VHS-kasettien digitointi -hässäkkä.

Keskustelu DV->MPEG2 muunto, kooste- ja poltto-ohjelmista sekä DVD-asemista.
japiippo
Viestit: 4194
Liittynyt: 20.04.2006 13:22
Paikkakunta: Muhos

Re: dv kopiointi

Viesti Kirjoittaja japiippo » 17.10.2016 08:51

penttivesa kirjoitti:Ei edes eläkkeellä viitsi lukea noin valtavaa romaania ja syventyä noin monimutkaisiin systeemeihin.

Onneksi kuitenkin joku on viitsinyt, jotta noista kokemuksista löytyy vinkkejä myös muiden mahdollisiin omiin ongelmiin kaappauksessa ja digitoinnissa.

penttivesa kirjoitti:Tulos on AVI tiedosto ilman pakkausta...

DV-videokin on pakattua, vaikka enimmikseen riittävän hyvälaatuista kuvaa tekeekin. Oikein hyvä formaatti toki alkuperäisten kaappausten säilyttämiseen arkistossa ja jälkikäsittelyyn.

Synapse
Viestit: 59
Liittynyt: 05.05.2005 13:35
Paikkakunta: Salo

Viesti Kirjoittaja Synapse » 08.01.2017 13:52

Mielenkiintoista ja hienoa nähdä, että joku muukin on VHS-nauhojen digitointiin vihkiytynyt ja vieläpä reilusti reippaammin ottein kuin itse.

Itse sain omat kotivideonauhoitukset digitoitua jo muutama vuosi sitten ja sen jälkeen olen silloin tällöin, miten aikaa on riittänyt, käynyt läpi muita vanhoja videonauhoja, että mitä niistä löytyy. Nuo tuli tehtyä aikanaan DVD:lle. Olen miettinyt, että josko noista pitäisi ajaa vielä toinen kierros ja pakaten suoraan tietokoneella käytettäväksi h264-pakkauksella tms. ja samalla tarkistaa, ovatko nuo DVD-kopiot edelleen käyttökelpoisia.

Kotivideoiden lisäksi piirretyt ja mainokset on ne, joita on tullut talteen kaappailtua ja tallennettua. Saa vähän ajankuvia talteen.

Itse ostin ~10 vuotta sitten Pinnaclen Movieboard Plus -kortin, joka on sama kortti, jota aiemmin on myyty nimellä Pinnacle 700-PCI. Kyseessä on siis PCI-väyläinen kaappauskortti, jossa on firewire-liittimet ja D-liitin tuolle kortin mukana tulevalle liitinboksille, josta löytyy video- ja audiotulot sekä lähdöt.
Tuo kortti toimii edelleen ja on käytössä. Ei tosin toimi 64-bittisellä windowsilla, siitä syystä studiokoneessa 32-bittinen Windows 7.

EDIT: Itsellä kalusto ja softat seuraavia
- Studiokone, LGA775-kannan ympärille kasattu. Prossuna 4-ytiminen 3GHz Xeon E5450 (LGA771-kantainen, modattu sopimaan LGA775-kantaan), 4Gt muistia ja pari SSD-levyä. Käyttiksenä 32-bittinen Win7
- Kaappauskorttina Pinnaclen Movieboard Plus (700-PCI)
- Kaappaussoftana Pinnacle Studio 12
- Videonauhurina LG:n V280 DVD/VHS-yhdistelmä
- Editointiin käyttänyt Studio 12:ta tarvittaessa, jos esim. jossain klipissä on aikanaan kuvatessa mennyt valkotasapainopieleen tms.
- Leikkaukset muuten hoidettu VirtualdubModilla
- Filtteröinnit pakkauksen yhteydessä Avisynthin kanssa. Pakkaukseen käyttänyt viime vuosina Staxripiä. Kodekkina X264:ää, äänen pakkaukseen Vorbisia.
- Audiota käsitelllyt tarvittaessa Adobe Auditionilla.

