Eikö YLE välitä suomenkielisistä katsojistaan

Eipäs juupas jutut tänne
jorma k
Viestit: 3356
Liittynyt: 16.01.2005 11:57

Eikö YLE välitä suomenkielisistä katsojistaan

Viesti Kirjoittaja jorma k » 15.02.2019 01:11

14.2.2019 YLE:n rallikoosteesta :
Esim. WRC 2 pro-luokassa
Kuljettaja kertoi englanniksi mm. ettei auto ollut kunnossa.
Ainut käännös selostajilta oli "Se oli suora vastaus"
toisen kuljettajan kommenttien käännös
"Lorenso on tullut iloisena takaisin"

Ja sama vain suomenkieltä osaavista katsojista piittaamaton toiminta jatkui lähes koko lähetyksenajan.

Ei voi kuin todeta, että ralliselostukset ovat YLE:llä muuttunuut huonompaan suuntaan. Kyllä tuollaiset perusasiat pitää hoitaa.
On kyse suomalaisesta verorahoilla rahoitetusta yhtiöstä. Vähintä mitä minä odotan on, että selostajat huomioivat myös vain suomenkieltä osaavat katsojat ja edes yrittävät asiallisesti kertoa katsojille suomeksi mitä haastateltavat kertoivat, jos niitä kerran katsojille näytetään.
Nyt voi sanoa, ettei edes juurikaan yritetty, todella surkeaa työtä tuolta osin.

Arvoisat kansanedustajat tähän se on jo mennyt, kun annoitte YLE:lle oikeuden veroittaa. Nyt heidän ei tarvitse välittää katsojistaan, kun emme voi jätttää lupamaksuja maksamatta. (Samoin toimittiin edellisessä Monte Carlo rallin lähetyksessä, joten kyse on tietoisesta välinpitämättömyydestä/ suomenkielen
arvostuksen puutteesta. )
Saa välittää eteenpäin.
Jorma

1509
Viestit: 342
Liittynyt: 30.12.2013 20:56
Paikkakunta: Ylöjärvi

Viesti Kirjoittaja 1509 » 15.02.2019 08:46

Turhaanpa siitä kaikkia kansanedustajia syyttää. Kyllä demarit asiaa ajoivat voimakkaasti ja etenkin Krista Kiuru livautti, jopa vastustajat yllättäen, päätösesitykseen oman puumerkkinsä.

jorma k
Viestit: 3356
Liittynyt: 16.01.2005 11:57

Viesti Kirjoittaja jorma k » 15.02.2019 15:35

1509 kirjoitti:Turhaanpa siitä kaikkia kansanedustajia syyttää. Kyllä demarit asiaa ajoivat voimakkaasti ja etenkin Krista Kiuru livautti, jopa vastustajat yllättäen, päätösesitykseen oman puumerkkinsä.

Laitoin tuon viestin kansanedustajille yleisellä tasolla. Tarkoituksenani että he pyrkisivät vaikuttamaan omalta osaltaan YLE:n toimintatapojen muuttumiseen ja suomenkielisten katsojien palvelun parantamiseen suomenkielisissä lähetyksissä.

Nyt näyttää siltä, että YLE:llä on nuoria toimittajia, jotka osaavat englantia hyvin ja luulevat kaikkien suomalaisten ymmärtävän englantia.
Hyvät toimittajat: Suomi siirtyi peruskouluun vuonna 1972 sitä ennen oli keskikoulu ja kansalaiskoulu. Suurimmalla osalla kansalaiskoulun käynneistä englannin kielen opetus on todennäköisesti jäänyt aika vähäiseksi. Eli meidän yhteiskunnassa on todella paljon vain suomenkieltä osaavia kansalaisia, varsinkin vanhemmissa ikäpolvissa. Oma kielitaitonikaan ei hurraa huutoja ansaitse, vaikka koulutuksen osalta "vettä kaivooni on kyllä ihan kiitettävästi yritetty kantaa".

