Kameralehden kilpailuissa outo meininki

Ajatuksia elokuvan tekemisestä.
Topey
Viestit: 78
Liittynyt: 08.01.2007 14:15
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Kameralehden kilpailuissa outo meininki

Viesti Kirjoittaja Topey » 07.02.2008 13:21

Täällä oli joskus aiemmin kiivas sananvaihto joka juontui tiedusteluistani lyhyiden, noin 5 minuuttia pitkien mini dv kasettien löytämiseksi.

Tarvitsin niitä silloin kameralehden elokuvakilpailun alle 60 s sarjaan osallistumiseen.

Koko kilpailu oli ilmeisesti järjestetty aika huonojen tähtien alla, kun sen organisointi jothi tilanteeseen, jossa jouduin lähettämään seuraavanlaisen viestin kameraseuran ja kameralehden väelle:

http://www.kamera-lehti.fi/elokuvakilpa ... u2007.html

Hei !

Pahoittelen, että joudun nostamaan esille näin ikävän asian, mutta kaikesta päätellen vaikuttaa siltä, että joko yhteistyökumppaninne/julkaisemanne kameralehden sähköpostijärjestelmä on pahasti viallinen, tai sitten sen henkilökunnalla menee henkisesti huonommin kuin laki sallii.Olen lähettänyt alla olevan tiedustelun neljä kertaa kamera-lehden eri osoitteisiin, ensimmäisen kerran 30.01.2008 mutta mihinkään niistä ei ole kuulunut vastausta.


Sijoituin minuuttielokuvien sarjassa kolmanneksi, ja sain palkinnoksi vapaavalintaisen docendo kirjan. Kuinka kirjan lunastaminen käytännössä tapahtuu? Kuinka pian kirja pitää valita ja lunastaa?

Toinen asia oli oman sarjan ainakin voittaneiden, mutta myös muiden kipailutöiden katselumahdollisuus. Onko niitä mahdollista nähdä muualla kuin helmikuun puolen välin tilaisuudessa?

Miksette lataisi ainakin minuuttisarjan töitä You Tubelle esim. no-public-julkaisuna, ja lähettäisi salasanoja osallistuneille. Olisi hyödyllistä nähdä jatkon, eli oman elokuvailmaisullisen kehityksen, kannalta millaiset työt menestyivät ja millaiset eivät.

Miksi ette vastaa tiedusteluuni? On todella masentavaa törmätä totaaliseen ignorisointiin niinkin asiallisena pidetyn julkaisijan, kuin kameraseuran toimesta.Onko kameraseuran tarkoituksena todellisuudessa estää ja häiritä kansalaisten kameraharrastusta, tukahduttaa tekemisen ilo, ja epämääräisellä toiminnalla tehdä harrastuksesta masentavaa ja tympäisevää?
Sinänsä sillä ei ole itselleni, eikä itsetunnolleni merkitystä, kuinka kilpailussa sijoituin, silä taide ei ole kilpailulaji, vaan sitä tehdään sen itsensä vuoksi.

Osallistuin kilpailuun, koska tarvitsen videokameran, eikä minulla ole varaa sellaista ostaa. Ajattelin antaa kameralehdelle mahdollisuuden tehdä suomalaista kulttuuripolitiikaa palkitsemalla ahkeruus ja laatu. Mutta se ilmeisesti jäi asiantuntevalta raadiltanne ymmärtämättä.Minuuttielokuvien sarjasta kertovassa artikkelissa tuomaristoon kuulunut Kari Leponiemi ainakin onnistui ilmaisemaan oman asiantuntemattomuutensa esittämällä sivulauseessa vihjauksen, että seitsemän kilpailuelokuvaani oli tehty "määrä on tärkeintä ei laatu" mentaliteetilla tai sitten jotenkin muuten laiskasti tai lepsuillen. Ja asiantuntemattomuuden ja ymmärtämättömyyden tai sitten silkan ilkeyden sinetiksi päätyi palkitsemaan sen ainoan niistä seitsemästä, mikä todella on tehty, tyylilajiin kuuluen, nopeasti ja viimeistelyttä, eli tussitauluanimaatio KinoGrafixin, mikä omassa luokittelussani painii Futurizationin kanssa huonoimman/vähimmällä vaivalla tehdyn elokuvani tittelistä.

