Halvalla hyvä setti valoja?

sanjuro3
Viestit: 135
Liittynyt: 17.03.2010 16:46

Halvalla hyvä setti valoja?

Viesti Kirjoittaja sanjuro3 » 21.11.2016 16:33

Hei!

Olisi tarkoitus vihdoin saada kasattua vähän valaisu settiä, kun muut osa alueet ovat nyt vuorostaan kunnossa. Budjettina olisi maksimissaan 500e mieluiten 300-500e välistä olisi hyvä tarvittavat valot löytyä hinnaltaan. Valot pitäisivät olla mahdollisimman moni käyttöiset. Paljon matka käyttöön ja erilaisia haastatteluja sun muita kuvaamiseen ja sitten ihan paikallaan pysyvään studioon. Mieluiten suurempi osa valoista olisi akku käyttöisiä, mutta myös tavallisia verkkovirralla toimivia voi olla mukana.

Itse katselin ebaysta vähän vaihtoehtoja.
Olisiko esim. järkevä hankkia muutama tällainen: http://www.ebay.com/itm/Neewer-Photo-St ... SwLqFV8R3f

Sen lisäksi hankkisi muutaman ihan perus softboxin?http://www.ebay.com/itm/Continuous-Ligh ... xyyUtSaj-u

Sitten vielä muutaman pienemmän ledi paneelin?http://www.ebay.com/itm/Yongnuo-YN300-I ... Swi0RXw79O

Enää ei varmaan kannata hankkia ihan perus punapäitä?http://www.ebay.com/itm/Pro-3x800W-Red- ... Sw9N1VwE-Y

Mikä laisia valoja itse valitsisitte satunnaiseen hyvin vaihteleviin kuvaus oloihin? Jos on jostain hyvää kokemusta niin oisi kiva kuulla niitä.

seepukka
Viestit: 352
Liittynyt: 07.12.2015 20:43

Viesti Kirjoittaja seepukka » 21.11.2016 17:32

suoraan Kiinasta ei kannata KOSKAAN ostaa mitään verkkovirtaan kytkettävää jos ei ole niin pätevä sähkömies että osaa tarkastaa ja korjata ne ENNEN käyttöä. voi lähteä oma tai jonkun muun henki tai syttyä tulipalo pahimmassa tapauksessa.
Akkukäyttöisiä ledivaloja voi yleensä käyttää valvotusti kunhan ei käytä kiinalaisia litiumakkuja tai latureita.

Noita halpis punapäitä saa Verkkokauppa.comista aikalailla samaan hintaan kuin ebaysta ja ovat toivon mukaan menneet jonkinlaisesta laadunvalvonnasta läpi toisin kuin suoraan Kiinasta tilattavat.

Jalustoina kannattaa käyttää laatumerkkien tavaraa vaikka ovatkin kalliita, kiinajalustat ovat lähes aina niin huonosti tehtyjä että niitä on tuskallista käyttää (lukitukset eivät pidä, metalli huonoa, huono suunnittelu, jne) ja käyttöikä voi olla vain pari vuotta harrastekäytössäkin. tietenkin jos ostat kymmenen kiinaständiä ja käytät niitä vain pari kertaa vuodessa niin silloin voi olla jotain järkeäkin.

mutta tosiaan kiinalaiset verkkovirtaan liitettävät tuotteet voivat olla ihan mitä vaan kuumaliimavirityksiä ja kiinalaisissa fresnel- ja open face -lampuissa on vaikka mitä turvallisuuspuutteita ja laadunvalvontaongelmia niin ei missään tapauksessa kannata ostaa sieltä niitä suoraan ellei ole super ammattilainen joka osaa jo valmiiksi korjata elokuvavaloja...

lisähuomautuksena, aika monet myyjät laittavat tavaran sijainnin EU:n sisälle esim. Great Britain vaikka tavara oikeasti lähetetään ostajalle suoraan Kiinasta samoista varastoista kuin muidenkin kiinamyyjien tavara. ja jos myyntisivulla ja tuotteessa on "eurooppalaisia hyväksyntämerkintöjä" niin ovat melko varmasti lätkäisty siihen myyjän toimesta eikä niillä ole mitään yhteyttä reaalimaailmaan, kunhan ovat siinä lisäämässä myyntiä

tonalt
Viestit: 609
Liittynyt: 01.08.2011 08:36

Viesti Kirjoittaja tonalt » 21.11.2016 18:04

Aputuren uudet LED-valot on hyviä. Olen itse seurannut aihetta tiiviisti, ja nämä uudet valot vaikuttaisi päteviltä: https://www.youtube.com/watch?v=4PlWjYo4KLo . Noihin sitten jotkin softboxit.

