IAT-elokuva: Punainen muovipussi

Tuo valmiit työsi esille täällä.
timpu
Viestit: 349
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

IAT-elokuva: Punainen muovipussi

Viesti Kirjoittaja timpu » 13.01.2019 18:41

Ihmiskunnan ainoa toivo -ryhmän kanssa teimme aktiivisesti elokuvia vuodet 1999-2011, kunnes työ- ja perhekiireet alkoivat voittaa. Sen jälkeen onkin ollut hieman hiljaisempaa.

Mutta nyt meillä on taas uusi leffa!

Kuva

Viime kesänä kuvattu 13-minuuttinen Punainen muovipussi esitettiin ensimmäistä kertaa tänään ja on nyt netissä ilmaiseksi katsottavissa.

Traileri: https://www.youtube.com/watch?v=8xKn2Wsyqro

Elokuva (myös tiedostona): http://mystinenportaali.com/iat/punainenmuovipussi.html

Kerron blogissani lisää elokuvan käsikirjoittamisesta, mutta sitä ei kannata lukea ennen katsomista: https://timpu.blogspot.com/2018/12/elok ... sista.html

Olen jälleen kiitollinen tämän foorumin asiantuntevasta ja intohimoisesta katsojapalautteesta :)

Miikli
Viestit: 356
Liittynyt: 08.11.2010 21:10
Paikkakunta: Vihti

Viesti Kirjoittaja Miikli » 14.01.2019 13:08

Kuvitelkaa kaikkia niitä miljoonia säälittäviä muovipusseja, jotka vellovat muiden jätteiden seassa valtamerissä! (En ole ennen ajatellut sympatiseeraavaani muovipusseja, ensimmäinen mielikuva kun liittyy niihin netissä leviäviin kuviin, joissa joko näkyy valtavia kasoja muovia tai joissa erilaiset - pääasiassa merenelävät - ovat saaneet muovista kontolleen vähän uudenlaista väritystä. Toki syy on ihmisen.)

Kaiken kaikkiaan napakka ja hieno lyhytelokuva. Teet toisinaan liian älykkäitä ja symbolistisia elokuvia, mutta tämänhän voisi kirjoittaa runoksi... muovipussien tanssia. Idean tavallaan tajuaa, mutta tuntuu tyhmältä lähteä pukemaan sitä liian viisaasti sanoiksi, koska runollinen ajatuksenkulku tuntuu jotenkin itsestäänselvältä, eikä käsitteellistämisellä kuitenkaan tavoita sitä, mitä on juuri nähnyt. Eikö Tarkovskikin maininnut, että kuinka vaikeaa (taide)elokuvaa on analysoida kuin vain yleistä harmoniaa käsitellen. (Taiteesta on muutenkin hankala puhua, koska vaihtoehtoina on vain taiteen romantisointi tai banalisointi. Siksi tyydyn Augustinuksen toteamukseen ajasta: jos häneltä ei kysytä, mitä aika on, hän tietää, mitä se on ja jos häneltä kysytään mitä aika on, hän ei tiedä mitä aika on.)

Kyseessä oli pussi, joka lojui ensin vedessä, kunnes utelias nuori, ilmeisesti pääsykokeisiin tankkaavaa tyttö, oli läpeensä kyllästynyt Weberin byrokratimalliin ja näki vedessä surkeana lojuvan punaisen pussin... ilmeisesti hänen lempiväri. Hän alkoi kuvata sitä jätepisteellä. Pussista oli vaikea ottaa kuvia snäppiin kun ei se oikein totellut. Mutta eihän se tottele, kun tuuli riepottelee sitä milloin mitenkin. Ehkä tytön osalta kyse oli vain elätymisestä, että kyse olisi vain leikistä. Mutta katsojalle se oli enemmän.

