Yle Extra alkaa näyttää katsojien tuottamaa materiaalia

Tuo valmiit työsi esille täällä.
jukhau
Viestit: 183
Liittynyt: 15.06.2005 12:05

Viesti Kirjoittaja jukhau » 29.04.2007 18:01

Tämän Ylen uuden "kanavan" (lainausmerkeissä koska toistaiseksi kanavan sisältö on lähellä nollaa) sisältötuotantokampanjan voisi myös tiivistää näin; potkimme ammattitaitoisia toimittajia pihalle sekä vähensimme entisestäänkin kotimaisen tuotannon määrää, tilalle tarvittaisiin nyt ilmaiseksi katsojien ja harrastelija-elokuvatekijöiden itsensä tekemiä videoita = näin voimme yrittää pitää YLEn tulosta tulevinakin vuosina plussan puolella.

Nää Extran ideat on suoraan apinoitu useammista eri web 2.0 lähteistä, ei nappaa ainakaan meikäläistä, näkyy toistuvan se vanha viisaus että isot tulee aina trendeissä jälkijunassa. Lisäksi sieltä on palkattu joku tsättää nettifoorumeille Saunalahden Panun tapaan... mielenkiintoista vai lähinnä huolestuttavaa? :roll:

Mielestäni YLE voisi tällaisen koti/tosi/heimullaonvideokamera-tv hölmöilyn sijasta panostaa enemmän fyrkkaa ja resursseja siihen että useampien nuorten elokuvantekijöiden (joo siis näitä mitä valmistuu ylikapasiteetilla lukuisista amk:eista jne. laitoksista) tuotokset saataisiin järkevään katseluaikaan tuutista pihalle ja mielellään vielä muutaman uusinnan voimalla. Miellän YLEn kohdalle edelleenkin sanan laatu, toivottavasti voisin tehdä sen myös jatkossa. Antaa kaupallisten kanavien huolehtia teeseitse-sonnan levityksestä.

jukhau
Viestit: 183
Liittynyt: 15.06.2005 12:05

Viesti Kirjoittaja jukhau » 29.04.2007 18:15

KE kirjoitti:Myös kesäkuun puolessa välissä aloittava Rock-Rooster alkaa näyttämään katsojien tuotoksia. Videoita ja musiikkivideoita saa lähettää vapaasti...
Niin. Mielenkiintoista tässä Ylen askeleessa kohti tavallista katsojaa sisällöntuotannon näkökulmasta... on se, että mikä loppujen lopuksi on sille indieleffan tms. tekijälle tärkeää, saada oma tuotos näkymään tv:stä vai suositulta internet-sivustolta (esim. youtube, myspace)? Jos katsojia tulee sama määrä (internetin kautta potentiaalia miljooniin katsojiin), eikö se ole aika samantekevää mistä tuutista leffat pukkaa ulos?

Niin kauan kuin sopimukset eivät rajoita leffan tekijää käyttämästä internettiä levityskanavana, näkisin sen jopa mielenkiintoisempana välityskanavana kuin television. Siis niin kauan kuin leffan tekijän homma pyörii puuhastelutasolla ja budjetit euromääräisesti pieninä. Toki jos sopimukset eivät rajoita levitystä, kaikkia kanavia kannattaa hyödyntää.

Luultavasti pitkällä juoksulla indieleffojen parissa puuhastelevalle on enemmän hyötyä netin kautta saavutettavasta kansainvälisestä yleisöstä kuin valtakunnallisen tv-kanavan kautta saatavasta kotimaisesta yleisöstä. Jälkimmäisessä tapauksessa huokutuslintuna voi toki toimia esityskorvaukset, mutta tuntien YLEn heikon taloustilanteen, tuskin korvauksia alkaa sadella ovista ja ikkunoista = euromääräinen summa on kohtalaisen pieni.

