Kuinka myydä tuotantoa elokuvayhtiöille?

Asiaa elokuvien suunnittelusta.
roopeseta
Viestit: 3
Liittynyt: 01.03.2015 19:50

Kuinka myydä tuotantoa elokuvayhtiöille?

Viesti Kirjoittaja roopeseta » 01.03.2015 20:08

Oletetaan että jos on hyvä idea johonkin elokuvaan/dokumenttiin
Kuinka sitä kaupataan elokuvayhtiöille?
Tehdäänkö elokuva ensin alusta loppuun ja mennään esittelemään tuotantoa eri yhtiöille?

Vaiko muutamien otoksien jälkeen toivoen että jos sitä saiskin sponsori rahaa? kuinka tää kuvio toimii.

Itsellä on nyt hyvä elokuva idea jonka pystyisi toteuttamaan pienellä budjetilla mutta kuinka tämä kannattaa toteuttaa?

Mitä vaiheita tähän kuuluu jos jollakin jotain tietoa ottaisin tiedot mielelläni vastaan sillä haluan tuotantoni myös elokuvateattereihin.

seepukka
Viestit: 352
Liittynyt: 07.12.2015 20:43

Viesti Kirjoittaja seepukka » 12.09.2019 12:08

vanha ketju eikä kysyjä välttämättä edes ole täällä enää koko foorumilla mutta vastataan silti hiukan.


Ideoilla ei ole tekijänoikeussuojaa. Niitä ei kaupata minnekään eikä tuotantoyhtiö pelkällä idealla edes tee oikein yhtään mitään. Tarinarungon pitäisi olla paljon pidemmälle viety että siitä voisi lähteä edes keskustelemaan. Jos on hyvä idea jota ei ole aiemmin tehty (epätodennäköistä), pidä se omana tietonasi kunnes saat kasaan kunnon synopsiksen ja treatmentin. Pitää olla koko juonikuvio sekä henkilöhahmot kunnolla mietittynä ja sitten asioista voi vasta aikaisintaan alkaa neuvottelemaan. Jos ei vähintään sitä muutaman sivun juonikuviota ja hahmokuvausta saa kasaan niin ei ole mitään järkeä lähteä viemään eteenpäin.

Käytännössä jos harrastaja tällaisen kanssa menisi tuotantoyhtiöön niin silloin todennäköisesti ehdottaisivat että joku ammattikäsikirjoittaja voisi katsoa asiaa eteenpäin ja alkaa väsäämään käsistä ja hakemaan siihen käsikirjoitustukea. Käytännössä voi olla siis vaikeaa edes päästä käsikirjoittamaan itse tällaisessa vaiheessa paitsi jos pystyy tekemään vapaa-ajallaan ilmaiseksi. SES:ta voi toki hakea käsikirjoitustukea mutta jos et ole tunnettu eikä alan koulutusta ja paria palkintoa ole niin voi olla aika mahdotonta saada sieltä mitään jonkun pelkän synopsiksen ja parin harrastajaleffan avulla.

Käytännössä tekisin niin että synopsis ja treatment kunnolla valmiiksi ja sitten kirjoitat käsistä noin puoleenväliin. Sitten alat keskustella tuotantoyhtiön kanssa asiasta ja ovatko he kiinnostuneita leffasta ja haluavatko viedä eteenpäin. Tuotantoyhtiö auttaa sitten Elokuvasäätiön suuntaan käsikirjoitustukien saamisessa (vaikka vain joku Letter of Interest auttaa jo suuresti) ja hakevat myös itselleen kehittelytukea tuotantoon että saavat varattua aikaa rahoituksen järjestelyihin ja omat palkat maksettua. Jos käsis oli jo noin puoliksi valmiina niin silloin paljon paremmat mahdollisuudet saada tehdä se itse loppuun mikäli oikeasti olet hyvä käsikirjoittaja ja pystyt sen tekemään loppuun itse. Tuottaja myös todennäköisesti osallistuu kehittelyyn ja ehdottaa muutoksia käsikirjoitukseen omaan kokemukseensa perustuen, niitä kannattaa kuunnella ja ottaa opiksi ja ainakin harkita. Tuottajat on tyypillisesti olleet 15-20 vuotta alalla ja tietävät hyvin mikä menee kaupaksi ja millaiset särmät pitää hioa että on helpompi myydä tuotantoa.