Tähänhän elokuva perustui. Minä ihan samastuin noihin pusseihin, joilla oli selvästi oma viaton tahto. Toivoin, ettei pussi jäisi ratikan alle. Ilmeisesesti sellaista lapsenomaista sympatiaa, jota välillä kokee, kun katselee vaikka kovakuoriaisen kömpelöä kulkua. Jos elokuvan keinoin samaistuiminen voi kohdistua ihmiseen, ei ole mitään syytä miksi se ei voisi päteä myös muihin asioihin. Vaikka pussit eivät ole eläviä, niin ainakin ne ovat tuulessa elollisia. Yleensähän samaistumme juuri eläimiin tai vaikka luontodokkareiden puihin, joita raha-ahneet katkovat minkä kerkeävät. Kaikissa tapauksissa samaistumisen kohteet tulee esittää inhimillisinä.

Elokuvassa oli sitä tuttua Ismoa. Muovipussien ''kokoontuminen'' aamun hämyssä niityllä muistutti aiempien elokuvien nuoria. Seikkailussa nuorten porukka oli jollain tavalla yhteiskunnan ulkopuolella, ikään kuin elämänintoinen ja neutraali sakki irrallaan kasvottomasta aikuisten maailmasta. Tässä pussien ''emansipaatio'' alkoi, kun tuli yö ja ihmiset katosivat katukuvasta. Yhteisessä liikkeessä ja omassa rauhassa pussit eivät enää näyttäneetkään roskilta.

tipani
Viestit: 174
Liittynyt: 24.03.2006 12:33
Paikkakunta: Shanghai

Viesti Kirjoittaja tipani » 15.01.2019 16:53

Lähes viiden vuoden tauon jälkeen Ismon jengi eli IAT kunnostautuu jälleen uuden elokuvan parissa.

Sanotaan että elokuvan tekemistä vaikeuttavat lapset ja eläimet. Lisättäköön tähän listaan muovipussit jotka tahtovat myöskin elää oman tahtonsa mukaan. On ihailtavaa miten tietokonegrafiikan valtakaudella ihmiset vielä jaksavat vääntää praktien (practical effects) kanssa :)

Itse leffa käsittelee universaaleja teemoja, on leikkisä ja välillä jännittäväkin, vaikka tapahtumat ovat ihan arkipäiväisiä. Leffaa tahdittaa ja sen tunnelmaa ylläpitää hieno musiikkiraita. Dialogia tämänkertaisessa lyhärissä ei ole, eikä tarvitsekaan.

Jos on IAT:n aiempien tuotosten fani, ei tule kyllä pettymään.

(Pitkistä tauoista puhuttaessa tämä oli ensimmäinen viestini foorumilla yli seitsemään vuoteen. Paljon on ehtinyt välissä tapahtua varmasti itse kunkin elämässä. Mutta hienoa myös nähdä että jotkut asiat pysyvät. Kuten DV-foorumin ja IAT:n nettisivujen leiskat :) )

seepukka
Viestit: 352
Liittynyt: 07.12.2015 20:43

Viesti Kirjoittaja seepukka » 15.01.2019 17:16

tipani kirjoitti:On ihailtavaa miten tietokonegrafiikan valtakaudella ihmiset vielä jaksavat vääntää praktien (practical effects) kanssa :)
fyysisillä efekteillä on usein helpompi tehdä laadukasta jälkeä ja lisäksi paremmat mahikset pysyä aikataulussa jälkituotannon osalta jos vfx työstä ei ole varaa maksaa (ilmaistuotannoissa vfx tekijät lähtevät aika usein projektista kesken kaiken kun työmäärä paljastuu ja ohjaaja saattaa itse joutua tekemään vfx loppuun kun ketään korvaavaa ei saada tilalle. Testattu juttu esim opiskelijatuotannoissa jne, tyypillisesti vfx sisältävä projekti on myöhästynyt ainakin vuoden verrattuna sellaiseen jossa pelkkiä prakteja)

v peltonen
Viestit: 157
Liittynyt: 25.08.2009 20:31
Paikkakunta: Heinola

Viesti Kirjoittaja v peltonen » 15.01.2019 21:28

No ilmeisestikkään ainakaan tuotantokustannukset ei tässä ideassa nouse kovin korkealle.
Ehkä paras kohta, idea oli kun vastaantulija otti muovipussin haltuunsa ja se piti pyyttää takaisin.
Näitä joitain vastaavanlaisia kommelluksia olisi saanut olla enempi.
Nyt oli aika paljon tuota saman toistoa, muovipussilla leikkimistä.