KinoGrafixin tekemiseen musiikkeineen ja tussien ostomatkoineen meni noin 12 tuntia. Kun vaikkapa Waxmanin tekemisen kymmenen kertaa enemmän eli 120 tuntia, kymmenen 12 tuntista työpäivää.

Kaiken kukkuraksi Mr Leponiemi, joka nimestänsä päätellen on itse laiskuudeen ruumiillistuma, luonnehtii seitsemän minuuttielokuvan sarjaani sisällyksettömäksi trikkikikkakokoelmaksi, mikä sinänsä jo on aika loukkavaa. Mikäli niiden sisältö ei tuomaristolle hiukkaakaan avautunut, niin suru siitä jää kyllä kokonaan teidän puolellenne.


Onko tuomariston valintakriteereinä ollut eläytymiskyvyttömyys ja aivojen hidas toiminta?Mitä kyseenalaistettuun ahkeruuteen tulee, niin mainittakoon, että mm. Bongo-man, Waxman ja Kaiteiden yö elokuvissa oli kussakin, sitä itseänsä varten, erikseen sävelletty, sovitettu, soitettu ja äänitetty musiikki, joissa oli käytetty kaikkiaan noin 10:ntä eri oikeaa instrumenttia, sekä koko joukko itse ohjelmoituja/tehtyjä syntetisaattorisoundeja. Laiskuutta? Bongoman ja Waxman animaatioissa oli yhteensä noin 100 kpl 0,2-2 sekunttia pitkiä, pitkin turuja ja toreja äänitettyjä äänitehosteita. Laiskuutta?


Elokuvat on leikattu yksinkertaisella iMovie ohjelmalla joka on erittäin hidas ja erittäin työläs ohjelma, ja toimintojensa määrässä verrattavissa kaitafilmikameran leikkauspöytään.

iMoviessa on ääniraitoja kaksi, joten elokuvien äänten synkronisointiin ja tekemiseen on vaadittu valtava määrä kärsivällisyyttä, päällekkäisäänityksiä, päällekkäisäänityksiä, päällekkäisäänityksiä, päällekkäisäänityksiä, päällekkäisäänityksiä ja päällekkäisäänityksiä päällekkäisäänitysten perään, akrobatiasuorituksia ja mittavat määrät juotostinaa ja ihmeellisiä mikrofoniliitäntöjä jne.


Elokuvat on kuvattu 25 €:n web-camilla ja digipokkarilla.


Kaikki animaatiot on toteutettu käsityönä, yhtäkään tietokoneen valmisanimaatiota ei ole käytetty. Mainittakkoon että Avaruus-Cone animaation tekemisessä kuvasin noin 300-400 eri stillkuvaa. Luonnollisesti tetokoneen ruudulla, mutta jokainen animaation kuva on manuaalisesti muokattu.


Luonnollisesti kilpailun järjestäjällä on oikeus palkita ne, jotka se katsoo palkitsemisen arvoiseksi, ja siihen on tietysti osallistujien tyytyminen, mutta jos tuomaristo lehdessään antaa selkeästi ymmärtää, ettei heillä ole pienintäkään käsitystä siitä, millaista tai miten työlästä on elokuvien tekeminen todellisuudessa ollut, voi olla aihetta jo huolestua.

Seitsemän lyhytelokuvan tekeminen nolla budjetilla, musiikkeineen äänitehoteineen kaikkineen, oli valtava urakka. Mikä sinänsä ei teille edes kuulu, muussa tapauksessa kun että tuomarinne erehtyy artikkelissaan vihjailemaan jotain laiskuuden suuntaan.
Eli kysymykseni kuuluu: Missä voi kilpailun voittaneet, omiani paremmat ja palkitut työt nähdä? Ja mistä tilata/lunastaa oman kolmannen palkintoni?Kilpailuun osallistuneet 7 lyhytelokuvaa on nähtävissä:


http://www.youtube.com/trstpaja

tuukkak
Viestit: 18
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja tuukkak » 07.02.2008 14:58

Kovin kuulostaa katkeralta..

