synkkauksesta Avidissa

Leikkausohjelmiin ja muihin editoinnissa tarvittaviin ohjelmiin liittyvä keskustelu
att
Viestit: 34
Liittynyt: 16.08.2014 14:53

synkkauksesta Avidissa

Viesti Kirjoittaja att » 09.10.2018 18:29

Synkkaan parhaillaan materiaalia, jota kuvatessa ei ole käytetty klappia. Yritän synkata aikakoodin avulla, mutta en löydä äänestä ja kuvasta mätsääviä aikakoodeja. Joko siis ääni on jätetty nauhoittamatta tai jossain on jotain vikaa. Mitä muita tapoja on synkata kuin aikakoodin tai klapin mukaan? Kyseessä on maisemakuvia ilman dialogia, joten on aika vaikeaa lähteä kuuntelemalla ääniä etsimään oikeita ääniä.

Kiitos vinkeistä!

seepukka
Viestit: 352
Liittynyt: 07.12.2015 20:43

Viesti Kirjoittaja seepukka » 09.10.2018 21:18

voit katsoa waveformit läpi onko niissä sellaisia tunnistettavia kohtia joiden mukaan voisi synkata. esim. kaikenlaiset rasahdukset jne epäsäännölliset äänet ovat hyviä tähän. Jostain tasaisesta taustahälystä synkkaus voi taas olla tällä tavoin melkein mahdotonta.

jos olet laittanut tallennuksen päälle ja pois kamerasta ja tallentimesta joka kerta edes suunnilleen samaan aikaan niin siinä on jo joku referenssi minkä mukaan voi lähteä työstämään.

toisaalta jos siellä maisemassa ei ole mitään tunnistettavaa äänilähdettä mikä ne äänet aiheuttaa niin ei niitä ehkä välttämättä edes tarvi synkata, kuuntelet vaan mikä ambienssi sopii parhaiten siihen kuvaan jota haluat käyttää ja lyöt sen sinne kuvan alle :wink:
Ääniraitahan pitää kuitenkin tasoittaa leikkauskohtien kohdalta kuvaa leikatessa niin miksi ei voisi käyttää suoraan sopivaa yhtenäistä taustahälypätkää jos siellä ei selkeitä tunnistettavia pisteääniä edes tarvita tarinan kannalta?

seepukka
Viestit: 352
Liittynyt: 07.12.2015 20:43

Viesti Kirjoittaja seepukka » 09.10.2018 21:27

ps. Jos katsot esim. luontodokumentteja niin niissä usein KAIKKI eläinten äänet on jälkikäteen tehty: joko haettu arkistosta tai sitten nauhoitettu eri tilanteessa ja ympätty sinne raidalle yhdessä arkistosta haetun tai erikseen tallennetun ambienssin kanssa. Ja ääniefektit (esim. veden läiskyttely) voi olla tehty alunperin ihan samalla tavalla kuin näytelmäleffoissakin eli joku foley-artisti tai äänisuunnittelija itse räpeltää studiossa vesiastian kanssa :D

just autoin pitkän luontoleffan äänityksissä jossa ei ole YHTÄÄN AINOAA ääniraidalla kuuluvaa asiaa äänitetty kuvaustilanteessa. Ihan kaikki tehty jälkikäteen. siellä on aika luovia ratkaisuja tehty mistä on saatu tunnelmalliset ahman ja karhun äänet jne. aikaiseksi ja niitä läiskyttelyjä ja räpinöitä tehty vaikka missä :shock:

Sitä vaan että jonkun yhden maisema-ambienssin löytäminen ei luulisi olevan kovin suuri työ ja jos siellä joku tunnistettava näkyvä äänilähde on niin silloinhan synkkaamisen pitäisi olla helppoa :wink:

sori muuten jos pilasin katsomiskokemuksesi luontodokkarien suhteen 8)

att
Viestit: 34
Liittynyt: 16.08.2014 14:53

Viesti Kirjoittaja att » 11.10.2018 15:49

Kiitos vastauksesta. Tuo waveform tosiaan auttaa. Ja huomasin, että autosynkkauksessakin voi valita "waveform analysis" jolloin Avid etsii itse toisiinsa sopivia kuvia ja ääniä.

att
Viestit: 34
Liittynyt: 16.08.2014 14:53

Viesti Kirjoittaja att » 16.10.2018 11:01

Mistä muuten johtuu, että kuvan ja äänen start -koodit eivät pidä tippaakaan paikkaansa? Vai olenko käsittänyt väärin että start -koodia voi käyttää synkkauksessa? Onko jokin muu aikakoodi, jota voi hyödyntää?