se.hento
Viestit: 13
Liittynyt: 07.04.2006 12:18
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Tarvisin apua digitointi laitteen kanssa

Viesti Kirjoittaja se.hento » 21.11.2018 07:15

8hi vhs ja vhs-c nauhoja pitäisi digitoida

hankin Blackmagic Design Intensity Shuttle Thunderbolt kaappaus kortin , haaste on että kuva ei tule ja Blackmagic ehdottaa Time Base Correctorin hankkimista. mistähän sellaisen saisi varsinkin kun pitäisi vielä korjata s video, componentti ja composiitti liittimistä tulevaa singaalia

jos jollain on toimia hi8 nauhuri tarpeettomana olisi käyttöä.

se.hento@gmail.com

japiippo
Viestit: 4194
Liittynyt: 20.04.2006 13:22
Paikkakunta: Muhos

Re: Tarvisin apua digitointi laitteen kanssa

Viesti Kirjoittaja japiippo » 21.11.2018 12:19

se.hento kirjoitti:...haaste on että kuva ei tule ja Blackmagic ehdottaa Time Base Correctorin hankkimista.

Helpompaa ja halvempaa voisi olla vaihtaa tuo kortti vähemmän nirsoon korttiin tai ulkoiseen kaappauslaitteeseen, jos ongelma tosiaan johtuu siitä. Varmista kuitenkin ensin, että videosignaali tulee kortille häiriöttä ja että tulon tyyppi on valittu oikein yms. perusasiat. Kokeile myös suoraan videokameralta kuvaustilassa tulevan signaalin kaappaamista (ilman nauhan käyttöä välissä), sillä jos sekään ei kelpaa kortille, lienee siinä jotain vikaa.

johkar
Viestit: 195
Liittynyt: 07.10.2005 12:33
Paikkakunta: Lohtaja

Viesti Kirjoittaja johkar » 21.11.2018 19:40

se.hento:lla on näköjään vähän samoja kokemuksia kuin itselläni tuosta Intensity Shuttlesta.

Yritin aluksi kaapata hi8 nauhoja hi8 kameralla toistamalla ja tallentamalla niitä dvd-tallentimella. Sain onnistumaan yhden levyn mutta muihin tuli aina disc erroria, tallennin tuntuu olevan erittäin kranttu levyjen suhteen. Ilmeisesti tuo vanha Philips ei vain enää toimi kunnolla.

Ajattelin sitten hommata oikean kaappauslaitteen kun sellaiselle on muutenkin aina joskus tarvetta. Päädyin myös Intensity Shuttleen, tämä on USB3-versio.

Sain kyllä kuvan näkymään, mutta se pätki melkoisesti eikä kaappaus tietenkään onnistunut. Netistä tietoa kaivamalla selvisi että juurikin tuo TBC tarvitaan että videosignaalin virheet eivät hermostuta kaapparia. Erinäisillä forumeilla suositeltiin vetämään videosignaali dvd-tallentimen tai laadukkaiden videoiden läpi.

No, vedin signaalin tuon levyille krantun dvd-tallentimen läpi ja ilmeisesti siinä on TBC koska enää ei Intensity Shuttle pätkinyt kuvaa. Kaikki vaikutti hyvältä.

Kaappasin siinä sitten varmaan toistakymmentä kasettia ja homma tuntui toimivan mallikkaasti. Jossain vaiheessa katselin kaappauksia sieltä täältä ja huomasin virhettä äänen synkassa. Loppupuolella kaapattua tiedostoa synkka saattoi olla pielessä useita sekunteja. Ja kun synkka oli tällä tavalla kumulatiivinen loppua kohti, sitä on erittäin hankala editorilla korjata.

Googlasin "Intensity Shuttle audio sync" ja sieltähän sitä tietoa löytyi. Ilmeisesti joissakin koneissa Intensity Shuttle ei toimi kunnolla vaan lisää videoon tuplaframeja satunnaisesti joka sitten kasvattaa videon pituutta ja loppupuolella ero audioon on huomattava. Omassa läppärissäni (Lenovo V110) en saanut Intensity Shuttlea kunnolla toimimaan, toisella koneella en sitten enää viitsinyt tapella.