japiippo
Viestit: 4203
Liittynyt: 20.04.2006 13:22
Paikkakunta: Muhos

Viesti Kirjoittaja japiippo » 16.01.2019 13:59

Nyt toimi hyvin tuo "ei-jatkuvuusleikkaus", josta aiemmin valitusvirren kehittelin. Huomasin sen siitä, etten huomannut sitä. (Eli hoksasin sen vasta jälkeen päin.) Eikä enää ollut jälkeäkään myöskään bileteinien esittämisestä nuorille pakollisena aikuistumisen roolimallina, josta myös taannoin kiehahdin. Tunnelma oli muutenkin onnistunut, ja ilman koko populaation syyllistämistä joidenkin harrastamasta muoviroskaamisesta. Ääniraita oli erittäin mukavan kuuloisesti rakennettu hifi-kuulokkeilla kuunnellessa. Nokei, ehkä pussien tuulessa leikkiminen meni välillä vähän pitkäksi, mutta elävältä ne oli saatu tuntumaan. Tämän toimiminen taitaa mennä siihen kategoriaan, että aivotutkimuksen mukaanhan ihminen tietoisena olentona etsii yhteyttä toisiin tietoisiin olentoihin niin voimakkaasti, että tietoisuutta helposti nähdään sielläkin, missä sitä ei oikeasti ole, kuten usein juuri esineissä.

Miikli
Viestit: 356
Liittynyt: 08.11.2010 21:10
Paikkakunta: Vihti

Viesti Kirjoittaja Miikli » 16.01.2019 17:42

japiippo kirjoitti:Tämän toimiminen taitaa mennä siihen kategoriaan, että aivotutkimuksen mukaanhan ihminen tietoisena olentona etsii yhteyttä toisiin tietoisiin olentoihin niin voimakkaasti, että tietoisuutta helposti nähdään sielläkin, missä sitä ei oikeasti ole, kuten usein juuri esineissä.


Tämä on hyvä pointti. Ihmisenkaltaistaminen ja inhimillistäminen on se juttu. En tiedä oliko tämä pohdinta elokuvan tekemisen taustalla, jos oli, elokuva käsittelee aihetta vain yleisellä tasolla.

Aluksi ajattelin että ahaa: tyttö projisoi säälin tuntee muovipussiin, mikä tekee pussista surkean. Mutta myöhemmin ei oikein tämänkaltaisia kohtauksia ollut, lähinnä esitettiin, että pussi voi olla ikään kuin lemmikki tai vaikka kavaljeeri. Kun tuuli loppui, pussi ''ei saanut happea''. Sitten tulee Nevanlinna, joka näkee pussin roskana (mutta hänellä itsellään on kuitenkin ''oikea'' lemmikki...).

Personifikaatio on kyllä kiehtova keino, myös elokuvassa.

timpu
Viestit: 349
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja timpu » 19.01.2019 00:02

Kiitos kaikille ajatuksistanne! On harrastajalle aivan ylenpalttista luksusta, kun on tällaisella foorumilla katsojia, jotka muistavat edellisiäkin leffoja vuosien takaa ja osaavat sommitella uutukaista niiden vierelle rinnakkain.

Miiklille varsinkin kiitos herkästä havainnosta nähdä muovipussit aiempien elokuvien nuorison paikalla. Tätä en itse tietenkään tietoisesti ajatellut näin, mutta havainto taitaa olla hyvin osuva. Ja se taas paljastaa minulle itselleni jotain uutta ajattelustani ja asioista, joihin etsin vastauksia elokuvia tekemällä.

Elokuvan tekeminen on elokuvan menettämistä. Kun se on valmis, sitä ei voi enää itse nähdä – kuin toisten silmin.

