Videotykin lampun korvaaminen halvemmalla?

Vinkkejä rakenteluun ja virityksiin - omalla vastuulla
shamaani74
Viestit: 36
Liittynyt: 01.04.2005 12:59

Videotykin lampun korvaaminen halvemmalla?

Viesti Kirjoittaja shamaani74 » 08.03.2006 14:32

Ajattelin kysyä täältä jos jollain olisi tietoa, eli: sain kasan vanhoilla lampuilla olevia videotykkejä ja varalamput niihin ovat naurettavan kalliita. onkohan kukaan korvannut alkuperäistä lamppua jotenkin esim.diaprojektorin lampulla tai jollain muulla halvalla valolähteellä?
onkohan edes mahdollista, vai onko noissa jokin tunnistin sille omalle lampulle?
mistähän voisi löytää vinkkiä?
kiitos jos jaksatte tai osaatte auttaa.

peder
Viestit: 18
Liittynyt: 12.12.2005 18:08

Viesti Kirjoittaja peder » 03.07.2006 12:30

Itse olen koettanut etsiskellä tietoa samasta asiasta, mutta aika niukasti löytyy.

Ilmeisesti polttimon korvaaminen tarvikepolttimolla ei ole kovin yleistä, mutta en usko, että se mahdotonta olisi!

Mikä noissa videotykkien polttimoissa muuten maksaa noin hirveästi?

Juha H.
Viestit: 775
Liittynyt: 23.03.2005 16:21
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Juha H. » 04.07.2006 01:06

Eivät ole ihan tavallisia hehkulamppuja. Monimetallilamput maksavat... ja tietysti osataan niillä rahastaakkin. Olisi toki hienoa mikäli noihin saataisiin jokin standardi...

Jaakko
Viestit: 383
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Paikkakunta: Pirkanmaa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Jaakko » 11.07.2006 19:53

Videotykin lampussahan maksaa se yksilöllinen muovihäkkyrä, ei niinkään itse polttimo. Toki polttimokin jotain maksaa, mutta tuskin ihan 600€, niinkun mulle yhteen vanhaan tykkiin koitettiin lamppua myydä :shock:

Vähän sama homma kuin tulostimien väripatruunoiden kanssa. Itse vehje on halpa, mutta tarvikkeet maksavat valtavasti.

juntti93
Viestit: 1
Liittynyt: 08.11.2006 13:30
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja juntti93 » 08.11.2006 13:39

Itse olen miettinyt, että voisiko tykin lamppua korvata XENON lampulla?
Valo muistuttaa eniten luonnonvaloa, on valkoinen ja erittäin kirkas.
Miten lampun saisi toimimaan tykissä.
Tarvitsee jonkinlaisen sytyttimen???
Kestoaika jopa 3000 tuntia... ja hinta parikymppiä.

Pukki
Viestit: 1553
Liittynyt: 13.11.2005 02:28

Viesti Kirjoittaja Pukki » 08.11.2006 13:45

Juha H. kirjoitti:Olisi toki hienoa mikäli noihin saataisiin jokin standardi...
Ei varmasti saada :twisted: :twisted: :twisted:

shamaani74
Viestit: 36
Liittynyt: 01.04.2005 12:59

xenon

Viesti Kirjoittaja shamaani74 » 10.11.2006 15:26

olen pohtinut myös auton xenon valoja, mutta toistaiseksi projektoreitteni mukana tuleet lamput ovat vielä pelittäneet. olisi kyllä hyvä jos joku systeemi löytyisi niin voisi ryhtyä haalimaan kaikki laitosten ja talojen vanhaksi menneet projektorit. useinhan on halvempaa ostaa ihan uusi projektori kuin vaihtaa lamppu, juuri niinkuin tulostimissa. ja se on aika syvältä, eikä kovin ympäristöystävällistä laitevalmistajilta.

laitan heti tietoa kun pääsen kokeilemaan ja polttamaan näppini...

TOH
Viestit: 65
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja TOH » 13.11.2006 21:17

Tervehdys.

Katselin tuossa yhtä käytettyä tykinlamppua, tuntuu olevan erityisesti tykkikäytöön tehty tuo purkauskapselin muoto.

Tuon kapselin vaihtoon tarvitsisi ainakin pistehitsin ja tulenkestävää kittiä, mutta mistä sopiva kapseli tilalle?