sitten kun tuottaja(t) uskoo tarpeeksi tuotantoon ja kehittelytuki mielellään saatu niin alkavat hakea rahoitusta. Elokuvat myydään levittäjille ja rahoittajille (suomessa lähinnä elokuvasäätiö) suurimmaksi osaksi etukäteen että saadaan rahaa elokuvan kuvaamiseen. Eli ostosopimukset ja osa rahoista ennen kuin leffaa aletaan edes kuvaamaan. Tämä on ainoa tapa varmistaa että leffaa on oikeasti varaa tehdä valmiiksi asti. Rahoittajat on pääasiassa näitä levitysyhtiöitä Elokuvasäätiön lisäksi ja ne ovat tuottajan(tuotantoyhtiön) asiakkaita eli hän on vastuussa heille että hommat menee hyvin ja lopputulos on sitä mitä on tilattu.

Tuottaja ei sinänsä ole siis ihan kaikkein ylin jumala tuotannossa koska jos rahoittaja sanoo EI niin tuotantoa täytyy muuttaa tai jopa pistää kokonaan jäihin. Koko leffatuotantoyhtiön idea on pelata muiden rahoilla ja etukäteissopimuksilla niin että oma rahoitusosuus ja riski jää mahdollisimman pieneksi ja mielellään voittoakin tulee ja tuotantoporukan palkat saa maksettua. Eli firmassa voi olla vakituisena vain pari ihmistä töissä mutta sieltä kulkee miljoonakaupalla muiden rahaa läpi kun on tuotanto päällä ja esityskorvauksia tulee valmiista leffoista tipoittain levityssopimuksien mukaisesti, tätä rahaa voidaan käyttää esim. paikkaamaan juuri kuvaus- tai jälkituotantovaiheessa olevan leffan palkkakuluja jos siihen tulee rahoitus vähän jälkijunassa. Tästä syystä firmoilla on myös yleensä useampi tuotanto yhtä aikaa päällä mutta eri työvaiheissa, silloin esim. tuotannon 1 palkkoja maksetaan tuotannon 2 rahoilla jos tuotanto 2 vähän pitemmällä että sen rahoitusosuudesta x määrä tulee jo tässä kuussa kun tuotannon 1 rahoista tulisi tuo x määrä vasta parin kuukauden päästä. silloin ei tarvi ottaa lainaa pankista että palkat saa maksettua joka kuukausi vaan "tuotannot lainaavat toisilleen" ja on mahdollista pyörittää vaikka 2 miljoonan euron tuotantoa firmalla jonka normaaliliikevaihto on vain muutama sata tonnia jos mitään tuotantoa ei ole päällä.Tee tosiaan idea paljon pidemmälle varsinkin jos olet kokematon. Sanoisin että tee puolivalmiiksi käsikirjoitukseksi asti. Sitten katso tuotantoyhtiö joka on erikoistunut juuri tällaisiin leffoihin ja ala niiden kanssa neuvottelemaan jatkosta. Jos leffakonsepti on hyvä niin he auttavat kehittelemään sitä valmiiksi asti ja auttavat saamaan rahaa jatkoa varten. jos olet uusi ja kokematon niin kuuntele mitä ne tuottajat sanoo, ne on tosiaan tehneet yleensä sen 15-20 vuotta tai enemmänkin päätyökseen isoja leffoja ja tietävät mikä kelpaa levittäjille.

sellainen huomio että käsikirjoittajana tuskin pääset ohjaamaan leffaa jos et ole mitään isompaa ohjannut aiemmin teattereihin tai telkkariin. kokematon ensikertalainen ohjaaja on suuri riski tuotantoyhtiölle ja rahoittajille ja ennen kaikkea häntä on vaikea myydä hyvänä vaihtoehtona rahoittajille, esim. elokuvasäätiölle tai ylelle tai Nordiskille tai vastaaville. Voi olla järkevää antaa jonkun kokeneen ohjata leffa ja otat siitä vaan rahat ja käsikirjoituskrediitin. Seuraavassa projektissa voit päästä jo tekemään enemmän jos olet niin hyvä että pärjäät kaupallisten leffojen alalla.