Antakaa siis tulla vain, muutkin katsojat :)

timpu
Viestit: 349
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja timpu » 13.04.2019 21:00

Punainen muovipussi voitti tänään Suomen Filmi- ja videokuvaajien liiton SM-kisojen avoimen sarjan pääpalkinnon!

timpu
Viestit: 349
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja timpu » 14.04.2019 18:22

Kilpailun tuomariston arviot. SPOILERIVAARA.

"Elokuva on sympaattinen ja taidokkaasti toteutettu ehjä kokonaisuus. Tekijät ovat harjaantuneita elokuvan tekijöitä. Elokuva kertoo herkällä tavalla kiintymyksestä / rakkaudesta. Lopussa muovipussien kokoontuminen tai karkaaminen yhdessä on kohottava lopetus pienelle elokuvalle. Elokuva toimisi mahdollisesti vielä paremmin hieman lyhyempänä." (FL)

"Elokuva on osoitus siitä, kuinka pienestä asiasta voi saada paljon irti ja monipuolisesti kerrottavaa. Elokuva on ehyt, kaunis kokonaisuus, joka jättää hyvän tunnelman myös katsomisen jälkeen. Ja toki runsaasti miellyttävästi kaihertavia kysymyksiä. Toteutus on ammattimainen eivätkä tekijät ole yrittäneet mahduttaa kokonaisuuteen liikaa asiaa tai elementtejä. Tarina etenee ja kasvaa pysyen silti pääaiheessaan. Elokuvasta paistaa myös tekemisen riemu." (HT)

"Elokuvasta Punainen muovipussi tulee heti aivan alussa mieleeni joskus nuoruudessani näkemäni ranskalainen elokuva Punainen ilmapallo (Le Ballon rouge 1956). Juuri mitään en tästä 34 minuutin elokuvasta muista, mutta pienen pojan kontakti ilmapalloon jätti jäljen muistiini.

Aivan samoin jäljen jätti sekä suuren vaikutuksen teki Ismo Kieliläisen tuore Punainen muovipussi. Elokuva on taidokkaasti tehty. Samaa tyttö ja muovipussi -teemaa on osattu varioida kerronnallisesti niin taidokkaasti, ettei 13 minuutin kesto tunnu venytetyltä. Samoin niin kuvausteknisenä kuin muovipussin ohjaamisen taidonnäytteenä elokuva on kehumisen arvoinen.

Jos elokuvasta jotain pitäisi kysyä sen ohjaajalta, niin allekirjoittanutta eniten ihmetyttää se, miksi muovipussi, joka koetaan länsimaisessa yhteiskunnassa yhtenä hankalimpana roskana, on valittu tytön vastapeluriksi. Onneksi elokuvan sävy ei ole lainkaan synkkä, päinvastoin. Elokuvassa ei ole lainkaan puhetta, naurahtelua sitäkin enemmän, mikä tuntuu välillä perustelemettomelta.

Kaiken kaikkiaan elokuva on lämminhenkinen ja elokuvalliselta rakenteeltaan taitavisti tehty. Lopuksi punainen muovipussi ”Iajitovereineen” lentää luontoon. Sanoma jää ilman, mutta jonkin arvoitukselhsen viitteen antaa ranskankielinen FlN-Iopputeksti." (KL)

japiippo
Viestit: 4203
Liittynyt: 20.04.2006 13:22
Paikkakunta: Muhos

Viesti Kirjoittaja japiippo » 15.04.2019 11:57

Onnittelut menestyksestä, se oli ansaittua!

Spoilerivaroitus.
Elokuvakriitikko kirjoitti:Elokuva kertoo herkällä tavalla kiintymyksestä / rakkaudesta.

Minun tulkintani oli päinvastainen: elokuva kertoi siitä, ettei tietoinen olento tykkää olla vankeudessa, vaan yrittää kaikin mahdollisin ja mahdottomin keinoin karkuun. Loppukohtauskin oli selvä, eli sinne mereenhän se muoviroska takaisin päätyi.

timpu
Viestit: 349
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja timpu » 01.09.2019 21:02

Punainen muovipussi voitti hopeaa UNICAn harrastajaelokuvien MM-kisoissa Hollannissa!

https://www.fvl.fi/

Vastaa Viestiin