Amerikkalainen yö: Paljonko alivalotetaan?

Superkasi
Viestit: 11
Liittynyt: 18.01.2013 16:01

Amerikkalainen yö: Paljonko alivalotetaan?

Viesti Kirjoittaja Superkasi » 14.05.2013 21:10

Aion kuvata amerikkalaista yötä eli tehdä yökuvausta keskellä päivää. Yö saadaan aikaan alivalottamalla ja käyttämällä sinistä suodinta.

Useat ohjeet opastavat alivalottamaan kaksi aukkoa. Miten kyseiseen ohjeeseen tulee suhtautua, jos kuvaakin negatiivifilmin sijasta diafilmille? Negatiivifilmin dynamiikaksi voidaan ajatella esim. seitsemän aukkoa, kun taas diafilmin dynamiikka on vain nelisen aukkoa. Eikö kahden aukon alivalotus ole aivan liikaa diafilmille, jos se on negatiiville oikea määrä?

Arkkitehti
Viestit: 907
Liittynyt: 22.03.2005 09:50

Viesti Kirjoittaja Arkkitehti » 14.05.2013 21:28

Ei mitään käryä.

Mutta muista välttää taivaan näyttämistä, sekä valonlähteitä, jotka katsojat odottaisivat olevan kirkkaita, kuten auton valoja (muuten joudutte tekemään niihin tietokoneella "flaret")

Myös kirkkaan auringonpaisteen luomat, kovat varjot maassa saattavat paljastaa jipon. Äänet auttavat kans paljon. Jos päiväsaikaan, linnut varmaankin ovat ongelma kun eivät osaa pitää nokkaansa sekuntiakaan kiinni.

Nämä nyt kerroin, vaikka varmaankin tiedätkin.

kettuz
Viestit: 592
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kettuz » 14.05.2013 21:53

Muutamia neuvoja, jotka auttanevat halutun efektin luomisessa:
1) Käytä ND-filttereitä, älä pienempää aukkoa. Pieni aukko suurentaa syväterävyysaluetta, mikä puolestaan ei oikein istu yökuviin..
2) Valaise toiminta käyttämällä esim. valkoisia heijastimia. Näin saat taustan pimennettyä kun taas varsinainen toiminta pysyy esillä.
3) Paras ajankohta kuvaamiselle on silloin, kun varjot ovat pitkiä. Suosi siis aamua tai alkuiltaa.
4) Vältä näyttämästä taivasta, jos joudut näyttämään käytä polarisaatiosuodinta ja/tai gradientti-ND -filttereitä pimentääksesi taivasta
5) Vaatetuksessa suosi tummia sävyjä

Alivalottaminen dialle vs. negalle -- keskeistä ei niinkään dynamiikka kuin se, että dia palaa puhki helpommin. Itse alivalottaisin siis juuri huippujen mukaan sen pari aukkoa.

Ennen kuin kuvaat itse leffaa, suosittelisin kuvaamaan yhden testirullan jolla voit kokeilla tätä tekniikkaa :)

Superkasi
Viestit: 11
Liittynyt: 18.01.2013 16:01

Viesti Kirjoittaja Superkasi » 15.05.2013 12:20

kettuz kirjoitti: 3) Paras ajankohta kuvaamiselle on silloin, kun varjot ovat pitkiä. Suosi siis aamua tai alkuiltaa.

Alivalottaminen dialle vs. negalle -- keskeistä ei niinkään dynamiikka kuin se, että dia palaa puhki helpommin. Itse alivalottaisin siis juuri huippujen mukaan sen pari aukkoa.
Pari kommenttia: Golden hour -ajankohta, eli ajankohta, jolloin aurinko paistaa matalalta, on ainoa ajankohta, jolloin itse olen vuosiin harrastanut valokuvausta aurinkoiseen aikaan. Amerikkalaisen yön kanssa on mielestäni kuitenkin valtava ongelma kuvattaessa matalalta paistavan auringon kanssa. Kun aurinko on alhaalla, valon väri on hyvin lämmin. Vaikka käyttäisi tumminta sinisuodinta, esim. 80A:ta, ei se riitä muuttamaan kuvan väriä kuutamoisen siniseksi. Se jaksaa ainoastaan kylmentää väriä kutakuinkin valkoiseksi. Kuvattaessa taas keskipäivällä valkoisessa valossa, jolloin valokuvausta ei kenenkään tulisi harrastaa, valo saadaan sinisuotimella muuttumaan sinertäväski, joilloin näyttää kuin olisi yö.

"Huippuvalojen mukaan alivalottaminen pari aukkoa": Eikö tuo tarkoita jo neljän aukon alivalotusta? Normaalistihan valo voidaan mitata huippuvaloista, kunhan ylivalotetaan kaksi aukkoa. Eli pelkkä huipuista, esim. taivaasta mittaaminen tarkoittaisi dialla jo kahden aukon alivalotusta.

Mutta jos kuvitellaan, että valotus mitataan sekä negatiivilla että dialla samalla tavalla, eikö kahden aukon alivalotus tummenna diaa paljon enemmän kuin negatiivia (tai siis siitä tehtyä positiivikuvaa) negatiivin dynamiikan ollessa paljon suurempi?

Joo, eihän koekuvauksia tietenkään mikään korvaa. Niitä on tehtävä ennen kuin aletaan kuvata lopullista elokuvaa :-)

kettuz
Viestit: 592
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kettuz » 15.05.2013 18:12

Olet toki oikeassa tuosta valotusasiasta. Dialla +2 aukkoa on se viimeinen, missä on informaatiota jäljellä. Iltainen ajatusvirhe, anteeksi.

Tuota kuvauskellonaikaa kuitenkin tätä tekniikkaa käyttäneet tuntuvat suosittelevan. Voi tietty olla, että koska eivät kuvaa dialle vaan negalle värimäärittely jossa mahdollisesti sinisyys lisätään tapahtuu jälkikäteen, eikä suodinproblematiikkaa tällöin ilmene.

Mutta ehdottaisin tosiaan, että kuvailet testit joissa testaat kuvauskohteesi alivalottamista eri aukkojen verran: -1, -2, -3. Sillähän se selviää. :)

Vastaa Viestiin