Oma sijoitus ei sanoman mukaan merkinnyt, mutta silti valintakriteereitä kyseenalaistetaan ja "parempia" vaaditaan näytille. Eipä siinä, kyllä itsekin haluaisin nähdä muut kilpaan osallistuneet ja siinä pärjänneet työt.

Vaikka lehden artikkelissa viitattaisiinkin tekijän laiskuuteen, niin Leponiemen mollaaminen pelkän nimen perusteella on täysin turhaa ja suorastaan lapsellista.

Itse elokuvista täytyy sanoa, että (ahkeruutta tai vaivannäköä yhtään epäilemättä ja siihen puuttumatta) niiden sisältö ei itsellenikään kovin hyvin auennut, ja Leponiemen luonnehdinta on omasta mielestäni jokseenkin kohdallaan.
Arvostelussa painotetaan elokuvan juonellista rakennetta ja hallittua kokonaisuutta.
Yhteen minuuttiin on kyllä tosiaan vaikea mahduttaa kokonaista tarinaa, mutta esimerkiksi Kaiteiden yö -elokuvasta oli hyvin vaikea löytää juonellista rakennetta.. Jos tarkoitus oli olla hauska, niin itse en ainakaan huvittunut. Mitään muutakaan kovin mielekästä en kyseisestä pätkästä löytänyt.

Jos Kameralehti tarkoituksella välttää vastaamasta kyselyihisi, niin se on paheksuttavaa toimintaa, mutta siitä huolimatta kannattaa miettiä omaa asennetta ja välttää turhaa tylyttämistä.

Epäilijä
Viestit: 2429
Liittynyt: 16.01.2005 11:57

Viesti Kirjoittaja Epäilijä » 07.02.2008 15:18

tuukkak kirjoitti:Kovin kuulostaa katkeralta..
Mitä muuta odottaisit liki nelikymppiseltä jantterilta, jonka CV:ssä mainostetaan ruuanlaittotaitoja, vaikka kaveri ei ole kokki.

Proffit
Viestit: 186
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Proffit » 09.02.2008 03:02

Ääh, taas tää on tätä dissausta. Pitääkö olla rallikuski, jotta osaa ajaa autoa?

lunni
Viestit: 515
Liittynyt: 16.01.2005 11:57

Viesti Kirjoittaja lunni » 09.02.2008 03:28

Proffit kirjoitti:Ääh, taas tää on tätä dissausta. Pitääkö olla rallikuski, jotta osaa ajaa autoa?
Jos menee 180 km/h metsään niin ei kai sillä oo väliä.

juspem
Viestit: 11
Liittynyt: 07.03.2006 09:23
Paikkakunta: Helsinki / Kotka
Viesti:

Viesti Kirjoittaja juspem » 12.02.2008 22:07

Onko kameralehden elokuvakilpailun tulokset julkistettu?
Netistä en ainakaan löydä!?

LareHir
Viestit: 582
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja LareHir » 19.02.2008 00:56

Sain kotiini Kameralehden numeron 1/2008.

Siinä on sivuilla 79 - 80 Kameralehden videokilpailun 2007 tulokset.

Tärkeintä ehkä on, että siinä on kutsu katsomaan parhaita elokuviai Kameralehden tiloihin Helsingissä lauantaina 16.2.208 klo 15.

No, minä en päässyt (kun olin tuolloin Venemessuilla).

Toivottavasti joku tämän palstan lukijoita oli ja voisi antaa raparotin tuosta tilaisuudesta.

