Mpeg-2 aukeaa - ei aukea

Leikkausohjelmiin ja muihin editoinnissa tarvittaviin ohjelmiin liittyvä keskustelu
Jari Nevavuori

Mpeg-2 aukeaa - ei aukea

Viesti Kirjoittaja Jari Nevavuori » 13.08.2001 16:44

Kuvasin Firman juhlia varten pienen pätkän teletappiesitykseen.

Convertoin MSP6.0:lla Mpeg-2 muotoon, ja nyt tuo paketti aukeaa kotikoneillani, mutta myös appiukon koneella, jossa ei ole mitään erityistä editointisoftaa.

Tyäkoneellani se ei aukea RealPlayerilla (8) eikä MediaPlayerilla (7.1)

Mikä palikka pitäisi imuroida näille koneille, jotta homma lähtee toimimaan, tai tehdä toisin MSP:ssä

MediaPlayer avaa tiedostoa, mutta ei näytä hanskaavan pakkauksenhallintaa, sillä siinä vaiheessa tulee herja

Kiitos vastauksista - Jari N

Antti

Re: Mpeg-2 aukeaa - ei aukea

Viesti Kirjoittaja Antti » 13.08.2001 16:51

Windowsin mukana ei tule MPEG-2 -dekooderia. Koneeseen pitää olla asennettuna joko DVD-soitto-ohjelma tai esim. Elecardin MPEG-2 -dekooderi (http://www.elecard.com/). Jos yhteensopivuutta haluaa, kannattaa käyttää MPEG-1 -muotoa. Tietokoneella katsottaviin videoihin MPEG-2 ei juuri tuo etua.

Aki Hartikainen

Re: Mpeg-2 aukeaa - ei aukea

Viesti Kirjoittaja Aki Hartikainen » 13.08.2001 17:59

Väittäisin toista, alkuperäisen materiaalin vain tulee olla progressiivisesta sulkimesta lähtöisin (=elokuvakamera, Canon XM1 MovieMode tai 3D-animaatio). Mistään de-intarlacingista ei siis ole kyse, lomituksen poisto kun hävittää puolet vertikaaliresoluutiosta jota ei itse asiassa koskaan edes ollut eikä se olekaan kuin hätäratkaisu.

DVD-leffat, jotka siis ovat tiettävästi täyden resoluution progressiivia MPEG2-juttuja näyttävät jopa varsin hyviltä tietokoneen monitorilla myös täydellä ruudulla kun DVD:n komponenttivideo tuodaan hyvälaatuiseen progressiivisesti skannaavaan RGB-komponenttitietsikkamonitoriin. Senjälkeen MPEG1 ja olohuoneen satahertsinen näyttävätkin lähinnä Eesti Reklaamitelevitsioonilta;-)

vaka Vanha

Re: Mpeg-2 aukeaa - ei aukea

Viesti Kirjoittaja vaka Vanha » 13.08.2001 18:23

Mitäs niiden mpeg-1 ja mpeg-2 pakkausmuotojen ero olikaan? Muistanko väärin - ero on siinä että mpeg-2 osaa myös VBR ja ykkönen vain CBR pakkauksen. Algoritmeissä ei taida olla eroa.

Olenko väärässä?

t. Vaka

kiju

Re: Mpeg-2 aukeaa - ei aukea

Viesti Kirjoittaja kiju » 13.08.2001 18:39

Aivan MPEG2 laadultaan parmpaa kun saa vain sen oikein tehtyä (ei helppoa). Tiesikan ja MPEG2-koodekin on oltava tehokkaat.
MPEG1 on helpompi tehdä, muttei ole mielestäni oleenkaan tarpeeksi laadukasta.

vaka Vanha

Re: Mpeg-2 aukeaa - ei aukea

Viesti Kirjoittaja vaka Vanha » 13.08.2001 18:53

Minun mielestäni laatu ei muutu jos molemmat käyttävät samoja algoritmejä pakkaukseen. VBR:llä saadaan vain pienempi tiedosto se kun voi pienentää bittivirtaa sellaisissa kohdissa jossa suurta bittivirtaa ei tarvita. Ts. samalla videon laadulla saadaan mpeg-2 koodekilla pienempi tiedosto (pienempi bittivirta). Vai onko eroja muussakin?

t. Vaka

kiju

Re: Mpeg-2 aukeaa - ei aukea

Viesti Kirjoittaja kiju » 13.08.2001 21:32

Selitäs vaka mitä noi VBR ja CBR käytännössä taas on Suomeksi?
Eikös tuo MPEG-2 pakkausmetodi kehitetty parantamaan puutteita jotka ovat MPEG-1 kuvasingnaalin pakkaustavoissa?
Miksihän Digi-TV:n singaalin pakkaustavaksi valittiin sitten MPEG-2 entäs DVD:n? Parempi pakkaus-suhdeko oli se ratkaiseva?

