Ihmiskunnan ainoa toivo esittää: Normaaliperusviiva

Tuo valmiit työsi esille täällä.
timpu
Viestit: 349
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Ihmiskunnan ainoa toivo esittää: Normaaliperusviiva

Viesti Kirjoittaja timpu » 29.09.2007 20:28

Arvoisa yleisö!

Ilolla ja ylpeydellä voin kertoa, että Ihmiskunnan ainoa toivo -ryhmä on saanut valmiiksi uuden elokuvansa Normaaliperusviiva.

Kuva

Normaaliperusviiva kertoo luokkakokouksesta, johon poika, elokuvamme päähenkilö, ei mennyt. Sen jälkeen hän on alkanut nähdä unia. Unessa poika yrittää lähestyä Kristiinaa, tyttöä, joka istui ikkunan vieressä - mutta Kristiina ei ole antanut anteeksi. Poika haluaisi selvittää asian, mutta ei ihan tarkkaan tiedä miten.

Normaaliperusviiva on elokuva tytöistä, pojista, ajan kulumisesta ja paikan vaihtumisesta. Päärooleissa näyttelevät Juuso Pekkinen, Julius Lavonen ja Niina Koponen.

Elokuva on 27 minuuttia pitkä. Sen voi ladata suoraan täältä:

XVID 265 Mt
Windows media 226 Mt
Windows media 100 Mt

Traileri

Kuvia, tekstiä ja muuta kivaa löytyy nettisivuilta: http://www.mystinenportaali.com/iat/

Tältä foorumilta on aina saanut mainiota palautetta, toivottavasti puhutte tälläkin kertaa suunne puhtaaksi!

Kiitän.
Viimeksi muokannut timpu, 07.10.2007 00:43. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

tipani
Viestit: 174
Liittynyt: 24.03.2006 12:33
Paikkakunta: Shanghai

Viesti Kirjoittaja tipani » 30.09.2007 23:59

"-Kehen mä en ollut lätkässä ala-asteella. -Mut silleen definitiivisesti."

Mikä yhdistää kaksi elämänkohtaloa, kokonaista vuosikymmentä, Bertiä ja Johanna Sällströmiä, unta ja todellisuutta? 864122,75 millimetriäkö? No ei välttämättä, mutta ehkä.

IAT palaa henkisesti juurilleen, alkuaikojensa tyttö ja poika -elokuvien tematiikkaan elokuvallaan Normaaliperusviiva. Se kertoo pojasta ja hänen unestaan sekä matkasta unen tarkoituksen selvittämiseksi. Onko Kristiina antanut anteeksi, koska poika oli ihastunut häneen?

Tekijät kertovat vähentäneensä keinovalaistuksen käyttöä ja usein jäädään auringonvalon ja sitä himmentävien pilvien armoille. Välillä sen huomaa kuvan tummuudessa ja valaistuksen dramaattisissa muuttumisissa. Joitakin se voi häiritä. Lienee vain makuasia.

Elokuvan suola ovat mielestäni useat yksityiskohdat, joista katsoja voi vetää omat johtopäätöksensä. Googlettaminen, Samin (Julius Lavonen) Bert-kertomus, lentokoneet ja niin edelleen. Samin monologi Bertistä ja Emmasta voi tuntua vähän irralliselta, mutta tuo syvyyttä ja tavallaan ehkä ohjaa pojan toimet oikeaan suuntaan.

Tämä eräs teema, tai nimi, onkin pyörinyt jo vähintään kahdessa viimeisimmässä IAT-tuotannossa, joten pidän sitä jotenkin henkilökohtaisenakin. Ismo, kuka siis on Emma? Tosin Emmoista voisi varmasti kirjoittaa kokonaisia romaaneja.

Jos palataan takaisin Normaaliperusviivaan, niin muutkin näyttelijäsuoritukset ovat hyviä, etenkin kun monet otot olivat pitkiä ja vaativia. Niina Koponen veti lopussa olevan unimonologin todella vakuuttavasti.

Kuvan- ja äänenlaatu ovat taattua IAT:ta. Pidin erityisesti liikkuvan kuvan käytöstä koulun sisällä. Se toi vaihtelua muuten niin staattiseen kameraan. En silti pitänyt pitkiä ottoja tai alhaista tempoa mitenkään laahaavana. Ne sopivat hyvin tällaiseen muistelupätkään.

Elokuvasta välittyi sopivan haikea tunnelma. Rupesi miettimään, mitähän omille ala-asteen ihastuksille nykyään kuuluu.

secunda
Viestit: 69
Liittynyt: 18.10.2005 14:09
Viesti:

Viesti Kirjoittaja secunda » 01.10.2007 22:18

Tykkäsin!

Jotenki musta tuntuu että Ismo on vielä iso nimi Suomessa jonain päivänä. Näyttelijät olivat myös mielestäni loistavia.

timpu
Viestit: 349
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja timpu » 02.10.2007 00:26

Kiitos molemmille kommenteista, erityisesti tipanille kokonaisvaltaisesta elokuva-arviosta. Kommentoikaa muutkin rohkeasti, se on tärkeää.