Eli tarve haastattelujen suomentamiseen on todella vielä vuosikymmeniä olemassa. Kääntämisessä on myös se hyvä puoli, että me "kielitaidottamat" vanhukset samalla opimme hivenen lisää englantia. Minusta on ihan ymmärrettävää, että suorissa lähetyksissä käännöksiin jää puutteita tai pieniä virheitäkin. Sitä en kuitenkaan nukutun yönkään jälkeen halua hyväksyä, ettei edes yritetä kääntää. Ko. tapauksissa kyse oli vielä muistaakseni jälkilähetyksestä, joten kuljettajien puheet olisi voinut myös tekstittää suomeksi.
Kirjoittamaani osaa saa välittää eteen päin
Jorma

seepukka
Viestit: 352
Liittynyt: 07.12.2015 20:43

Viesti Kirjoittaja seepukka » 15.02.2019 18:01

itse kuulun siihen onnelliseen porukkaan joka ymmärtää kaiken englanniksi puhutun kunhan ei ole tosi oudolla aksentilla tai slangilla väännetty. korkeintaan laitan englantitekstityksen päälle jos joku puhuu epäselvästi...
(ruotsissa olen kyllä todella huono ja siihen tarvii yleensä tekstitykset)

-----
Kyllä toimittajat voisivat todellakin edes kerrata vähän mitä siinä haastattelussa puhuttiin jos tekstityksiä ei ole mahdollista saada kuvan päälle.

Kannattaisi laittaa Ylelle suoraan näistä palautetta eikä minnekään kansanedustajille, he kun saavat tällaisista jutuista taas tekosyyn millä voi vähentää Ylen rahoitusta ja hankaloittaa sen toimintaa. tästä ei ole oikein kenellekään etua paitsi maikkarille yms kaupallisille kanaville jotka saavat siitä kilpailuetua :? Ylen olisi kuitenkin tarkoitus olla vapaata ja rehellistä tiedonvälitystä puolustava epäkaupallinen toimija ja tällainen ärsyttää esim. poliitikkoja helposti paljonkin :wink:
Toki jos mielestäsi Suomen olisi hyvä siirtyä enemmän Turkin tai Venäjän tai Pohjois-Korean tai Jenkkilän suuntaan tiedonvälityksen "vapaudessa" niin totta kai kannattaa silloin kaikki kiusalliset epäkaupalliset toimijat pyyhkiä mediakartalta pois ettei vaan joku kiusallinen MOT-ohjelma tai vastaava ala kaivelemaan mitään kähmintäjuttuja joita poliitikoilla on tullut tehtyä :wink:

jorma k
Viestit: 3356
Liittynyt: 16.01.2005 11:57

Viesti Kirjoittaja jorma k » 15.02.2019 20:14

seepukka kirjoitti:
Kannattaisi laittaa Ylelle suoraan näistä palautetta

Annoin palautetta (Ylen Ohjelmapalautteeseen) jo tuon Monte Carlo rallin yhteydessä. Ei ollut näemmä mitään vaikutusta, joten päätin avautua asiassa myös näin julkisesti.

Wal
Viestit: 13
Liittynyt: 14.02.2019 15:45
Paikkakunta: Raunheim

Viesti Kirjoittaja Wal » 17.02.2019 19:12

Pomot siellä ovat tän trendin takana. Jos haluat vaikuttaa, niin sun pitää esim. täällä saada ihmislauma olemaan samaa mieltä kanssasi ja sitten lähettää linkki YLE:lle.

seepukka
Viestit: 352
Liittynyt: 07.12.2015 20:43

Viesti Kirjoittaja seepukka » 18.02.2019 14:01

Wal kirjoitti:Pomot siellä ovat tän trendin takana. Jos haluat vaikuttaa, niin sun pitää esim. täällä saada ihmislauma olemaan samaa mieltä kanssasi ja sitten lähettää linkki YLE:lle.

