Digivideokamera livenä nettiin?

Keskustelua videoiden pakkaamisesta ja välittämisestä internetissä.
penttivesa
Viestit: 77
Liittynyt: 31.03.2005 14:36
Paikkakunta: Lappeenranta

Digivideokamera livenä nettiin?

Viesti Kirjoittaja penttivesa » 25.12.2005 21:00

Hei!
Olisi tarkoitus laittaa silloin tällöin livekuvaa nähtäville netin kautta ystäville niin ettei tarvitse asentaa mitään, vaan pelkällä nettiselaimella nähtäväksi, ottamalla yhteys koneen IP-osoitteella, tai pystyttämääni palvelimeen.
Olen etsinyt kaikki haut ja lukenut mitä olen löytänyt.
Vaihtoehtoja on monia, mutta ei ole mielestäni hyvää ja helppoa systeemiä vielä.
Esim:
-OrangeWare WebCamDV. Ei ilmainen, toimiiko kokokuvan kokoisena, jos maksaa, tosin en voi koska ei ole mitään korttia?
On rajoitettu koekäyttö? Kokemuksia!
-Windows Media Encoder, toimii, pitää vaan katsoa WMPLayerilla. On viivettä.
-Yawcam, Orangen kanssa toimii, pieni 1/4 osan kuva? Helppo asennus.
-VisionGS PE, pitaisi olla ilmainen, on kuitenkin rajoitettu, en saanut selaimeen kuvaa.
-U-Broadcast, Näkyy WMPLayerilla, 10sek viive, muuten ehkä hyvä.
-Webcam 2000, ei toimi DV-kameralla?
-Webcam32, 10 pv kokeiluaika, Ei kokemusta.
-ActiveWebCam, 30pv koeaika, nykivä kuva?
-WheresJames Webcam,, html-sivu toimii, ei ehkä DV-kameran kanssa.
Siinä jotain kokeilujani.

Mistä näistä on kokemuksia tai mikä muu ohjelma tai systeemi on hyvä, mieluummin ilmainen?
Halvoissa Webbikameroissa on niin huono kuva, että haluaisin digitaalividekameran kuvan käyttöön. Käyttö on vähäistä.
Luulisin muitakin aiheen kiinnostavan, ja jos jollakin on hyväksi havaittu livekuvallinen sivu, niin ehdotuksia ja ohjeita näkyviin!
Hyvää uutta vuotta kaikille! Pentti.

Deejay
Viestit: 668
Liittynyt: 21.03.2005 22:59

Viesti Kirjoittaja Deejay » 27.12.2005 01:27

Moro!

Sehän on ihan kiva ajatus, että saisi reaaliaikaisena videokuvaa kaverille ihan vain nettiselainta käyttämällä. Ikävä kyllä tuo on yhtä mahdollista kotikonstein kuin kuu on juustoa...

Videon vastaanotto kameralta, siirto ohjelmisto- ja laiterajapintojen kautta internet:iä pitkin toiselle tietokoneelle vaatii väliin monimutkaisia ohjelmia, ajureita, kodekkeja sekä muita median välittämiseen ja toistoon tarvittavia toimintoja.

Ensinnäkin av-signaali täytyy pakata. Pakkaamiseen tarvitaan kodekkia, sama kodekki täytyy löytyä vastaanottajalta jotat se voi purkaa informaation. Sitten pakattu tieto pitää välittää saataville, eli vaikka webbipalvelin. Vastaanottajan täytyy muodostaa yhteys palvelimelle. Pakattu tieto välitetään vastaanottajalle, jonka vastaanottoon tarkoitettu ohjelma purkaa informaation ihmisen aistimaan muotoon (kuva ja / tai ääni).

Mitä vähemmällä informaatiomäärällä halutaan saada lähetettyä ymmärrettävää sisältöä, sitä kauemmin pakkaaminen kestää / vaaditaan enemmän puskurointia / tarvitaan tietokoneelta suorituskykyä.

Mitä reaaliaikaisemmaksi lähetys / vastaanotta halutaan sitä vähemmän voidaan käyttää aikaa / suorituskykyä / informaatiota viestin sisältöön. Alkuperäisestä informaatiosta on siis hyvin vähän jäljellä.