Tuo tykkihän mittaa tuon purkauksen jännitettä ja virtaa koko ajan, lampulle on toiminta ikkuna jossa virtojen ja jänniteiden on oltava, muuten tykki sammuttaa lampun, ja toteaa että lamppu on loppuun palanut.

Uudet digitaaliset HID ballastit virittyvät käytetyn lanpun mukaan itsekseen, sellaisella saisi tykissä palamaan minkä tahansa sopivan purkausputken.

Mutta miten tykille saisi valehdeltua että sen oma balllasti polttaa lamppua, ja oikeilla parametreillä?

Tässä olisi näppärälle elekroniikka ihmiselle ihmeteltävää, tai voisiko tehdä jonkinlaisen laajennuksen lampun parametreihin ballastin ohjauksessa, sallisi siis laajemmat U ja I arvot lampun palaessa, sellaisessa tykissä jossa ei lampulla ole muistia jossa säilytetään tietoa lampun tunneista voisi lampun ajaa aivan loppuun ja saada pahimmiillaan aikaan lamppu räjähdyksen.

Tässähän olisi jollekulle lupaava busines ajatus, modata tykki ja tarjota uudistettuja lamppuja kohtuulliseen hintaan.

EDIT START.

Yksi juttu unohtui tuon lampun valon tasapaino, tykissä saattaa olla erikoisella valon tasapainolla oleva lamppu, sellaisen saaminen muuna kuin alkuperäisenä on mahdotonta.

EDIT END.

TOH

TOH
Viestit: 65
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja TOH » 15.11.2006 18:10

Terve.

Kokeilin loppuun poltettua tykkilamppua tuollaisella digitaaliballastilla, säätyi ja paloi moitteitta. Hyvin valkoinen, pyöreä ja kirkas keila.

Pitkään en uskaltanut polttaa, koska ei ollut puhallinta jäähdyttämässä lamppua, Hyvin varmasti tykinlamppu tarvitsee puhallinta jäähtyäkseen, myöskin vapaassa ilmassa.

Lampussa näyttää olevan jonkinlaiset jäähdytys kanavat ilman virtaukselle, tuota puhallin asiaa pitänee katsella, sillä silmällä että tuosta lampusta voisikin väsätä video käyttöön HID valon. Tarkoituksena saada aikaan aika kapea keila.

Kuten edellä kirjoitin, tässä olisi mielenkiintoinen asia jollekulle innokkaalle elekroniikka veijarille, ratkaisu saattaa olla uskomattoman yksinkertainen, hyvällä tsäkällä puhutaan parin trimmerin lisäämisestä tykinlampun ballastiin. Joilla saisi erilaisen / tai 'loppuun' poltetun lampun valheellisesti toiminta ikkunaan.

Tykki kykenee tunnistamaan uskomattoman tarkasti tuon lampun parametrit, niistä tykki tunnistaa milloin lamppu on palanut loppuun, niissä lampuissa joissa ei ole muistia. Tällä samalla menetelmällä tykki tietää että käytössä ei ole tarkalleen alkuperäislamppu.

Jos jollakulla on johonkin nykyäikaiseen tykkiin tehdas tai R&D salasanat olisi kiva kuulla millaisia parametrejä tykki lampun ballastilta lukee?

Tässäpä alkaa olla mietteeni asiasta, siksi mielen kiintoa asiaaan, kun tuota tekniikkaa olen juuri tutkiskellut noiden videokuvaus valojen tarpeisiin.

TOH

EsaH
Viestit: 652
Liittynyt: 16.11.2006 13:14
Viesti:

Viesti Kirjoittaja EsaH » 15.01.2007 21:40

TOH kirjoitti:Kokeilin loppuun poltettua tykkilamppua tuollaisella digitaaliballastilla, säätyi ja paloi moitteitta.
Hei.. tahtoo tollasen ballastin kans... Oletko jostakin vanhasta purkanut vai mistä sait? Olisko sulla ylimääräisiä?
TOH kirjoitti:Lampussa näyttää olevan jonkinlaiset jäähdytys kanavat ilman virtaukselle, tuota puhallin asiaa pitänee katsella, sillä silmällä että tuosta lampusta voisikin väsätä video käyttöön HID valon.
Tossa olisi periaatteessa ideaa! Tarvii vaan käyttää sellaista lamppua missä on suojalasi tai sitten laittaa siihen itse jokin kvartsilasin palanen suojaksi. Lähinnä siksi etteivät kuvattavat henkilöt saa silmävaurioita jos lamppu sattuukin poksahtamaan kesken käytön. Tollaisessa liikkuvassa käytössä lamppu ei ehken kestä aivan niinkuin projektorissa. Toisaalta valokaari lämmittää lampun niin kuumaksi että sen lasi muuttuu tavallaan "sitkeäksi", suurin riski räjähdykseen liittyy kai sytytykseen/sammutukseen kun lasi on vielä kylmää ja kovaa.
TOH kirjoitti:trimmerin lisäämisestä tykinlampun ballastiin. Joilla saisi erilaisen / tai 'loppuun' poltetun lampun valheellisesti toiminta ikkunaan.
Jos löytyy skemat tiettyyn projektoriin niin eihän prosessorille menevien tietojen väärentäminen ole kaksinen juttu. Senhän voisi modata vaikka niin ettei ballastilta tule enää mitään virtatietoja ja annetaan prosessorille jatkuvasti "hyvän lampun" mittaustietoa. Ei lopu käyttötunnit sen puolesta enää ikinä... :)
TOH kirjoitti:Tällä samalla menetelmällä tykki tietää että käytössä ei ole tarkalleen alkuperäislamppu.
Ainakin jos kyseessä on Sony, ovat varmasti myös lamput kopiointisuojattuja. Legenda kertoo Sonyn videokamerasta, jolla jäi häät kuvaamatta koska akun lisenssi ei ollut kunnossa... :) Oli kuitenkin alkuperäinen akku ollut.

Jusma
Viestit: 770
Liittynyt: 22.02.2006 17:46
Paikkakunta: Hamina

Viesti Kirjoittaja Jusma » 16.01.2007 19:29

juntti93 kirjoitti:Itse olen miettinyt, että voisiko tykin lamppua korvata XENON lampulla?
Valo muistuttaa eniten luonnonvaloa, on valkoinen ja erittäin kirkas.
Miten lampun saisi toimimaan tykissä.
Tarvitsee jonkinlaisen sytyttimen???
Kestoaika jopa 3000 tuntia... ja hinta parikymppiä.
Xenonihan kestää jopa tuon 3000 tuntia, mutta kun tuonne asti on päästy niin lampun teho ei ole enää kuin 60-70% alkuperäisestä.

vaurula
Viestit: 479
Liittynyt: 18.06.2005 12:58
Paikkakunta: Nokia

Viesti Kirjoittaja vaurula » 17.04.2008 15:31

Kah, täällä on ollut tämmöinenkin keskustelu. Itse ostin täältä paikasta polttimon itselleni: http://www.diypro.us/

Askartelin tuon paikalleen vanhan palaneen polttimon heijastimeen ja kiinni. Toimii kyllä, mutta en tiedä minkälaisen kuvan alkuperäinen lamppu antaisi. Kustannukset olivat kuitenkin edulliset verrattuna uuteen lamppuun. Pakkauksen mukana tullut kipsi ei oikein toiminut, joten nyt lamppu on kiinni pakoputken paikkausmassalla.

Mietin kanssa xenonin asentamista tykkiin, jota ovat tehneet saksassa ja sieltä löytyy myös ohjeita. Jonkin verran joutuu kolvailemaan vastuksia uuteen järjestykseen ja ballastille virtoja, jotta tykin elektroniikan saa huijattua luulemaan lampun syttyneen. Muussa tapauksessa tykki luulee lampun olevan pimeä, eikä syötä virtaa lampulle saati kuvaa. 35 wattinen xenon on melko himmeä, mutta 50 wattinen voi jo ruveta pärjäämään valotehossa alkuperäiselle lampulle. Värit muuttuvat paremmiksi, kun värilämpötila nousee. Värien parantumisessa on ehkä se huomattavin ero ja jonka takia xenon-poltin kannattaa asentaa. Samalla jäähdytystehon tarve alenee, jolloin kovaäänisen projektorin saa ehkä vaimennettua.

Kolmas ja halvin vaihtoehto on hotspot-lamppu, jonka asentaa alkuperäiseen heijastimeen. Eli ostetaan sopivanoloinen hotspot, rikotaan lasi ja vedetään polttimo heijastimen sisään.

Tämmöisiä. Suosittelen kyllä askartelemaan vaihtoehtoisen polttimen riistohintaisien lamppujen tilalle. Tietysti jos itse askarreltu lamppu räjähtää projektorin sisässä voi se myös rikkoa projektorin.

Vastaa Viestiin