se että ei pääse itse tekemään harrastajataustalta voi olla kurjaa mutta kaupallisten leffojen teko on ihan eri asia kuin indieprojektit. Kaupallisella puolella se tuote pitää oikeasti saada kaupaksi vieläpä etukäteen ja sillä pitää tehdä voittoa eikä voi ottaa liian suuria riskejä taiteellisten ambitioiden takia varsinkaan jos ensikertalainen kyseessä. Tämä voi olla kurjaa mutta mitäs halusit tehdä kaupallisia leffoja :wink: siitä saa kuitenkin enemmän tai vähemmän rahaa ja sillä rahalla voi sitten tehdä indieprojekteja niin paljon kuin sielu sietää. Parempi suhtautua leffojen tekoon työnä jos niitä teatteriin haluaa saada isoon levitykseen ja pitää harrastukset siitä erillään jos lisäksi haluaa taiteilla vapaa-ajalla artsufartsu indieprojekteja, sekin on täysin ok ja niitä voi myös tehdä jos jää aikaa ja energiaa kaupallisilta töiltä :wink:

seepukka
Viestit: 352
Liittynyt: 07.12.2015 20:43

Viesti Kirjoittaja seepukka » 12.09.2019 12:30

dokumenteissa on ehkä paremmat mahdollisuudet päästä heti tekemään itse. budjetit on pienempiä ja joudut itse luomaan verkostoja jo käsikirjoitus- ja ideointivaiheissa niihin ihmisiin joita tulisit haastattelemaan leffaa tehdessä eli tuotantoyhtiölle voi olla huomattavaa etua ottaa juuri sinut tekemään sen sijaan että ottaisivat vaan käsiksen pienellä rahalla ja palkkaisivat jonkun muun tekemään leffan loppuun.
Jos sinulla on nuo leffan toteuttamista varten olevat verkostot valmiina niin pystyt myös tekemään jonkinlaisen demopätkän jossa haastattelet hiukan ja teet parin minuutin koosteen josta näkee dokkarin asiasisältöä, lähestymistapaa ja tyyliä. Liian hienoa ei tarvi tehdä, tuon demon on tarkoitus olla vain apuna että pystyt selittämään tuottajille mistä on kyse. demoja tehdään sitten enemmän tuotantoyhtiön avustuksella jos kiinnostuvat leffasta.

dokkaria saattaisi tosiaan päästä tekemäänkin itse. sillä voisi myös saada jalan oven väliin (eli kontaktit tuotantoyhtiöön auki ja hiukan tunnettuutta) jolloin seuraavan projektin tekeminen on jo helpompaa kun on referenssejä ja kaikki tietävät jo kenestä kyse.

dokkarien teko on työlästä ja aikaavievää mutta jos sinulla on pitkälle viety idea ja verkostot valmiina että tunnet jo haastateltavat ja olet tehnyt pohjatyöt pitkälle niin hyvin voi tarjota tällaista ja katsoa kiinnostuisiko tuottaja siitä. Dokkareita on ehkä vähän hankala myydä rahoittajille ja budjetit tyypillisesti pieniä mutta niissä on uniikkeja toteuttamiskelpoisia ideoita enemmän ja tekeminen mahdollista hyvin joustavasti niin hyvinkin voi lähteä eteenpäin.

harrastajadokkareissa on tyypillisesti kompastuskivenä se että aihe ja henkilöhahmot eivät kiinnosta suurta yleisöä. eli tekijälle itselleen aihe on tosi tärkeä mutta se ei ole yleisesti kiinnostava tai kohderyhmä on niin pieni että kaupallisen levittäjän ei kannata ottaa dokkaria levitykseen. eli mitään "Tuppukylän marttakerhon pirtelöiltakomitean kokousjärjestystä" ei kannata ottaa aiheeksi kun ei se kiinnosta valtakunnallisella tai kansainvälisellä tasolla vähääkään :wink:

Halsu
Viestit: 2284
Liittynyt: 04.11.2005 21:29
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Halsu » 15.09.2019 14:39

