäntä), USB, ja firewire-liitännät. Entä tehdäänkö siirto tässä tapauksessa editointiohjelman kaappaus-toiminnolla vai miten?

Lisäneuvoista kiitollinen.

Digiootti
Viestit: 2625
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Paikkakunta: Joensuu

Re: Noviisi kiittää

Viesti Kirjoittaja Digiootti » 25.11.2006 22:52

marylin kirjoitti:Kiitos vaan kaikista vastauksista. Tuntuu hyvältä, että tällaisen aloittelijan tyhmätkin kysymykset otetaan täällä vakavasti. .
Kysymyksesi on harvinaisen selkeitä, niihin on helppo vastata, kun ei tarvitse arvailla mitä kysyjä tarkoittaa. :wink:


marylin kirjoitti:ymmärsinkö oikein, että VHS-nauhojen siirtoon DVD:lle - mikäli en halua nauhoja editoida - en tarvitse lainkaan tietokonetta, kun hankin DVD-tallentimen? .

Ymmärsit aivan oikein.
Tallentavalla DVD soittimella voi suoraan polttaa VHS videot DVD levyille.
Jos tallentava DVD soitin on kovalevyllä varustettu malli, niin videoille voi tehdä yksinketaisen editoinnin. Vaikkapa jakaa videoita eri levyille potettavaksi ja tehdä levyihin myös yksinkertaiset valikot.
marylin kirjoitti: Jos ymmärsin oikein, tuo antennikaapelin kautta tapahtuva siirto ei ole laadun kannalta suositeltava. .
Niinkuin vastauksissa todettiin, kuvanlaatu ei ole paras mahdollinen antennikaapelin kautta videoa siirrettäessä.
marylin kirjoitti: Joku vastaajista puhui composite-kaapelista. Mikä se on? .
Komositti kaapeli on tällainen:
http://www.pahasana.com/products.php?p=efc3c0
marylin kirjoitti:Entä liitännät kummassakin päässä? VHS-nauhurissani on antennikaapeliliitäntöjen lisäksi kaksi scart-liitäntää (toisessa tekstit euro AV2 ja decoder ja toisessa euro AV1 ja audio/video), sekä kaksi muuta, pienempää liitäntää toinen valkoinen ja toinen punainen. (Värisymboliikkaa en tunne, mutta lienevät ulosmenevää ääntä varten kun toisessa on teksti audio L ja toisessa audio R). Eli minkälaisella kaapelilla pitäisi operoida ja mihin liitäntään kaapeli kytketään tietokoneessa..


Edellisissä viesteissä nimimerkki japiippo tiesi, että sinun koneessasi on kompositti liitäntä, (pyöreä keltainen, valkoinen ja punainen) Jos sinulla ei jo ole sitä kaapelia, niin osta sellainen jossa on molemmissa päissä keltainen, valkoinen ja ponainen pyöreä liitin.
Lisäksi tarvitset videon scart liittimeen adapterin, johon liitä sen kompositti kaapalin, eli tällaisen, jossa on IN / OUT kytkin
http://www.servcat.com/catalog.asp?product=95-996007

marylin kirjoitti: Kaapeleita tuli kameran ja editointiohjelman mukana kaikenlaisia. .
Tuliko Pinnacle Studion mukana kaapeleita?
Jos näin on. niin sinulla on ilmeisesti Studion versio jolla voi kaapata VHS videoa.
marylin kirjoitti: Koneessa on äänikortti, TV-kortti( kortissa on yksi liitäntä vapaana - pyöreä, 8-piikkistä kaapelia varten- onko tämä nyt se komposiittiliitäntä),.
Ei ole.

marylin kirjoitti: Entä tehdäänkö siirto tässä tapauksessa editointiohjelman kaappaus-toiminnolla vai miten?
Jos sinulla on perus versio Pinnacle Studio 10 plus, ilman analokisen videon kaappausta, niin kaappaa samalla Power Cinema ohjelmalla, kuin tähänkin saakka, mutta video tallentuu todennäköisesti parammalla laadulla, tuon kompositti liitännän kautta.