Jos nuo ei ole vielä saatavilla tai on liian kalliita, niin sitten Aputure HR672.

Tuohon seepukan kommenttiin. Ostin ~5 vuotta sitten Kiinasta 2 kpl 3 metrin valojalustaa, ja niihin valot softboxeilla mihin menee sellaiset "energiansäästölamput". Ei ole ollut ongelmia sähköturvallisuuden tai jalustojen laadun kanssa. Toisesta softboxista on velcro-tarra repsahtanut yhdestä kohtaa, mutta muuten tuotteet ovat samassa kunnossa kuin ne ostinkin.

Toki niitä huonojakin vaihtoehtoja on, mutta kiinatuotteissa ei kannata ostaa sitä halvinta eikä toisiksi halvintakaan. Ainakin nuo valojalustat on tosi jykevät.

sanjuro3
Viestit: 135
Liittynyt: 17.03.2010 16:46

Viesti Kirjoittaja sanjuro3 » 21.11.2016 18:12

suoraan Kiinasta ei kannata KOSKAAN ostaa mitään verkkovirtaan kytkettävää jos ei ole niin pätevä sähkömies että osaa tarkastaa ja korjata ne ENNEN käyttöä.


Tästä olen samaa mieltä. Itselläni on kuitenkin vankka elektroniikka tausta jotenka ei tuota niin suurta vaaraa kiinasta ostaminen, mutta ymmärrettävissä on etteivät aina ole parasta laatua :x

Enemmänkin oli tarkoitus miettiä minkälaiset valot tuohon tarkoitukseen olisi järkevintä. Eli itseä nuo ledi valot, jotka ovat akkukäyttöisiä kiinnostaisi eniten. Millaisilla ledi valo seteillä pärjäisi hyvin mielestänne tämän laisessa budjetissa?

Esim. tullut katsottua YongNuo YN-600 ja YN-300 valoja
Noita vastaavia löytyy halvalla kiinasta eli tekisikö esim. parilla YN-600 paneelilla ja vaikka yhdellä YN-300 paneelilla jotain.

Ymmärrettävää on etteivät kiinan vempeleet ole niin laadukkaita ja kestäviä, mutta mieluusti tälläisillä budjeteilla säästäisin tässä kohtaa.

Mitenkä noiden studio softboxien laita on onko sellaisia noiden ledi valojen lisäksi järkevä hankkia edes? Kannattanee viritellä jostain jonkunlainen softboxi systeemi myös noihin ledi paneeleihin tarvittaessa.

Eli mitä olisi järkevä hankkia tuolla 500e budjetilla? [/quote]

tonalt
Viestit: 609
Liittynyt: 01.08.2011 08:36

Viesti Kirjoittaja tonalt » 21.11.2016 18:26

500€ et saa mielestäni ainakaan omia laatustandardejani ylittävää LED-settiä. Taitaa vähintään se 700-800€ mennä. Eli ne saisi unohtaa, ellei sulle sitten kelpaa halpa vihreän vivahtava valo joka saa ihon näyttämään rumalle.

Vaihtoehdoksi jää perinteisemmät valot. https://www.amazon.co.uk/Neewer-Fluores ... 01IQRO2JI/ jotain tuon tapaisia, punapäitä tai sitten sellaisia pitempiä loisteputkia. Niitä en ole tutkinut mikä on parhaasta päästä.

seepukka
Viestit: 352
Liittynyt: 07.12.2015 20:43

Viesti Kirjoittaja seepukka » 21.11.2016 18:31

tonalt kirjoitti:A
Ostin ~5 vuotta sitten Kiinasta 2 kpl 3 metrin valojalustaa, ja niihin valot softboxeilla mihin menee sellaiset "energiansäästölamput". Ei ole ollut ongelmia sähköturvallisuuden tai jalustojen laadun kanssa. Toisesta softboxista on velcro-tarra repsahtanut yhdestä kohtaa, mutta muuten tuotteet ovat samassa kunnossa kuin ne ostinkin.