Näinpä juuri.

seepukka
Viestit: 352
Liittynyt: 07.12.2015 20:43

Viesti Kirjoittaja seepukka » 15.09.2019 21:19

totta kai omalla rahallakin voi tehdä pitkän fiktioleffan ja sitä sitten yrittää valmiina kaupata levitykseen. Tämä on kuitenkin täysin hakuammuntaa ja onnistumisen mahdollisuus äärimmäisen pieni, yleensä tuo kaatuu tosiaan siihen että laajaa yleisöä ei kiinnosta tarpeeksi että kaupallisesti kannattaisi alkaa levittämään.

Jos sinulla on oma firma tms. että voit tehdä epämääräisen halpis-bulgariatuotannon ja laskuttaa siitä isompaa yhtiötä niin voi joku sellaiseen lähteäkin. siis joku sellainen että tuotantokulut ja vähän taskurahaa maksetaan mutta oikeaa palkkaa ei saa kukaan ja piilotat kaikki työntekijöiden riiston ja vaaratilanteet oman pikkufirman taakse ettei ison yhtiön maine mene pilalle kun esim. palkat ei tule oikein jos tulevat ollenkaan. Itse pidän tällaisia riistotuotantoja epäeettisinä (ei oikeaa palkkaa ja joku muu käärii mahdolliset voitot) mutta voi joku niitä haluta tehdäkin harrastustoimintana. Varmaan ihan toimiva konsepti niin kauan kuin kukaan ei ala napisemaan ja valittamaan ylemmille tasoille työehdoista tai kun ei satu mitään vakavaa (esim joku loukkaantuu pahasti kuvauksissa) jolloin aletaan selvittää että itse asiassa nämähän olikin tavallaan työsuhteessa ja olit niiden työnantaja mutta kun et ole oikeasti työnantaja kun et maksa palkkaa niin eihän ne minkään vakuutusten piirissä olleet. maksa siinä sitten kaikki fysioterapiat jne itse :shock:


Sponsorirahoista sen verran että tuskin mitään rahaa saat mistään. Edes isot firmat harvoin saa mitään merkittävää RAHAA sponsoreilta. Yleensä se on jotain tuotteita tai palveluita vastineeksi näkyvyydestä. Esim. jos leffan alussa suomen teattereissa pyörii nollarulla jossa on heidän mainos niin vastineeksi voit kiristää esim. vaatefirmalta kuvausporukalle sponssitakit ja hupparit tai autovuokraamolta autoja lainaan alennettuun hintaan tuotannon käyttöön tai hotelliketjulta majoitus näyttelijöille. Tämä siis siinä tapauksessa että ihan oikeasti pystyt tarjoamaan niille kunnon näkyvyyttä eikä mitään yhden leffafestarin näytöksessä logoa leffan lopussa ja 10 ihmistä sit katsoo sen siellä. Somenäkyvyys on myös sponsoreille plussaa. Näitä tavara/palvelusponssejakin on vähän vaikea saada. Indietuotannoissa niiden arvo on tyypillisesti kymppejä tai korkeintaan satasia ja ne eivät tosiaan ole rahaa eli niillä ei varsinaisia tuotantokuluja esim. bensaa tai kameravuokria maksella mutta jos vaikkapa kuvauksiin tarvitaan pullaa ja kahvia ja pari pizzaa ja joku auto ehkä lainaan tai parille näyttelijälle hotellimajoitus muutamaksi yöksi niin sellainen saattaa jo järjestyä. Tarvitset toki hyvän tuotantoporukan tätä varten eikä niitä silti välttämättä saa joka paikasta edes miljoonatuotannot (kokemusta on paljon tästäkin eikä kyse ollut edes isoista rahoista)

Wal
Viestit: 13
Liittynyt: 14.02.2019 15:45
Paikkakunta: Raunheim

Viesti Kirjoittaja Wal » 21.10.2019 19:18

Mun neuvo olisi:
Kirjoita käsis valmiiksi, niin että se on oikeasti valmis ja soita sitten yhtiöille kysyen jos saat lähettää heille luettavaksi.

Vastaa Viestiin