Jos välitykseen / vastaanottoon tarkoitetut ohjelmat ovat hyvin yksinkertaisia, niiltä ei voi vaatia samaa suorituskykyä ja laatua kuin tähän tehtävään tarkoitetuilta ohjelmilta / palveluilta / laitteistolta.

DV-pohjaiset laitteet ovat kaikista huonoimpia reaaliaikaisen sisällön välityslaitteita. Firewireen liittyvien tekniikoiden takia tietokoneen ruudulla esitetyllä sisällöllä on jo luonnostaan noin puolen sekunnin viive.

Lähin ns. "turnkey" -systeemi (siis kaikki valmiina) olisi käyttää erillistä konetta, Dyne:bolic live linux -käyttöjärjestelmää ja perus tv-korttia / äänikorttia. Sieltä löytyy Palantir-ohjelma, vastaanotto onnistuu selaimella tai client-ohjelmalla.

Joka tapauksessa kuvailemasi systeemi vaatii lähetys- / vastaanottopäästä niin monenlaisia valmiuksia, että se vaatii monenlaista asiaan perehtymistä ja tekniikoiden hallintaa. Jos reaaliaikaisuus / firewire-kamera on *must* niin käytä pikaviestiohjelmaa / netmeetingiä / cu-seemee-softaa.

hauhive
Viestit: 468
Liittynyt: 11.04.2005 23:41
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja hauhive » 27.12.2005 04:47

...ookko kokeillu ihan tavallista mikkilän messenkeriä ja kunnon lisävaloa. 500-1000w vaikka heijastumana sivulta jostain valkoiselta pinnalta. toimii mulla..huononpiki weppikamera säätääpi iiristään sen mukaan ja kuva terävöityy ihmeesti. Yteys Jojensuuhu toimii ihan ok..
vesa.
...kuvvoon vuoan...ja lähettelen kuvvii..livenä.

penttivesa
Viestit: 77
Liittynyt: 31.03.2005 14:36
Paikkakunta: Lappeenranta

Viesti Kirjoittaja penttivesa » 28.12.2005 13:55

Digitaalivideokameralla saa huonommallakin valolla siedettävää kuvaa, niin ettei viitsisi mitään suuria valoja viritellä.

Jos minä osaisin jotain koodia tehdä, niin luulisi olevan helppo tehdä niin että koska iee1394 kautta DV-kameran kuva näkyy livenä resussienhallinnassa ilman mitään temppuja, ja WEB-sivu näkyy, kun laittaa palvelimen koneelle käyntiin, mikä on hyvin helppo, niin yhdistäisi kuvan ja sivun! Onko se niin vaikeaa? Mikä estäisi näin tekemästä. Koodinikkarit vaan tekemään pikku ohjelma!
Voisiko olla mahdollista jos ei muuten, niin html-sivulle saisi resussienhallinnasta kaapattua kameran näyttämän kuvan?

Yawcam toimii niin, että se tekee HTTML- sivun ja sivulta näkee videokuvan, aivan nettiselaimella, siis USB-kameralta, Orangen kanssa myös DV-kameralta, on vain rajoitettu koekäyttö.
Helpoin ohjelma, mitä voi olla! Tällä voisin näyttää vaikka lintulaudalta koemielessä kuvaa sovittaessa jos mahdollista, tosin yhteys on vain 512 kbittiä.

Tuo Orange WebCamDV vaikuttaa lupaavalta, en vaan pysty ostamaan ilman jotain korttia. Voisiko joku vielä selventää sitä, kun ei tuo englanti taivu, siis toimiiko se livenä, luulen niin, eikä vain 1sekunnin kuvina? En oikein saanut selvää. Tässä sivu:
http://www.orangeware.com/endusers/webcamdv.html

Lisäksi WebCamDV asennus vaikuttaa muihinkin em. ohjelmiin niin, että jotkut niistä toimivat Digitaalivideokameran kanssa.

Onko se yhtä hankala systeemi, niin kuin saada kuu taivaalta?
Jatketaanpa vielä kokeiluja.

Deejay
Viestit: 668
Liittynyt: 21.03.2005 22:59

Viesti Kirjoittaja Deejay » 28.12.2005 21:09

Moikka!