Kolmas konsti käyttöön ja vanha DCR-TRV110 D8 - kamera esiin. Tuohan osaa toistaa myös analogiset nauhat mukisematta, ja siirtää sen datana Firewire-kaapelia pitkin koneelle. Täytyi vain kasata yksi vanha pöytä-pc johon vanha firewire-kortti sisään, ja niin meillä oli kaappauslaite valmiina.

Nauhat kaappautuivat nätisti vanhan Windows Vistan movie makerilla 1TB verkkolevylle. Sieltä pakkasin niistä dvd-levyjä toisella koneella ja Ediuksella. Sitten vain polttamaan ja nyt pöydällä on kasa valmiita tuotoksia.

Intensity Shuttle jäi projektista käteen, mutta ehkä se toimii jossain toisessa koneessa paremmin. Tuon läppärin kanssa se näyttää ainakin toimivan HDMI-kaapparina, jolla saan nykyaikaisesta kamerasta kuvaa koneelle vaikkapa livejuttuja varten..

Tulipa pitkä tarina, mutta ehkä tästä on jollekin jotain iloa...

Digiootti
Viestit: 2625
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Paikkakunta: Joensuu

Viesti Kirjoittaja Digiootti » 22.11.2018 09:01

Ei ne firewire kortit paljoa maksa pöytäkoneeseen.
https://www.verkkokauppa.com/fi/product ... Ie-vaylaan

johkar
Viestit: 195
Liittynyt: 07.10.2005 12:33
Paikkakunta: Lohtaja

Viesti Kirjoittaja johkar » 22.11.2018 12:11

Digiootti kirjoitti:Ei ne firewire kortit paljoa maksa pöytäkoneeseen.
https://www.verkkokauppa.com/fi/product ... Ie-vaylaan


Eipä niin, ja tällaisen Digital8 kameran kun jostain löytää niin sillä ainakin saa nuo Hi8/8 nauhat nätisti firewireä pitkin koneelle.

Aikoinaan ajoin tuohon kameraan myös jonkinlaisen "kräkin" joka avasi analogiset liittimet myös sisäänmeneviksi. Kun kamera on toistotilassa, voin tallentaa D8 - kasetille mistä vaan analogisesta lähteestä. Ilmeisesti kamerassa on myös TBC koska esim pätkiä vanhoilta Betamax-nauhoilta olen saanut ihan hyvin napattua. Prosessi on kyllä vähän työläs ja hidas kun ensin pitää nauhoittaa D8:lle ja sitten sieltä toistaa se firewire-kaappausta varten erikseen. Analogi-inputit kun eivät toimi silloin kun kamerassa on firewire-kaapeli kiinni :(

Deejay
Viestit: 668
Liittynyt: 21.03.2005 22:59

Viesti Kirjoittaja Deejay » 22.11.2018 16:28

Moro!

Hanki kirpputorilta tms. DVD-tallennin, jossa on analoginen videotulo ja -lähtö. Laitteen ei tarvitse pystyä tallentamaan, kunhan virrat tulee päälle, AV-tulon voi valita ja kuva & ääni menee laitteen läpi.

Monessa laitteessa ulkoisista liitännöistä tulevat analogiset signaalit laitetaan synkkaan jo ennen tallennusta, joten laitteen tarvitsema sisäinen TBC toimii myös laitteen läpi signaalia vietäessä.

Yksi edullinen vaihtoehto on käyttää joutilasta analogista kuvamikseriä. Jouduin yhdessä projektissa keräämään näitä sekä hankkimaan muutaman RDL:n purkin (https://www.rdlnet.com/product.php?page=45), jotta signaalit saatiin menemään stabiilisti BM:n analog -> SDI muuntimelle sekä siitä ingest-sovellukselle.

Vastaa Viestiin