vähän epäilen pystyykö Digivideo-foorumilta mitään "ihmislaumaa" rekrytoimaan, tämä on kuitenkin aika pieni yhteisö kuten julkaisujen määrästäkin voi päätellä :D

jorma k
Viestit: 3356
Liittynyt: 16.01.2005 11:57

Viesti Kirjoittaja jorma k » 18.02.2019 18:38

seepukka kirjoitti:
Wal kirjoitti:Pomot siellä ovat tän trendin takana. Jos haluat vaikuttaa, niin sun pitää esim. täällä saada ihmislauma olemaan samaa mieltä kanssasi ja sitten lähettää linkki YLE:lle.

vähän epäilen pystyykö Digivideo-foorumilta mitään "ihmislaumaa" rekrytoimaan, tämä on kuitenkin aika pieni yhteisö kuten julkaisujen määrästäkin voi päätellä :D

Eiköhän täällä kommentointi riitä asiantilan korjaamiseen. Täällä välillä on YLE:n henkilökuntaa/ heitä tuntevia henkiöitä.
YLE:hän on perinteisesti ollut ylpeä siitä, että tekee laatutyötä. Luotan vahvasti siihen, ettei "nuoripolvikaan" halua tässäkään edeltäjiään huonommaksi jäädä.

Käännöstyön puuttumista ei vaan voi hyväksyä.

jorma k
Viestit: 3356
Liittynyt: 16.01.2005 11:57

Viesti Kirjoittaja jorma k » 18.02.2019 18:44

***Komentit 16.2.19 YLEn rallilähetkyksistä*
Ilahtuneena huomasin, ettäi kuljettajien puheiden suora-käännöstyö selvästi parempi. Loebin valittelut "vain 5-nastapyörästä" jäi pois. Siinä kohtaa kyllä asiantuntija häiritsi kommentillaan toimittajan keskittymistä kääntämiseen ja alun Latvalan pitkä etukäteen kuvattu radan kommentointi jäi yrittämättä ( oli sen verran pitkä, että ei sitä moni muukaan muistaisi kertakuullun perusteella ) kääntää.

Muistan ihastelleeni paikoitellen toimittajan hyvää kielitaitoa ja ennen kaikkea sitä, että muisti vielä (mielessään kääntämisen jälkeen) pitkät "rimpsut" haasteteltavien puhetta. Selostuksestakin tykkäsin. Asiantuntija toi lähetykseen oman hienon lisäpanoksensa. Kokonaisuutena lähetys oli ihan hyvää, ellei jopa kiitettävää työtä.

Illan kooste (alkua en valitettavasti kerinnyt nähdä) oli erinomaista työtä; hyvin kommentoitu, leikattu ja puheet tekstitetty. Eipä sitä ton paremmin voine tehdä. Kymmenen pistettä ja papukaijamerkki.

***Kommentit 17.2.2019 Pover Stage lähetyksestä.*
Edellisen päivän perusteella odotukset olivat korkealla, mutta itku meinasi päästä. Jäi semmoinen fiilis että "lapselle annetaan tikkukaramelli ja hetken päästä otetaan se pois"

Käännöstyön osalta päätettiin jälleen olla välittämättä vain suomenkieltä osaavista katsojista. Alun etukäteen kuvattuja kommentointeja ei ollut tekstitetty, eikä selostajat niitä edes yrittäneet kääntää. Suorista haastatteluista taisi olla 1-2 kuljettajan kommentit joita yritettiin kääntää. Ei edes voittajan haastattelua katsottu kääntämisen arvoiseksi.

Kääntämisen osalta todella luokattoman surkeaa työtä. Kun tuollainen perusasia jätetään hoitamatta se "vie vessan pöntöstä alas" ison osan sinänsä hyvinkin laadukkaasta kommentoinnista ja selostuksesta. Katsojan jäädessä harmittelemään surkeaa "käännöstyötä".