seepukka
Viestit: 352
Liittynyt: 07.12.2015 20:43

Viesti Kirjoittaja seepukka » 16.10.2018 22:22

att kirjoitti:Mistä muuten johtuu, että kuvan ja äänen start -koodit eivät pidä tippaakaan paikkaansa? Vai olenko käsittänyt väärin että start -koodia voi käyttää synkkauksessa? Onko jokin muu aikakoodi, jota voi hyödyntää?
eivät kuvan ja äänen start-koodit yleensä lähde samasta kohtaa vaikka olisi aikakoodisynkkakin.
Yleensä kamera ja tallennin synkataan kellonajan mukaisella freerun-aikakoodilla eli synkkauksen jälkeen se koodi pyörii molemmissa vapaasti eteenpäin ja tallentuu sellaisenaan klipeille joita niillä laitteilla tallennat. Eli molemmissa vaikka 08.28.12.10 yhtä aikaa mutta toisen klipppi vain on lähtenyt tallentumaan vaikkapa 10s aikaisemmin kuin toisen riippuen miten äänittäjä tai kuvaaja on laitteensa laittanut päälle. Sinulla voi olla esim. yksi yhtenäinen puolen tunnin ääniklippi jossa yhtenäinen aikakoodi ja äänitallentimeen synkatusta kamerasta 15 klippiä jotka kuvattu tuona aikana (ei siis yhtenäisenä) ja sitten vaan synkkaat aikakoodit osumaan kohdalleen molemmista niin saat ne kuvaklipit siroteltua oikeisiin kohtiin äänitallennusta.

jollain menetelmällä varmaan onnistuisi kyllä niin että molemmissa laitteissa olisi joku aina uudelleen nollasta lähtevä rec run aikakoodi (eli aikakoodi pyörii vain silloin kun tallennetaan klippiä) ja laitteet on jollain tavalla jatkuvasti synkassa keskenään niin että record trigger lähtee toiselle laitteelle jolloin se osaa itse laittaa tallennuksen samaan aikaan päälle kuin toinen laite laitetaan tallentamaan. näitä muistaakseni joitakin on mutta en nyt muista mihin kameroihin ja ammattipuolella käytetään aina tuota freerun kellonaika aikakoodia koska mikään muu ei toimi edes lähellekään luotettavasti ja monen kameran synkkaaminen yhteen olisi muuten liian hankalaa

seepukka
Viestit: 352
Liittynyt: 07.12.2015 20:43

Viesti Kirjoittaja seepukka » 17.10.2018 12:45

seepukka kirjoitti:ammattipuolella käytetään aina tuota freerun kellonaika aikakoodia koska mikään muu ei toimi edes lähellekään luotettavasti ja monen kameran synkkaaminen yhteen olisi muuten liian hankalaa
ja kaikessa ns. vakavassa äänityksessä äänittäjä pyrkii yleensä pääsemään johonkin kätevämpään paikkaan kuin suoraan kameran viereen eli mitään välipiuhoja ei voi laitteiden välillä olla. Ja kaikki langattomat härpäkkeet tunnetusti ovat hyvin epäluotettavia ammattikäytössä niin ei voi ottaa riskiä että joku langaton record trigger alkaa sekoilemaan ja leikkausosastolla on sen takia monin verroin työtä kun joutuvat käsipelillä synkkaamaan kuvaa :shock:

esim. leffatuotannossa tyypillistä on että äänittäjällä on erillinen pienehkö synkkageneraattori josta synkataan piuhalla se kellonaikaa näyttävä freerun aikakoodi kaikkiin kameroihin sekä äänitallentimeen muutaman kerran päivässä kuvauspaikalla tai aina kun tarvetta ilmenee. pienemmissä tuotannoissa synkataan suoraan tallentimen ja kameran välillä. Eli yleensä se aikakoodi tulee aina ääniosastolta kameroihin eikä toisin päin. Kamerat myös sen koodin helpommin hukkaavat päivän aikana (esim. jos alexassa tai amirassa on vanha varmistuspatteri niin näin voi helposti käydä akun vaihdon yhteydessä jos kamera ei saa hetkeen virtaa) ja usean kameran synkkaaminen on näin yksinkertaisempaa

Vastaa Viestiin