Korjatkaa toki jos olen ihan hakoteillä kritiikissäni ja "visioissani". :twisted:

japiippo
Viestit: 4227
Liittynyt: 20.04.2006 13:22
Paikkakunta: Muhos

Viesti Kirjoittaja japiippo » 29.04.2007 18:25

jukhau kirjoitti:...tilalle tarvittaisiin nyt ilmaiseksi katsojien ja harrastelija-elokuvatekijöiden itsensä tekemiä videoita...
Hmm, yksi lähetys omia videoita viikossa ei kyllä minusta vaikuta kanavan sisällön teettämiseltä ilmaiseksi harrastajilla. Monet kuitenkin varmasti haluavat omia teoksiaan oikeaankin televisioon, kun onhan sillä kuitenkin erilainen tunnearvo kuin nettilevityksellä, jopa vaikka katsojia olisikin vähemmän. Nyt kun Yle moisen mahdollisuuden lopultakin järjestää, niin se onkin sitten muka vääryys?! Olen jyrkästi eri mieltä.

Chaldan
Viestit: 133
Liittynyt: 23.05.2006 16:27
Paikkakunta: itäraja

Viesti Kirjoittaja Chaldan » 29.04.2007 19:05

japiippo kirjoitti:Hmm, yksi lähetys omia videoita viikossa ei kyllä minusta vaikuta kanavan sisällön teettämiseltä ilmaiseksi harrastajilla. Monet kuitenkin varmasti haluavat omia teoksiaan oikeaankin televisioon, kun onhan sillä kuitenkin erilainen tunnearvo kuin nettilevityksellä, jopa vaikka katsojia olisikin vähemmän.
Itsellä odotukset olivat reilusti korkeammalla kanavan suhteen. Nyt siellä pyörii vain jotain turhaa työntekijöiden esittelyä, joka ei luultavasti kiinnosta ketään. Missä katsojien oma materiaali? Kivahan se on, kun lätkä tulee sieltä (ei kaikkien (analogisten) mielestä), mutta katsojien lähettämä materiaali olisi paljon viihdyttävämpää katsoa, kuin moni tv-sarja (mm. american studio-skeida) vaikka amatöörin kädenjälki näkyy siinä ja juuri siitä syystä.
Nykyään olen huomannut, miten paljon huonoa tv-viihdettä on tuutti pullollaan. Hyvää sarjaa ei tehdä suurella määrällä rahaa ja huonoja huulia. Ei näistä sarjoista jaksa seurata kuin yhtä ja elokuvista ne, jossa ei pyöri joku itseääntäynnä oleva hollywood-tähti. Harrastelijatekeleet olisivat mukavaa vaihtelua. Nyt seuraisin silmä terävänä vaikka dokumenttia ikitammen elämästä, kunhan se olisi tehty tarpeeksi pienellä budjetilla.

jukhau
Viestit: 183
Liittynyt: 15.06.2005 12:05

Viesti Kirjoittaja jukhau » 29.04.2007 19:12

Oliko nyt tässä ketjussa mainittu ohjelma nimeltään Itsepalvelu-TV?

Ohjelman shoppari:

http://extra.yle.fi/themes/extra/data/d ... keudet.pdf

Ainakin mitä omalla sivistykselläni tuosta ymmärrän, tekijä antaa korvauksetta YLElle yksinoikeuden tuotokseen vuoden ajaksi, korjatkaa toki jos ymmärsin jotain väärin.

En toki suhtaudu 100% negatiivisesti YLEn yrityksiin toimia usean eri median rajamailla, päinvastoin... sehän on piristävän rohkeaa toimintaa kohtalaisen vanhanaikaisen imagon omaavalta yhtiöltä. Lähinnä olisin skeptisen varovainen tähän koko touhuun ja ainakin nyt Extralla pyörivä "ruudunsäästäjä" näyttää lähinnä tylsältä "city.fi - haluannaamanitvruutuun" kopiolta, missä sisältö?