PS. Kun tarkemmin muistelen, niin perus Studossakin voi valita myös kaappauslähteen, jos niitä on useampi, kuin yksi.
Eli yläreunasta Asetukset / Kaappauslähde ja sieltä pudotusvalikosta DV kameranauhuri tai se toinen (Asys My Cinema)
Silloin voit todennäköisesti Studiollakin kaapata sitä komposiitti liitäntään liitettyä VHS nahurin videoa.

japiippo
Viestit: 4194
Liittynyt: 20.04.2006 13:22
Paikkakunta: Muhos

Re: Noviisi kiittää

Viesti Kirjoittaja japiippo » 26.11.2006 02:24

marylin kirjoitti: TV-kortti( kortissa on yksi liitäntä vapaana - pyöreä, 8-piikkistä kaapelia varten- onko tämä nyt se komposiittiliitäntä)
Ahaa, se on tuollainen... Tuon kortin mukana pitäisi ilmeisesti olla samassa laatikossa välijohto, joka sopii tuohon pyöreään liittimeen kortissa, ja sen toisessa päässä on nuo digiootin ylempänä kertomat composite- ja ääniliittimet.

Muussa tapauksessa tuo on eri kortti kuin miksi sitä olen luullut (Asus My Cinema P7131 Dual TV Tuner Card)

Vaka Vanha
Viestit: 2669
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Paikkakunta: vaihtelee

Re: Noviisi kiittää

Viesti Kirjoittaja Vaka Vanha » 26.11.2006 11:28

marylin kirjoitti:...Nämä kaapelitkin ovat vielä vähän vierasta aluetta. Joku vastaajista puhui composite-kaapelista. Mikä se on? Entä liitännät kummassakin päässä?
Hyvä sivusto näiden asioiden opiskeluun on sfnetin audio+video faq. Sieltä löydät vastaukset noihin ja moneen muuhunkin kysymykseen.


Vanhojen analoginauhojen digitoinnissa Esan edellä kertomassa tavassa pyritään tallentamaan alkuperäisillä nauhoilla olevan ohjelman sisältö mahdollisimman lähelle nykyisten kuvausvälineiden ulkonäköä. Se toinen äärilaita on taas sellainen että pyritään säilyttämään myös se vanhojen kuvausten ulkonäkö virheineen ja puutteineen. Molemmilla tavoilla on omat kannattajansa. Itse suosin tapaa jossa alkuperäistä nauhoitusta käsitellään niin vähän kuin mahdollista.

Tekipä siirron kummalla tavalla tahansa ensiarvoisen tärkeään on prosessin alkupää. Kuten Esa edellä totesi; toistavan nauhuriv laatu ja siihen tarvittaessa kytketty aikaviivekorjain (TBC) on ehkä se tärkein asia. Digitoinnin jälkeen tehtävät korjailut ovat sitten makuasioita.

Kun olet päättänyt tehdä vanhoista vhs-nauhoista vain dvd-levyn videota editoimatta, niin ei kaappaus mpeg-2 muodossa ole huono vaihtoehto. Kun valitset mpeg-2 parametrit siten että tietokoneelle saamasi tiedosto on dvd:lle poltettavissa uudelleen pakkaamatta, jää yksi prosessointivaihe pois huonontamasta kuvan laatua.

Jos digitointikorttisi sallii valita eri kuvakokoja siirrossa, niin kannattaa käyttää 704x576 kokoa. 352x576 koko on myös mahdollinen, jos haluat säästää tilaa. Sen alkuperäisen vhs-nauhoituksen laatu kun saadaan vielä tuollakin kuvakoolla kokonaan talteen.

Digiootti
Viestit: 2625
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Paikkakunta: Joensuu

Re: Noviisi kiittää

Viesti Kirjoittaja Digiootti » 26.11.2006 12:19

Vaka Vanha kirjoitti:
ensiarvoisen tärkeään on prosessin alkupää. Kuten Esa edellä totesi; toistavan nauhuriv laatu ja siihen tarvittaessa kytketty aikaviivekorjain (TBC) on ehkä se tärkein asia.
Muutama vuosi sitten myynnissä olleissa S-VHS nauhureissa TPC aikavirhekorjain oli sisäänrakennettuna, ainakin minun Phlips VR 1000 nahurissa on sellainen.