Toki niitä huonojakin vaihtoehtoja on, mutta kiinatuotteissa ei kannata ostaa sitä halvinta eikä toisiksi halvintakaan. Ainakin nuo valojalustat on tosi jykevät.
Kiinatuotteissa on lähinnä se ongelma että niissä ei ole mitään tietoa millainen laadunvalvonta on ollut tai onko sitä ollut laisinkaan. eli VOI olla hyvää laatua mutta kun ei voi ikinä tietää vaikka laite näyttäisi kuvissa täsmälleen samalta kuin se aikaisemmin ostettu hyvälaatuinen viritys.

kaikissa Kiinasta tilatuissa valoissa on mulla ollut mm. huonolaatuisia virtapiuhoja, löysälle jätettyjä vedonpoistoja ja maadoitukset puuttuu. kaikista noista voi tulla hengenvaarallisia ongelmia erityisesti jos joku sellainen käyttää valoja joka on tottunut kunnossa oleviin ja turvallisesti valmistettuihin valaisimiin (yhtäkkiä verkkojännitteinen piuha lähtee lampusta irti ja tippuu vesilammikkoon jne. katastrofeja).
En suostu lainaamaan/vuokraamaan niitä kenellekään ulkopuoliselle juuri siksi etteivät luule että ne ovat yhtä hyvin tehtyjä ja kestäviä kuin vaikkapa Arrin valaisimet ja käsittele niitä siksi yhtä huolettomasti jolloin voi tulla pahojakin ongelmia. Ja niihin on kuitenkin vaihdettu virtajohdot ja korjattu kaikki sisältä ennen kuin otettu käyttöön (mutta esim. sadetta eivät kestä yhtään toisin kuin uudemmat vastaavat Arrin fresnelit, sen kun joku unohtaa niin on todella kusessa)

Hienoa että kiinalaiset jalustat ovat toimineet sinulla, toki käyttökin on varmaan kevyttä. itse olen saanut niitä hajalle viikonkin käytöllä ja kaikki kunnossa pysyneet ovat menneet parin vuoden käytön aikana huonoiksi ja lukitukset eivät tahdo millään pitää jos yli puolen kilon valo päällä.. toki käytän niitä suht ammattimaisessa käytössä esim. pienten ledivalojen alla ja kuljettelen ympäriinsä, totta kai ne kestävät paremmin jos ovat esim. valokuvastudion kaltaisissa olosuhteissa pari vuotta paikallaan valonkannattimena ilman että niitä tarvii kasata tai säätää kertaakaan
:wink:

seepukka
Viestit: 352
Liittynyt: 07.12.2015 20:43

Viesti Kirjoittaja seepukka » 21.11.2016 18:42

yksi punapää on ihan hyödyllinen olemassa kunhan ei tarvi käyttää valoa "raakana" .mulla on yksi tämän tyyppinen,
https://www.verkkokauppa.com/fi/product ... o-studioon

itse en pahemmin softboxeja käytä, niiden kasaamiseen menee ihan liikaa aikaa ja ovat lyhärikäytössä yleensä liian pienikokoisia että saisi valoa tarpeeksi "pehmeäksi", valon tasaiseen levittämiseen ilman "reunaa" taas sopii paljon paremmin perus esim. 250 softikalvonpala ladonoviin varsinkin kun on paljon nopeampi ratkaisu ja pystyy säätämään paremmin.