No, nyt olet saanut yhden kynnyksen ylitettyä (maksullisen) ohjelman avulla, joka käytännössä tekee ajurit DV-kameralle. No, Windows XP osaisi sen jo luonnostaan...

Seuraavaksi tarvitset erittäin suorituskykyisen webbikamerasovelluksen, joka pystyy lähettämään kymmeniä kuvia sekunnissa ADSL-yhteyden paluukaistalla vastaanotajalle.

Koska JPEG on tuettu useimmissa selaimissa ilman kodekkien asennusta ja pystyy näyttämään (eläviä) kuvasarjoja, otamme sen mittapuuksi pieneen laskutoimitukseen.

Annan sinulle hiukan etumatkaa ja lasken videon kuvakooksi puolet alkuperäisestä eli 352x288 pikseliä. Pakkasin kuvan linnunpöntöltä asetuksella 0 eli pienin mahdollinen tiedostokoko.

Kuvan kooksi tuli 6,353kilotavua eli 50,824 kilobittiä. Paluukaistan käytännön maksiminopeus jatkuvalla maksimikuormalla on n. 400 kilobittiä (512k/512k yhteys).

Tällä tavoin yksi vastaanottaja pystyisi teoriassa saamaan vajaa 8 kuvaa / sekunnissa, kaksi vajaa 4 kuvaa jne jne... Mutta ADSL-yhteyden luonteen takia (A kuin Asynkroninen) ei tähän päästä.

Sitten on vielä käsittelemättä webbikameraohjelman suorituskyky.

Ohjelman siis pitää pakata ja tallentaa 24bit 720x576 bittikarttakuvan informaatio "lennossa" koosta 180kt 352x288 pikselin JPEG-kuvaksi kokoon 6,353kt, toistakymmentä kertaa sekunnissa.

Tämän vuoksi optimistisimmat ohjelmat pystyvät parhaimmillaan yhden kuvan päivitysnopeuteen sekunnissa, paljon pienemmillä resoluutioilla.

Ja tähän pitäisi vielä lisätä äänikin!

Tämä on nyt pieni selvitys tuosta ongelmasta, jota on niin vaikea ratkaista. En ala lisäämään tähän kaikkia tekijöitä, jotka voisivat vielä vaikuttaa. Toivottavasti tämä nyt selvitti jotain...

"Olen puhunut, jag har talat", sanoi johtaja Uuno D. G. Turhapuro

Digiootti
Viestit: 2625
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Paikkakunta: Joensuu

Re: Digivideokamera livenä nettiin?

Viesti Kirjoittaja Digiootti » 28.12.2005 22:01

penttivesa kirjoitti:Hei!
Olisi tarkoitus laittaa silloin tällöin livekuvaa nähtäville netin kautta ystäville

Mistä näistä on kokemuksia tai mikä muu ohjelma tai systeemi on hyvä, mieluummin ilmainen?
Halvoissa Webbikameroissa on niin huono kuva, että haluaisin digitaalividekameran kuvan käyttöön.
Itse olen käyttänyt MSN messengeriä livekuvan ja äänen kera, se on ilmainen ja voi ladata täältä.
http://rottashare.no-ip.com/~mesenet/pa ... egory&id=7

Tuon lisäksi pitää kirjautua Net pasporttiin.

Useissa DV kameroissa on myös WEB kamera toiminto, jolloin se liitetään USB kaapelilla tietokoneeseen. kuvan laatu on parempi, kuin normalilla web kameralla, mutta kuvanlaatuun / frameen sekunnissa, vaikuttaa myös nettiyhteyden paluunopeus.

penttivesa
Viestit: 77
Liittynyt: 31.03.2005 14:36
Paikkakunta: Lappeenranta

Viesti Kirjoittaja penttivesa » 09.01.2006 21:27

Deejay kirjoitti:Moikka!

No, nyt olet saanut yhden kynnyksen ylitettyä (maksullisen) ohjelman avulla, joka käytännössä tekee ajurit DV-kameralle. No, Windows XP osaisi sen jo luonnostaan...