Emma-nimestä, mitä siitä sanoisin... Emmoja on niin monennimisiä.

japiippo
Viestit: 4227
Liittynyt: 20.04.2006 13:22
Paikkakunta: Muhos

Viesti Kirjoittaja japiippo » 02.10.2007 16:02

Tällainen kaltaiseni normaaliperuskatsoja kavahti ensin elokuvan puhki kulutettua "tytöt ja pojat" -aihetta, mutta tekijät olivat onneksi arvanneet reaktion etukäteen, ja filmanneet virkistävän erilaisen rainan. Muistelunäkökulma ja henkilöiden omituisuus loivat mukavasti kihelmöivän jännitteen, joka tosin meni loppukohtauksessa jo aavistuksen verran liioittelun puolelle, syöden sen uskottavuutta. Todisti tämä kuitenkin, että nykyäänkin osataan ja uskalletaan tehdä rauhallista ja pohdiskelevaa kerrontaa hauskoine piilomerkityksineen, muodin vaatimien musiikkivideomaisten viihdepläjäysten maailman keskellä. Hyvä niin.

timpu
Viestit: 349
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja timpu » 07.10.2007 00:42

Elokuvasta on nyt Youtubessa pieni näytepätkä niille, jotka eivät halua sikaa säkissä: http://www.youtube.com/watch?v=owa1wRgydCA

Saku
Viestit: 372
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Saku » 25.10.2007 17:14

Olen nyt katsonut elokuvan pari kertaa, ja täytyy sanoa että olen vaikuttunut. Pidin todella tästä, kuten olen pitänyt muistakin IAT:n elokuvista. Tuollainen pohdiskeleva, hyvin tunnepainoitteinen ja hidas tarinankerronta saa minut mukaan ajattelemaan ja miettimään. Välillä katsoessa ihan unohdin, että katson elokuvaa, uppouduin seuraamaan tarinaa niin keskittyneesti. Lopussa ollut Niina Koposen monologi oli tosiaankin todella hyvin näytelty, upeasti kerrassaan. Muutkin näyttelivät hyvin roolinsa. Itse pidin auringonvalon ja pilvien tuomasta valonvaihtelusta, toi aitoutta hetkeen. Elokuvianne on aina hieno katsoa, kiitos niistä!

Pukki
Viestit: 1553
Liittynyt: 13.11.2005 02:28

Viesti Kirjoittaja Pukki » 26.10.2007 13:33

japiippo kirjoitti:Todisti tämä kuitenkin, että nykyäänkin osataan ja uskalletaan tehdä rauhallista ja pohdiskelevaa kerrontaa hauskoine piilomerkityksineen, muodin vaatimien musiikkivideomaisten viihdepläjäysten maailman keskellä. Hyvä niin.
Imo tylsä, kuten leffan nimikin kertoo. :oops:

timpu
Viestit: 349
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja timpu » 31.12.2007 03:13

Uudenvuoden kunniaksi koostin 17-minuuttisen näin tehtiin -henkisen videon Muistiinpanoja normaaliperusviivalta, jossa nähdään muutamia poimittuja hetkiä leffaprojektin varrelta.

Pätkä (noin 130Mt) löytyy täältä:
http://iat.1g.fi/video/muistiinpanoja_n ... ivalta.wmv

xjanix
Viestit: 128
Liittynyt: 16.01.2005 11:57

Viesti Kirjoittaja xjanix » 02.01.2008 00:27

Hienoa työtähän tuo on!

formaatti on hullun vaikea, lyhyemmässä riittää tarinasta vain pintaraapaisu, kokopitkässä leffassa kerkeää koukuttaa katsojat mutta tehdä puoltuntinen, se on vaikeeta. eli ainakin tässä on lähdetty rohkeasti kohti haasteita.

valaisu. muuten ei ehkä pompannu niin silmään mutta lopun olkkarikohtaus, tuntu siltä että mennäänpä jonkun kotiin kuvailemaan "leffaa" eikä jakseta valaista mitenkään.. teidän ratkaisu (valaisemattomuus=luonnonovalo) ei minusta ollu paras vaihtoehto tuohon. okei, onhan sitä dogma95:sta ja kaikkee mutta kun muuten oli tehty niin huolella ja hyvin kun taidot riittää. ajot ja kaikki oli hienoja. eli olisin kaivannut kokonaisuuteen sopivampaa valaisuratkaisua. ehkä mulle ois valaisuratkaisu paremmin pudonnu jos ois vaikka ollu "tärisevämpi" käsikamera -tyylinen kuvaus. varsinkin kun kuvat oli pitkiä niin monta kertaa kerkes miettiä että miksei oltu ees yhtä lamppu laitettu? Lars Von Trierin settejä kun kattoo niin ei tule miettineeks tommosta koska ratkaisut on kokonaisuuteen sopivia.