Olen tykästynyt Råfilm(?)-ohjelmaan, harmittavasti ( :D ) ohjelma on ruotsinkielisten elokuvantekijöiden herkkua. Olisi erittäin mielenkiintoista, jos YLE tarjoaisi uuden ohjelman muodossa vastaavanlaisen "amatöörikanavan" myös suomenkielisille leffantekijöille. Uusi Kino kun on enemmän varattu aikaisemmin mainituille koulujen tuotoksille sekä ammattimaisille lyhytelokuville.

jukhau
Viestit: 183
Liittynyt: 15.06.2005 12:05

Viesti Kirjoittaja jukhau » 29.04.2007 19:17

Chaldan kirjoitti:Itsellä odotukset olivat reilusti korkeammalla kanavan suhteen. Nyt siellä pyörii vain jotain turhaa työntekijöiden esittelyä, joka ei luultavasti kiinnosta ketään. Missä katsojien oma materiaali?
Nuo "ruudunsäästäjänä" pyörivät naamataulut ovat katsojien omaa sisältöä, ei työntekijöiden esittelyä. :wink:

japiippo
Viestit: 4227
Liittynyt: 20.04.2006 13:22
Paikkakunta: Muhos

Viesti Kirjoittaja japiippo » 29.04.2007 19:28

Chaldan kirjoitti:Itsellä odotukset olivat reilusti korkeammalla kanavan suhteen.
No siellähän sanotaan, että toiminta alkaa täydellä teholla vasta syksyllä.
Chaldan kirjoitti:Missä katsojien oma materiaali?
Muutaman viikon päästä on eka lähetys:
Ensimmäinen Itsepalvelu-tv nähdään sunnuntaina 20.5. klo 17.00 alkaen. Tiedot ohjelmista ja niiden tekijöistä tulevat tänne lähiaikoina.

jukhau
Viestit: 183
Liittynyt: 15.06.2005 12:05

Viesti Kirjoittaja jukhau » 29.04.2007 19:36

Vielä tuosta Itsepalvelu-TV:stä
Tämä on ohjelmapaikka sinulle, videoajan renessanssi-ihminen! Tee ohjelma, kirjoita tai videoi siitä ja itsestäsi esittely, lähetä materiaalit meille ja lopulta katso ohjelmasi tv:stä. Koko ohjelmaketju on siis nyt sinulla itselläsi.

Tämä on askel kohti tv 2.0:a. Palveluna Extra lupaa valita rusinat pullasta, eli päättää, mitkä ohjelmista näkyvät myös tv:ssä. Jottei mene hankalaksi, emme vastaanota mitään valituksia. Tosi hyvät tekijät saattavat saada pienen palkinnon.
Hmm... YLEn mielestä tv 2.0 tarkoittaa sitä että katsojat toteuttavat ilmaiseksi ohjelmaa ja YLE voi halutessaan maksaa parhaista toteutuksista "pienen palkkion". Samalla tekijät myös luopuvat tuotoksien oikeuksista yli vuodeksi (vuosi ensilähetyksestä lukien).

Kun nyt oikeasti muistetaan että kyseessä on veronmaksajien rahoilla toimiva pulju ja kyseinen puulaaki vähentää jatkuvasti kotimaisten ammattilaisten työmahdollisuuksia, olenko ainoa joka kysyy.... mitä he****tiä on tekeillä? :D

Kuullaanko myös radiossa pian kuuntelijoiden itsensä tekemiä radio-ohjelmia? Mihin ammattilaisia oikeastaan enää tarvitaan? ;)

japiippo
Viestit: 4227
Liittynyt: 20.04.2006 13:22
Paikkakunta: Muhos

Viesti Kirjoittaja japiippo » 29.04.2007 19:45

jukhau kirjoitti:Samalla tekijät myös luopuvat tuotoksien oikeuksista yli vuodeksi
Ainoastaan tv-lähetysoikeuksista, muut oikeudet jäävät (kuten nettijulkaisuoikeus jne.)
jukhau kirjoitti:olenko ainoa joka kysyy.... mitä he****tiä on tekeillä? :D
Olet ainoa, kukaan muu ei miellä yhtä omat videot -ohjelmaa viikossa ammattilaisten tuotannon korvaamiseksi sillä.