EsaH
Viestit: 652
Liittynyt: 16.11.2006 13:14
Viesti:

Re: Noviisi kiittää

Viesti Kirjoittaja EsaH » 26.11.2006 12:41

Digiootti kirjoitti:Muutama vuosi sitten myynnissä olleissa S-VHS nauhureissa TPC aikavirhekorjain oli sisäänrakennettuna, ainakin minun Phlips VR 1000 nahurissa on sellainen.
Kannattaa suhtautua varauksella, ei välttämättä toimi aivan kuten oikea TBC. VHS:n osalta on käsittääkseni jokin laki/määräys ettei laite saa poistaa esimerkiksi Macrovision-kopiointisuojaa. Silloin myöskään TBC ei voi toimia kuten oikea TBC toimii ts. koko frame puskuroidaan, signaali rakennetaan täysin uudelleen ja se voidaan jopa synkronoida uudelleen vaikkapa johonkin toiseen videoon. Tällaisessa täydellisessä uudelleensynkronoinnissa kaikki synkronointitiedot colour burstit mukaanlukien tehdään uudelleen ja kaikki ylimääräinen mitä ei alkuperäiseen videoon kuulu (kuten Macrovision) katoavat totaalisesti.

japiippo
Viestit: 4194
Liittynyt: 20.04.2006 13:22
Paikkakunta: Muhos

Re: Noviisi kiittää

Viesti Kirjoittaja japiippo » 26.11.2006 16:24

EsaH kirjoitti:Kannattaa suhtautua varauksella, ei välttämättä toimi aivan kuten oikea TBC.
Pitää paikkansa, jopa edes tuon kalliin Pana HS-1000:n sisäinen TBC:kään ei tee koko framea uudelleen. Parempi sekin kuitenkin on kuin ilman, ainakin jos/kun joutuu huojuvia nauhakopioita kaappailemaan digimuotoon. (Tai siis oli - kyseinen yksilö on tullut tiensä päähän.)

Tuukki
Viestit: 2
Liittynyt: 01.09.2006 18:06

Viesti Kirjoittaja Tuukki » 21.02.2007 13:23

Nostetaanpas tätä threadi, niin ei tarvitse uutta luoda.
Eli vhs videoita olen digitaaliseen muotoon siirtämässä.
Ennen ei ole moista tullut harrastettua, mutta kun noita lapsuudessa kuvattuja videoita on paljon, niin ajettelin operaatioon ryhtyä.

Kokeilin aluksi ihan yhdistelmää vanha tv-kortti video-in ja koneen äänikortti. Videoilla vain leffa pyörimään, scartista video ja ääni koneelle. Virtual dubilla nauhoitin, niin hyvin kuuluu ääni ja myös kuva näkyy.

Ongelmaksi on nyt muodostunut se, että videon edetessä ääni laahaa hetki hetkeltä enemmän ja enemmän... Onko kyseessä nyt vain niin huono tv/äänikortti yhdistelmä, että siitä voisi johtua tämä.

Tässä threadissakin jo mainittiin dv-kamera jossa av in... voisi olla ihan järkevä ratkaisu, mutta taitavat sellaiset kamerat olla aika kalliita. Videokameraa kun en nyt henkilökohtaisesti tarvitse.
dvd/vhs-nauhuri on myös hiukan turha hankinta, koska en televisiota omista lainkaan.

analogi/digitaali muunnin olisi vissiin järkevin vaihtoehto? Nettiä selailin ja joku suositteli canopusin laitteita, joiden hinnat ovat 300e tietämissä...Ovatko kaikki laitteet noissa hinnoissa vai löytyykö budjettimalleja? Ja saako niillä hoidettua homman yhtä hyvin?
Eli osaisiko joku suositella hinta-laatu-suhteeltaan järkevää laitetta, jolla tämän operaation saisin suoritetuksi?

Vastaa Viestiin