muutamat leikkaukset häiritsi (tää on se mitä mä eka katon, olen koulutukseltani leikkaaja). 5:10 kun poika kävelee metsässä niin on turha leikkaus. huomiopiste säilyy kivasti mutta miks tuossa on leikattu samanlaiseen, samankokoiseen metsäkuvaan?
8:05 on tosi nopea kuva, ku ottaa huomioon että sitä ennen on oltu 2 min samassa kuvassa. oisko voinu leikkaa takas pipomieheen kun dialogi on jo jatkunu. nyt ihan hiljasena kuvana näyttää helposti jälkikäteen lisätyltä, ite oisin splitannu puheen ja kuvan leikkauksen alussa tai lopussa.
8:59 hyppyleikkaus. suosisin mielummin että jos tälle linjalle lähdetään niin sitten ois useampi samaa tyyliä putkeen kuten minuuttia myöhemmin tuleekin.
9:15 oisko musa voinu alkaa jo edellisestä kuvasta, nyt kun äänimaalima muuttuu tosi radikaalisti ja tulee yhtäkkiä staattinen kuva, niin flow tipahtaa, äänipohja tavallaan katoaa?
leikkaus ylipäätään on kyllä jouhevaa ja toimii.

musiikki/äänet. kivasti mettässä kaikkee linnunlaulua ja muuta. tyhjässä koulussa luodaan mukavasti tunnelmaa huminalla. olkkari-kohdassa musiikittomuus luo todella vaivaantuneen fiiliksen, luulisin että tätä on haettukin joten sikäli toimii.

muuta: "..itsemurhan tehny". ja tän jälkeen näytetään masentuneen näköstä nuorta miestä joka mietteliäästi siirtää katseensa maahan ja taustalla näkyy makeessa muodostelmassa iso pino saksia. heh. Roy Andersson ois vielä laittanu henkilön katsomaan ton päälle hitaasti saksiin ja sitten suoraan kameraan! mutta toimii näinkin.
näyttelijäsuoritukset pitkissä kuvissa on vaativia ja oikein mallikkaita, tyttö varsinkin tosi pro. punanen lentskari tyynyssä kiva, ilmeisesti ne oli ala-asteella käyny kattelemassa normaaliviivalla lentskareita?

tän verran jaksoin kirjottaa. kokonaisuus kiva, oikein mallisuoritus kaikkineen. ei muuta kun lisää leffoja vaan!

timpu
Viestit: 349
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja timpu » 22.01.2008 22:22

Kiitos xjanix perusteellisesta ja viitseliäästä palautteesta! Mahtavaa. Lampuista voin paljastaa sen verran, että kyllä olkkarikohtauksessakin valaistiin. Ei kovin paljon, mutta oli siellä lamppu tai pari koko ajan. En tiedä onko se sitten tässä hyvä vai huono, ettei se näy :) Mutta hyviä pointteja, kiitos.

Sitten uutisiin:

Normaaliperusviiva sijoittui toiseksi Kamera-lehden elokuvakilpailussa! Lehdessä leffaa arvioitiin näin:

"Normaaliperusviiva oli vahva ehdokas voittajaksi. Näyttelijätyö on aitoa ja kameratyö ammattimaista. Elokuvassa liikutaan taitavasti tunteiden ja muisteloiden alueelle. Kuvauspaikat ja miljööt tukevat herkkää tunnelmaa. Myös loistava näyttelijätyö ja aito replikointi herätti tuomaristossa ihastusta. "

Kilpailun voitti Jesse Tervolinin elokuva Veijareita ja yrityksiä.

xjanix
Viestit: 128
Liittynyt: 16.01.2005 11:57

Viesti Kirjoittaja xjanix » 22.01.2008 23:55

olette palkintonne ansainneet, onneksi olkoon!

Chaldan
Viestit: 133
Liittynyt: 23.05.2006 16:27
Paikkakunta: itäraja

Viesti Kirjoittaja Chaldan » 23.01.2008 00:08

Normaaliperusviina.
:roll:

timpu
Viestit: 349
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja timpu » 24.08.2008 14:24

Normaaliperusviiva on kesän aikana kiertänyt festareilla ja kilpailuissa hyvällä menestyksellä:

1. palkinto, Blue Sea Film Festival 2008, Baltic Herring -kilpailu, yleinen sarja
1. palkinto, Filmi- ja videokuvaajien liiton SM-kilpailut 2008, avoin sarja
2. palkinto, UNICA MM-kilpailut, Tunisia 2008, avoin sarja

Elokuvan voi katsoa esim. Indietaivaasta: http://www.indietaivas.fi/movie.php?videoid=590

Saku
Viestit: 372
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Saku » 24.08.2008 23:11

Onnittelut hienosta menestyksestä! Tiiminne ja elokuva on sen totisesti ansainnut, upea teos!

Vastaa Viestiin