Olenkos käsittänyt aivan väärin kun olen näitä molempia MPEG-1,2 muotoja viilaillut ja kokeillut? Onhan vielä MPEG-4 kerro meneekös sillä kuva sitten mielestäsi parmpaan- vai huonompaan suuntaan kun edellisillä.

Mikä minua tässä miellyttäisi/kiinnostaisi kun jokin ohjelmisto/laitteisto tekisi yksinkertaisesti ja heti laadukasta MEPEG-2 kuvaa ja saisin sen pikaisilla toimilla tallennettua huokeasti! Vielä kun saisi toistettua sen laadulla miltei kaikilla DVD:n toistovempaimilla.

Antti

Re: Mpeg-2 aukeaa - ei aukea

Viesti Kirjoittaja Antti » 14.08.2001 10:42

Lomituksen poisto ei välttämättä puolita kokonaan pystyresoluutiota, jos käytetään jotain adaptiivista menetelmää, kuten Donald Graftin smart deinterlaceria.

MPEG-1:n ja MPEG-2:n eroista:

- molemmat tukevat VBR:ää ja CBR:ää (variable/constant bitrate), sen sijaan VideoCD ei tue VBR:ää (speksin rajoitus)
- MPEG-1 ei tue lomitusta, MPEG-2 tukee (ei suinkaan pakollinen),
tämä on suurin syy miksi DVD ja DigiTV käyttävät MPEG-2:sta.
- MPEG-2 on monipuolisempi, lukematon määrä eri tarpeisiin sopivia profiileja ja tasoja (vaikuttavat tarkkuusrajoitteisiin, värialinäytteistykseen, kuva/kenttätaajuuteen yms)

Jos ei olisi prosessori hajalla, tekisin testin: koodataan TMPEnciä käyttäen progressiivisesta lähteestä saatu pätkä sekä ykköstä että kakkosta käyttäen, samoilla parametreilla. Esim. resoluutio 720x576 ja bittivirta 3500 kbit/s. Varovainen veikkaukseni on, kuvanlaatu on lähes sama. Jos joku viitsii ko. testin tehdä, voisi kertoa tuloksistaan.

MPEG-4:llä saa 4000 kbit/s -bittivirroilla parempilaatuisen kuvan kuin MPEG-1/2:lla. Ongelmana käyttöönotossa on se, että toteutukset eivät ole keskenään yhteensopivia, MPEG-4 -*tiedostoformaatti* ei ole tuettu juuri missään (sen sijaan käytetään AVIa) eikä standardia tukevia pöytäsoittimia vielä ole. Divx 4 on ilmeisesti standardinmukainen MPEG-4 -toteutus ja vaikuttaa hyvin lupaavalta.

Antti

Re: Mpeg-2 aukeaa - ei aukea

Viesti Kirjoittaja Antti » 14.08.2001 10:47

Niin, kyllä tuo MPEG-2:n monipuolisuuskin on merkittävä syy siihen miksi sitä käytetään DigiTV:ssä. MPEG-2 mahdollistaa myös siirtoyhteyden laadun huomioonottamisen, HDTV-tarkkuudet yms.

Jari Nevavuori

Re: Mpeg-2 aukeaa - ei aukea

Viesti Kirjoittaja Jari Nevavuori » 15.08.2001 20:53

Kiitos neuvoista, tuon Elecardin MPEG-2 -dekooderin asennuksen jälkeen Mpeg-2 aukesi muissakin koneissa. Tosin ääni puuroutui ja kuvakin nyki aika lailla, liekö vika huonossa dekooderissa, vai todennäköisemmin työmaan koneessa, joka on vain 350Mhz /128 Mt, eli teho eri riittänyt.

No tallensin kamat vielä Mpeg-1 muotoon, joka aukeri ilman mitään ylimääräisiä dekoodereita, ainakin noilla WM 7 ja RealPlayer8 versioilla.

Vastaa Viestiin