EsaH
Viestit: 652
Liittynyt: 16.11.2006 13:14
Viesti:

Viesti Kirjoittaja EsaH » 29.04.2007 20:08

jukhau kirjoitti:Nuo "ruudunsäästäjänä" pyörivät naamataulut ovat katsojien omaa sisältöä, ei työntekijöiden esittelyä. :wink:
Juu ja ohjelman nimi on testikuva. Minä jo luulin että sieltä tulisi todellakin oikeaa testikuvaa, se olisi ollut todella harvinainen (ja kaivattu) näky nykyajan TV:ssä. Se olisi voinut olla jopa Extran paras ohjelma... :)

Mutta ehei - kyseessä olikin vain jotain naamojen esittelyä joka ei taatusti kiinnosta ketään muita kuin niitä jotka ovat sinne naamansa laittaneet. Miksi ihmeessä terveen itsetunnon omaava ihminen edes haluaisi naamavärkkiään televisioon näkyviin? En keksi äkkiä mitään järkiperusteita moiselle. Naamojen seassa oli kyllä testikuvaa muistuttavaa grafiikkaa, mutta ei tietoakaan siitä aidosta testikuvasta.

Lähettäisivät naamojen sijasta oikeaa testikuvaa nuo ajat niin siitä olisi oikeasti hyötyä! Varsinkin, kun mikään muukaan kanava ei testikuvaa lähetä, se olisi ollut todellinen kulttuuriteko. Tai lähettäisivät edes päiväsaikaan testikuvaa ja noita naamoja sitten vaikka tunti ennen ohjelman alkua tms.

Kuitenkin kaikki muut kanavat ovat jo täynnä kaiken maailman sms- mms- humpuukia tai "hei arvaa mitä tässä lukee: TER_E ja voita 1000 euroa" tyyppisiä pelejä. Miksei edes YLE Extra olisi voinut olla piristävä poikkeus.

EsaH
Viestit: 652
Liittynyt: 16.11.2006 13:14
Viesti:

Viesti Kirjoittaja EsaH » 29.04.2007 20:16

jukhau kirjoitti:Kun nyt oikeasti muistetaan että kyseessä on veronmaksajien rahoilla toimiva pulju ja kyseinen puulaaki vähentää jatkuvasti kotimaisten ammattilaisten työmahdollisuuksia, olenko ainoa joka kysyy.... mitä he****tiä on tekeillä? :D
Tuskinpa katsojien videot vievät koskaan työmahdollisuuksia ammattilaisilta. Katso joskus millaista sontaa vaikka "hauskat kotivideot" on täynnä niin saat käsityksen mitä laatua edustavat katsojien omatekemät videot.

Siinä on jokseenkin kaksi mahdollisuutta: koko roska on kännykkäkameralla hämärässä kuvattua pikselipuuroa mistä ei saa mitään selvää ja aiheena on useimmiten polkupyörällä, skeittilaudalla tms. tehdyt kaatuilutyperyydet, jotka on matkittu MusicTV:n Jackass-ohjelmasta tai vastaavista kotimaisista. Toinen mahdollisuus on että aihe on kuvattu oikealla videokameralla, mutta tässä tapauksessa kuva heiluu aivan tuhottomasti ja sitä zoomataan koko ajan edestakaisin. Jos vaan zoomi on kamerasta löytynyt, niin se pyörii 99.5% kuvausajasta ja koko vaikutelma on muutenkin todella levoton.

Joten en näkisi että tämän tasoinen materiaali tulee olemaan mikään uhka ammattilaisten tekemälle työlle. Iloista on kuitenki se, että Extralla saatamme nähdä myös vakavammin harrastemielessä kuvattua materiaalia, jonka tekemiseen on oikeasti nähty vaivaa ja jossa on jotain ideaakin. Tällaisiahan emme tule koskaan näkemään esim. hauskoissa kotivideoissa, koska sen ohjelman yleinen periaatehan on "vahingonilo on paras ilo" ja jos video ei mahdu tuohon muottiin niin sitä ei esitetä. Joten Extra voisi hyvinkin tarjota vaivan kanssa tehdyille harrastevideoille mahdollisuuden päästä näkyviin televisiossa. Monet ovat tehneet esimerkiksi animaatioelokuvia itse, niitä olisi mukava nähdä muuallakin kuin netissä.