Itse käytän aika paljon halogeenifresneleitä ja c-standin päässä olevia 50x60cm styroxpaloja joissa toinen puoli päällystetty kiiltävällä alumiiniteipillä ja toinen puoli alkuperäistä valkoista styroxia. näiden kautta heijastamalla saa sitten tehtyä melkein mitä vaan ja on paljon nopeampi käyttää kuin yrittää saada esim. sisäkuvauksessa lamppuja vietyä sopiviin paikkoihin joka kuvaa varten erikseen. valon "kovuutta" tai "pehmeyttä" pystyy säätämään hyvin paljon. Lisäksi käytän paljon 216- ja 250-kalvollisia 24"x36" ja 4'x4' raameja joiden läpi voi ampua samoja fresneleitä ja rajata ladonovilla valo osumaan vain pieneen osaan raamin softipintaa jos haluaa kovempaa valoa tai suurempaan osaan jos haluaa pehmeää jne. tai rajaa valon matalaksi leveäksi viiruksi jos haluaa pystysuunnassa kovaa mutta vaakasuunnassa pehmeää valoa. jne. jne.
Jos tarvii valoa tosi "pehmeäksi" isolta pinnalta tulevaksi niin voi virittää esim. 8'x8' tai 12'x12' silkin tai sail gridin tai pressun kahden valotelineen väliin tai koottavaan raamiin tai t-bariin (roikkumaan telineen päässä olevaan vaakaputkeen).
Paljon kätevämpää ja monipuolisempaa ja tehokkaampaa kuin jotkut miniloistelamppuviritykset. toki tällainen valaisutapa vaatii enemmän kokemusta ja valotelineitä ja isomman auton kuljetukseen...
Viimeksi muokannut seepukka, 21.11.2016 18:54. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

seepukka
Viestit: 352
Liittynyt: 07.12.2015 20:43

Viesti Kirjoittaja seepukka » 21.11.2016 18:50

suosittelen muuten hankkimaan kolme erilaista valoa sensijaan että hankkisi kolmen samanlaisen valon setin. esim. fresneleissä 300w, 650w, 1000w on hyödyllinen setti useimpiin käyttötarkoituksiin, itse vuokraan yleensä lisäksi pari kolme 2000w fresneliä ja tarvittaessa muita valoja kuten HMI par:eja ja lisäksi käytän omia "firestartereita" (1000w VNSP, very narrow spot, PAR64 kannuja joilla saa tehtyä kapeita kirkkaita valonsäteitä halvalla pienen budjetin kuvauksissa).

Jos haluat mennä halogeenivaloilla niin esim. 800w punapää, 300w fresnel, 650w fresnel jos teet pienempiä kuvauksia. valotehoja ei koskaan voi olla liikaa mutta 1000w fresnelit ovat senverran isompia ja painavampia kuin 650w että vaativat jalustalta enemmän ja nykykamerat senverran herkkiä että 650w usein pärjää

sanjuro3
Viestit: 135
Liittynyt: 17.03.2010 16:46

Viesti Kirjoittaja sanjuro3 » 21.11.2016 19:12

Kiitos seepukka hyvistä vinkeistä. Ne sai miettimään valaisua enemmän.

Jos haluat mennä halogeenivaloilla niin esim. 800w punapää, 300w fresnel, 650w fresnel jos teet pienempiä kuvauksia.


Tuollainen kuulostaisi hyvältä toki, mutta sen toimivuus paikkojen vaihtuessa useasti aiheuttaa vaivaa. Kun verkkovirran hankkiminen joka paikkaan tuntuu olevan niin työlästä. Täytyy kuitenkin laittaa harkintaan punapää ja fresnel settejä.

Kuitenkin kiinnostaisi, että olisiko joillakin kokemusta led-valopaneeleista. Onko käytössä olleet kuinka käteviä ja kuinka tuo akkujen kanssa pelaaminen on toiminut. Riittääkö valoteho hyvin ja kuinka kovaa/terävää valoa tuottaa? Tuntuuko led-valoilla valaistut ihmiset luonnollisesti valaistuilta.

Mitä muita ongelmia ledi paneelien kanssa on ilmennyt? Väri lämpötiloissa esimerkiksi?