"Olen puhunut, jag har talat", sanoi johtaja Uuno D. G. Turhapuro
Tuohon tekee mieli vastata, ettei WinXP osaa luonnostaan liittää FireWire kuvaa useimpiin webkamera ohjelmiin vaan OrangeWebcam liittää kuvan. Vielä olis Windowsissa kehittämistä.

Messengerit on vähän niinkuin nuorten leikkikaluja kaikkine pikku-ukkoineen ja muine härpäkkeineen.
Skypessäkin on nyt kuvapuhelumahdollisuus.

Olisin vaan halunnut esim. yhdelle henkilölle näyttää kuvaa kotoa livenä, en mitenkään suurelle joukolle. Ilman Messengeriä tai Skypeä, siis vain koneen IP-osoitteella.

En vieläkään usko, ettei se ole mahdollista helpommin, kuin miltä vaikuttaisi, koska liikkuva videokuva näkyy resussienhallinnassa, niin jollakin koodinpätkällä voisi saada sen liitettyä esim. samassa koneessa olevaan Abyss serveriin websivulle.
Yhteyden nopeudesta sitten riippuisi kuvan koko ja päivitysnopeus
Ei luulisi olevan ylivoimainen tehtävä.
Koodinikkarit vaan keksimään!

Digiootti
Viestit: 2625
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Paikkakunta: Joensuu

Viesti Kirjoittaja Digiootti » 09.01.2006 21:47

Deejay kirjoitti:
Olisin vaan halunnut esim. yhdelle henkilölle näyttää kuvaa kotoa livenä, en mitenkään suurelle joukolle. Ilman Messengeriä tai Skypeä,
Yhdelle valitsemallesi henkilölle, jolla on sama ohjelma, Messengerissä voi lähettää kuvaa ja pikku-ukot on vapaaehtoisia.

Deejay
Viestit: 668
Liittynyt: 21.03.2005 22:59

Viesti Kirjoittaja Deejay » 10.01.2006 00:47

Moi!

Taisi Digiootilla lipsahtaa minun lainaamaksi tuon penttivesan ajatukset. Mutta ei se mitään, asiaan:

Penttivesa, voisit harkita todella tuon Windows Media Encoder:in käyttöä. Ohjelman saa ilmaiseksi Microsoftin sivuilta. Ohjelmasta löytyy ohjatut toiminnot, joilla pääset lähettämään live-kuvaa nettiin. Toimii hyvin DV-kameroiden kanssa.

Vastaanottoon tarvitaan tietenkin mediatoisto-ohjelma, esim. XP:n sisäänrakennettu Media Player riittää. Nettisivuille voi myös "upottaa" videon toistoikkunaan. Vanhemmat Windowsit asentavat todennäköisesti automaattisesti tarvittavan kodekkitiedoston.

Lähetys ei ole kuitenkaan reaaliaikainen, vaan siihen tulee 10-20 sekuntia viivettä yhteyksistä ja puskuroinneista riippuen. Videon saa auki selaimesta / mediasoittimesta komennolla mms://koneesi_ip_esim_82.240.123.12:määritelty_portti_esim_8080/

penttivesa
Viestit: 77
Liittynyt: 31.03.2005 14:36
Paikkakunta: Lappeenranta

Viesti Kirjoittaja penttivesa » 10.01.2006 18:36

Hei!
Olen kyllä kokeillut mutta tuo mms:// olikin hyvä, koska joku ei osaa laittaa ip-osoitetta WMPlayeriin, niin tuolla se aukeaa itsestään.
Viive on noin kymmenen sekuntia, kyllä.

Kaikki ei halua, viitsi, osaa tehdä tunnuksia messengeriin.
Pentti.

Epi
Viestit: 10
Liittynyt: 28.03.2006 14:38

Viesti Kirjoittaja Epi » 28.03.2006 14:48

Moro!

Jos tarkoituksena on siirtää kuvaa lähes reaaliajassa vain kahden koneen välillä ja mahdollisimman hyvä laatuisena niin mitkä sitten on oikeat työkalut? Riittääkö 10/10 ADSL -yhteydessä potku?Miten langattomat yhteydet? Mac vai PC, onko eroa? Mikä kameraksi? Toisesta päästä kuvaa tulee tykistä, aiheuttaako se ongelmia? Kiitän jo etukäteen vastauksista.