japiippo
Viestit: 4227
Liittynyt: 20.04.2006 13:22
Paikkakunta: Muhos

Viesti Kirjoittaja japiippo » 29.04.2007 20:17

EsaH kirjoitti:Minä jo luulin että sieltä tulisi todellakin oikeaa testikuvaa...
Kyllä muuten tulee oikeaakin testikuvaa, nimittäin yöllä, tallensin jopa sitä pätkän kovalevylle (juurikin koska se on harvinaista nykyään). Yllättävää siinä oli värien rajojen suttuisuus, ilmeisesti se ei tullut suoraan generaattorista, vaan analogiselta nauhalta tai jotain(?). Hieno näky pitkästä aikaa joka tapauksessa.

jukhau
Viestit: 183
Liittynyt: 15.06.2005 12:05

Viesti Kirjoittaja jukhau » 29.04.2007 20:56

japiippo kirjoitti:
jukhau kirjoitti:Samalla tekijät myös luopuvat tuotoksien oikeuksista yli vuodeksi
Ainoastaan tv-lähetysoikeuksista, muut oikeudet jäävät (kuten nettijulkaisuoikeus jne.)
Oletko 100% varma asiasta?

japiippo kirjoitti:
jukhau kirjoitti:olenko ainoa joka kysyy.... mitä he****tiä on tekeillä? :D
Olet ainoa, kukaan muu ei miellä yhtä omat videot -ohjelmaa viikossa ammattilaisten tuotannon korvaamiseksi sillä.
Eeh... tv 2.0 voisi tarkoittaa myös esim. Taikin medialabran opiskelijoiden tekemiä projekteja, näitä ei nyt kuitenkaan näillä näkymin ole tulossa Extralle, miksi ei?

Ehkä ammattilaisten tuotantoa ei suoraan korvata tuolla yhdellä ohjelmalla, ei tietenkään, mutta kysyinkin ennemmin onko se YLEltä askel tiettyyn suuntaan ohjelmatuotannossaan?

Oli miten oli, toistaiseksi en osaa yhdistää Extraan sanaa laatu, enemmänkin se näyttää Yle X:n hömpötyksien vastineelta televisiossa, aika varmaan näyttää millainen kanava Extrasta muotoutuu.

japiippo
Viestit: 4227
Liittynyt: 20.04.2006 13:22
Paikkakunta: Muhos

Viesti Kirjoittaja japiippo » 29.04.2007 23:14

jukhau kirjoitti:Oletko 100% varma asiasta?
Jossain niistä Artun vastauksista Extran sivuilla mielestäni noin annettiin ymmärtää, mutta en jaksa nyt haeskella sitä uudestaan esille, joten en anna 100% takuuta.
jukhau kirjoitti:toistaiseksi en osaa yhdistää Extraan sanaa laatu
No sitten ei muuta kuin parannusehdotuksia sinne menemään, selän takana haukkumisen sijaan, eikös vain? :wink:

jukhau
Viestit: 183
Liittynyt: 15.06.2005 12:05

Viesti Kirjoittaja jukhau » 30.04.2007 00:03

japiippo kirjoitti:
jukhau kirjoitti:toistaiseksi en osaa yhdistää Extraan sanaa laatu
No sitten ei muuta kuin parannusehdotuksia sinne menemään, selän takana haukkumisen sijaan, eikös vain? :wink:
Selän takana? Eikö se extra-arttu käy täällä varmaan huomenna tai myöhemmin lukemassa palautetta? Tämähän on julkinen foorumi, ei mikään sisäpiirin tiedotuskanava.

Minua ei kiinnosta lähteä ilmaiseksi neuvomaan YLElle miten heidän kuuluisi palvelunsa toteuttaa, eiköhän siellä ole kovapalkkaiset "asiantuntijat" duunamassa noita mahtavia "tv 2.0" sohellutuksia. :roll:

Vastaa Viestiin