Ajattelin nyt pää lähtökohtaisesti kokeilla noita led-paneeleita, jos niiden kanssa tulisi hyvin toimeen. Jos joku osaa kertoa kokemuksia noista studio käyttöön tarkoitetuista verkkovirtaan laitettavista softbox valoista, joita ebay on pilvin pimein täynnä niin olisi kiva kuulla.

seepukka
Viestit: 352
Liittynyt: 07.12.2015 20:43

Viesti Kirjoittaja seepukka » 21.11.2016 19:47

ledivaloissa on niin paljon väriongelmia kuten muut mainitsivat että on täysin mallikohtaista toimiiko ihonsävyille hyvin, tuleeko vihreää tai magentaa kuvaa, jne.
Itse olen mieltynyt halpisvaloista CN-160 ledivaloihin joissa on muutaman kympin valoksi yllättävän paljon tehoa ja suht hyvä väritoisto. mulla on niitä sekä varalla lisävaloksi kuvauksissa että työvaloksi kasaukseen ja purkuun, ovat aika käteviä siinäkin ja halpis kiinaständi riittää oikein hyvin siihen alle jos noin pienestä valosta kyse.

mielestäni kannattaa ottaa päivänvalon värisiä ledejä normaalikuvaukseen ja sitten rgb säädettävän väriset kokonaan erikseen. Säädettävällä värilämpötilalla olevissa on suhteessa huonompi valoteho kuin esim. pelkästään päivänvalolle tehdyissä ja himmentäminen sekä värilämpötilan säätö voi helposti aiheuttaa flickeria valosta ja kamerasta riippuen koska kirkkauden säätö tehdään pulssimodulaatiolla.

Eli mielestäni järkevintä ottaa tehokkaammat paneelit pelkästään päivänvalon värisinä koska sillä värilämpötilalla tarvitaan yleensä eniten valotehoa, ja sitten jos tarvii keinovalon väristä 3200k niin laittaa vaan paneelin eteen kääntökalvon (CTO) . säädettävän värisiä voi sitten olla lisänä jos tekee esim. musavideoita tai muuta kamaa jossa tarvitaan esim. punaista tai vihreää valoa usein.

mutta osta ainakin pari CN-160 valoa hätävaraksi vaikket heti mitään muuta ostaisikaan. (nimenomaan CN-160, ei HD-160 joka on huonon väristä valoa ja puolet pienitehoisempi vaikka maksaa melkein saman)

seepukka
Viestit: 352
Liittynyt: 07.12.2015 20:43

Viesti Kirjoittaja seepukka » 21.11.2016 19:52

jos on varaa niin hanki v-lock -akuilla toimivia valoja ja euroopasta joltain luotettavalta valmistajalta sopivat akut. kapasiteetti ja teho-painosuhde varsin hyvä ja sähköä riittää pitkään, lisäksi akkuja voi käyttää muidenkin laitteiden kanssa, esim. pienempää kameraa käyttää sellaisella koko päivän.

myös isommat NP-akut käyvät, niitä saa suht hyvälaatuisina tarvikeversioina aika edullisesti.

Litiumakuissa kannattaa muistaa että mitä halvempi ja epäilyttävämpi harmaatuontituote on kyseessä niin sitä suurempi on riski että siitä syttyy tulipalo tai se räjähtää silmille jossain vaiheessa. vialliset litiumakut tekevät tosi pahaa jälkeä joten riski kannattaa ottaa tosissaan vaikka se aika pieni onkin

tonalt
Viestit: 609
Liittynyt: 01.08.2011 08:36

Viesti Kirjoittaja tonalt » 21.11.2016 20:10

Noissa halvoissa LED-valoissa on huono CRI-arvo ja sen lisäksi usein noita seepukan mainitsemia värihaittoja. Mitä korkeampi CRI, sen parempi väritoisto ja sitä luonnollisemmalta valaistu kohde näyttää.

Kuva

Väittäisin, että noilla "CN-160"-valoilla CRI-arvo on lähempänä tuon esimerkkikuvan oikeaa kuin vasenta laitaa.

Hyvissä uusissa LED-valoissa CRI on 95 paikkeilla, kuten noissa mainitsemissani Aputureissa.