***Kommentit molempien päivien lähetysten asiantuntijoille.*
Antakaa toimittajalle kuvattujen haastettelujen ajaksi työrauha. Älkääkä puhuko siinä kohtaa mitään, vaikka kuinka mielenkiintoista siinä kohtaa tapahtuisi. Sen voi sitten myöhemminkin kertoa katsojille. Samalla se antaa meille vähän englantia osaaville katsojillekin mahdollisuuden paremmin kuulla/ ymmärtää mitä haastateltavat kertoivat.

Ei ole todellakaan helppoa huonolla englanninkielentaidollani (ja tuskin olen ainoa) ymmärtää, saati muistaa, mitä kuljettajat joskus hyvinkin huonolla ääntämyksellään kertoivat ja kun siihen vielä puhutaan päälle -> ei mitään toivoa.

Minusta te voitte aivan hyvin tarvittaessa täydentää/korjata toimittajan käännöstä. Ei se ole toimittajaltakaan pois, jos autatte häntä tekemään ohjelmasta laadukkaampaa. Kyllä me katsojatkin ymmärrämme, miten vaikea noita on suorana kääntää/muistaa.


Muuten toitte kommenteillanne ja asiantuntemuksellanne hienon lisän lähetyksiin, siltä osin kiitettävää työtä.

Saa välittää eteenpäin
Jorma

Wal
Viestit: 13
Liittynyt: 14.02.2019 15:45
Paikkakunta: Raunheim

Viesti Kirjoittaja Wal » 18.02.2019 20:01

Joo, onhan se joskus kisoja seuratessa tosi kiinnostavaa kuulla tasan mitä kuljettaja kommentoi. Toimittaja kysyy just sen oikean kysymyksen ja odotat innolla vastausta... ja sit toimittaja ei viitsi sitä kääntää. Häh! Hei...?

Sitä vaan tarkoitin, että parempi on ainakin sadalla allekirjoituksella heille tällaisia toivomusta tuoda esille, niin ehkä kirjee eteneekin jopa pomolle asti, eikä suoraan roskikseen.

Rape
Viestit: 269
Liittynyt: 13.08.2006 20:07
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Rape » 24.02.2019 01:02

seepukka kirjoitti:
Kannattaisi laittaa Ylelle suoraan näistä palautetta


Yleltä tuskin kirjeellä vastataan. Kannatta laittaa Twitteriin saa nopeasti näkyvyyttä häsällä #asiakaspalaute #Yleurheilu #yleAreena Kokemusta on palautteeseeen vastattu minuuteissa.

oldeni
Viestit: 2
Liittynyt: 13.09.2019 14:16

Viesti Kirjoittaja oldeni » 13.09.2019 14:22

Katsooko joku oikeasti vielä YLE:n ohjelmia tosissaan? Luulisi jo vähempiälyisenkin ymmärtävän miten säälittävästä propagandatuutista on kyse. Ainoastaan yksi mielipide sallittu asiassa kuin asiassa. Ainoastaan Veikkaus ja sen kusetus rahapeliautomaattien osalta vetää vertoja Ylelle. :roll: :)
Viimeksi muokannut oldeni, 01.11.2019 16:26. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Wihis
Viestit: 305
Liittynyt: 28.06.2005 13:10
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja Wihis » 15.09.2019 10:23

Kyllä katsoo, me vähäälyiset katsomme vaimo ja minä.

Tuiskula
Viestit: 1358
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Paikkakunta: Hämeenkyrö
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Tuiskula » 16.09.2019 10:09

oldeni kirjoitti:Katsooko joku oikeasti vielä YLE:n ohjelmia tosissaan? Luulisi jo vähempiälyisenkin ymmärtävän miten säälittävästä propagandatuutista on kyse. Ainoastaan yksi mielipide sallittu asiassa kuin asiassa.


Sieltähän se MM-ralli tulee. Edellisinä vuosina ei ole nähnyt ollenkaan, kun olisi pitänyt ostaa ruutuplussa.

Vastaa Viestiin