Deejay
Viestit: 668
Liittynyt: 21.03.2005 22:59

Viesti Kirjoittaja Deejay » 28.03.2006 16:16

Epi kirjoitti:Jos tarkoituksena on siirtää kuvaa lähes reaaliajassa vain kahden koneen välillä ja mahdollisimman hyvä laatuisena niin mitkä sitten on oikeat työkalut?
Tässä kohdalla kysyisin, taas kerran, että miksi pitää olla reaaliaikainen? Ja kuinka reaaliaikainen sen lähetyksen pitää olla? Missä aiot lähetystäsi esittää?
Epi kirjoitti:Riittääkö 10/10 ADSL -yhteydessä potku?Miten langattomat yhteydet?
Tähänkin tarkennusta, eli puhutaanko metrien, satojen metrien vai kilometrien etäisyyksistä?
Epi kirjoitti:Mac vai PC, onko eroa?
Mieluiten lähettävä ja vastaanottava samaa perhettä.
Epi kirjoitti:Mikä kameraksi?
Montako kuvan lähdettä vai pelkkä puhuva pää tms. juttu?
Epi kirjoitti:Toisesta päästä kuvaa tulee tykistä, aiheuttaako se ongelmia?
Tykki tuottaa reaaliajassa kuvaa, helpompi kytkeä esim. tietokoneen perään kuin televisio tms. kun ei tarvitse muuttaa vastaanottoa videomuotoon.
Epi kirjoitti:Kiitän jo etukäteen vastauksista.
No eipä kestä... jos noista jotain apua sitten oli... tapauskohtaisia juttuja sekä hienosäätöjä on niin paljon että päätä pakottaa jos kaiken meinaa huomioida...

DVTS-systeemillä pääsee firewire-liitäntäisellä kameralla, kahdella tietokoneella (firewire-liitännät) ja tykillä 12-24mb ADSL2-yhteydellä n. 7-14 fps nopeuteen (hyvissä olosuhteissa, kun keskukseen on lyhyt matka esim. kaupungeissa).

Ääni on 48khz stereo ja kuvan resoluutio 720x576. Kuvassa on verkon rakenteesta riippuen se 0.5 - 1 sek viivettä. Koneilla pitää olla julkiset kiinteät osoitteet, jos ne sijaitsevat internet:issä. Yleensä palveluntarjoaja hoitaa nuo osoitehommat.

Epi
Viestit: 10
Liittynyt: 28.03.2006 14:38

Viesti Kirjoittaja Epi » 28.03.2006 19:41

Reaaliaikainen siksi, koska projekti vaatii (alle minuutin viive). Etäisyys suomi. Kuvassa metsää ainakin.

penttivesa
Viestit: 77
Liittynyt: 31.03.2005 14:36
Paikkakunta: Lappeenranta

Livenä

Viesti Kirjoittaja penttivesa » 31.03.2006 20:28

Nyt löytyi pieni ohjelma, jolla saa FireWire liittimesta kameran livenä nettiin.
Se vastaa aikoinaan kokeilemaani OrangeWareWebCamDV:tä, joka on maksullinen.

Tämä on splitcamera ja vieläpä ilmainen:
http://www.splitcamera.com/
Se pitää olla käynnissä niin silloin Digivideokamera iee1394 kaapelin kautta toimii mm. Skypessä ja kokeilin myös Yawcam ohjelmalla, joka tekee palvelimen josta näkyy kuva Web-sivulle.
Viivehän siinä on noin 10 sekuntia, mutta toimii.

Selitinköhän oikein, jokatapauksessa tälläistä on kaivattu, sehän ollut ongelmana.

Panasonic nv-ds65EG kamerahan toimii myös USBn kautta Web kamerana, mutta välillä tulee jotain häiriötä, kun siihen ei löydy uudempaa usb-ajuria.
Terv. Pentti.

Epi
Viestit: 10
Liittynyt: 28.03.2006 14:38

Viesti Kirjoittaja Epi » 02.04.2006 17:10

Vielä haluaisin tietoa, että jos koko systeemi rakennetaan vain ja ainoastaan tuota yhtä asiaa varten, eli kuvan siirtoa, niin millä laitteilla ja softilla saavutetaan paras lopputulos.

Vastaa Viestiin