Jos haluaa välttämättä tuollaisen pienen ja halvan valon, niin sitten suosittelen Aputure AL-M9, jonka CRI on >95.

https://www.youtube.com/watch?v=FTAF_nMPFx4

seepukka
Viestit: 352
Liittynyt: 07.12.2015 20:43

Viesti Kirjoittaja seepukka » 21.11.2016 20:32

tuo AL-M9 on ilmeisesti vain 5 watin valo? jos sellaisen tehoinen riittää niin toki sitä voi kokeilla.

kaikissa purkaus- , loiste- , ja ledivaloissa on enemmän tai vähemmän värintoistovirheitä kun spektri on piikkeinä eikä jatkuvana niin kuin halogeenivaloissa. Käyttötarkoituksesta sitten riippuu onko pienempi virrankulutus ym. tärkeämpää kuin parempi väritoisto ja halvempi hinta suhteessa valotehoon.

Pienen budjetin jutuissa tulee käytettyä aika paljon halogeenivaloa ja suht harvoin HMI-valoa, kino flo -valoja tai ledejä tai pienoisloisteputkivalaisimia. jos paljon halvemmalla saa paljon enemmän kipeästi kaivattua valotehoa paremmin säädeltävässä ja sovellettavassa muodossa (halogeenit) niin miksipä ei jos vain sähköt saa järjestymään.
Useimmat mun valaisut ovat kokonaisteholtaan 3 - 12 kW ja pari kertaa on mennyt lähemmäs 100 kW (15 - 20 kW on vielä ihan normaali) niin vähän vaikea sopeutua johonkin 5 watin ledivaloon kun ei ole ihan pakko, aggregaatit on kuitenkin suht helppo järjestää ja aina kuvauspaikalta vähintään pari 16A shukoa löytyy :lol:

olen toki tehnyt kaikkia minibudjetin härökuvauksia, esim. kuvannut indieleffan kohtausta 35mm filmille yhdellä parinkympin ledivalolla valaistuna :D mutta jos on mahdollisuus järjestää enemmän valotehoa jolloin voi tehdä paremman näköistä valoa laajemmalle alueelle niin miksipä ei :wink: kyllä kaikki nyt kuitenkin auton saavat sen verran käyttöön että voivat jonkun käppägeniksen ja pari lamppua kuljettaa, ei kaiken tarvi mahtua mieslaukkuun mukaan kameroineen jalustoineen päivineen :wink:

tonalt
Viestit: 609
Liittynyt: 01.08.2011 08:36

Viesti Kirjoittaja tonalt » 21.11.2016 21:21

Omat settini täytyy olla liikuteltavia ja mennä pieneen tilaan, joten rekalla kuljetettavat 100 kilowatin styroksilevyt ei tule kysymykseen. Toki jos omistaa sen rekan ja tilavan autotallin, niin tuolla jesarimenetelmällä pärjää hyvin.

Aputuren tuotteet on muuten langattomasti ohjattavissa, joka voi helpottaa elämää kuvauspaikalla huomattavasti.

Ei kannata uskoa yksittäisiä käyttäjiä valojen valinnassa, vaan vaikka lukea isoilta ulkomaisilta forumeilta mitä muailmalla ollaan mieltä http://www.dvxuser.com/V6/forumdisplay. ... hting-Gear

seepukka
Viestit: 352
Liittynyt: 07.12.2015 20:43

Viesti Kirjoittaja seepukka » 21.11.2016 22:46

Suuri ongelma ledivaloissa on tosiaan se että suuritehoiset kunnolla värejä toistavat maksaa aika paljon ja useimmat kamerat ei kuitenkaan niin herkkiä ole että joku 5 wattia riittäisi tilan valaisuun, yleensä on tarvetta ledeissä ainaskin 30 - 50 watille että voi tehdä järkevää valaisua.

Kuvaan muuten pääasiassa ISO 800 ja 1600 välillä, yleensä F2 ja F4 välillä ja silloin käytössä pienellä budjetilla nuo 300, 650, 1000, ja 2-3kpl 2000w fresnelit ja pari 1000w firestarteria. Ja tuo on siis vielä vähän valoja, riippuen millaista tilaa valaistaan. Farmariautolla kulkee jos on pakko mut paku kätevämpi

Vastaa Viestiin