Virtanen
Viestit: 1115
Liittynyt: 16.01.2005 11:57
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Virtanen » 19.02.2008 01:44

Keskustelin eilen puhelimitse kilpailun järjestelyistä vastanneen Kari Leponiemen kanssa ja tämän johdosta muutama tarkennus ja jonkinmoinen yhteenveto asiasta.

Elokuvakilpailun tulokset julkistettiin 18.1.2008 ilmestyneessä Kameralehdessä. Lehdessä on joitakin arvioita mielenkiintoisista elokuvista ja tekijöistä. Seuraavassa suora Torsti Suoniota ja hänen elokuviaan koskeva lainaus:

”Minuuttisarjan ahkerin elokuvantekijä ainakin nimikkeiden määrässä mitattuna oli Torsti Suonio. Hän teki seitsemän elokuvaa, jotka kaikki olivat kokeellisia, näppärästi animaatiota ja elävää kuvaa yhdistäviä.
Sanoma jäi osittain hienojen trikkien alle piiloon. Vai oliko sittenkin kyse siitä, että haluttiin testata omia luovia ideoita eikä edes keskitytty mitään kertomaan. Hänen Kinografix palkittiin kolmannella palkinnolla.”

Saman lehden sivulla (s. 80) oli ilmoitus kaikille avoimesta tilaisuudessa, jossa esitetään palkittuja elokuvia. Samassa yhteydessä suoritettiin palkintojen jako. Tämä tilaisuus pidettiin 16.2.2008 Kameraseuran tiloissa klo 15.00.

Kari Leponiemeltä saamani tiedon mukaan tilaisuuteen osallistui reilut 20 henkeä, jossa katsottiin seuraavat elokuvat: Normaaliperusviiva, Veijareita & Yrityksiä, Yömyssy, Kosketin, Hectic sekä Kinografix. Koko tilaisuus kesti 2,5 tuntia.

Palkituille elokuvantekijöille lähetettiin ennakkoon henkilökohtainen kutsu, jossa oli myös maininta palkintojen jaosta.
Alkujaan julkistus ja palkintojen jako oltiin suunniteltu pidettäväksi tammikuussa ennen lehden ilmestymistä, mutta päällekkäisvarausten johdosta tilaisuus siirtyi helmikuulle.

Kari Leponiemi on vastannut kilpailun järjestelyistä, mutta hänelle asti eivät viestit tai kyselyt ole kantautuneet. Tästä syystä hän esittää pahoittelunsa. Minun kauttani saa Kari Leponiemen yhteystiedot.

Kari kertoi, että tulevan kevään aikana Kameralehti julkaisee DVD -levyn, johon kootaan vuosien 2006 ja 2007 kiinnostavimmat elokuvat. Levyn kokonaiskesto tulee olemaan lähes 4,5 tuntia. Levyn voi tilata Kameralehdestä. Ohjeet julkaistaan numerossa 5/2008.

-jukka

Topey
Viestit: 78
Liittynyt: 08.01.2007 14:15
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Topey » 25.03.2008 20:11

Erittäin paljon kiitoksia asiallisista ja perustelluista vastauksista.

Yleensä internetin forumeilla esille ottamiini epäkohtiin (joita omasta mielestäni arvioin 100% objektiivisesti, mutta muiden mielestä 180 % subjektiivisesti) suhtaudutaan avoimen vihamielisesti ja useimmiten perusteettomin argumentein.

Tässä linkki aihetta allegorisesti peilailevaan videoteokseen:

http://www.youtube.com/watch?v=mhrEoNPenfg

Nyt oli huojentavaa saada huomata että myös asiallisia osallistujia löytyy.


Mitä kameralehden toimintaan tulee, niin kerrottakoon, että vastausta esittämiini kysymyksiin en koskaan saanut, ja mm. palkintokirjan saamiseksi jouduin lähettämään vielä lisää kymmenkunta sähköpostiviestiä.

Sen jälkeen kun olin ilmoittanut minkä kirjan haluan, ilmoitettiin että sanakirjat eivät kuulukkaan niihin joista saa valita.

Jos voittaneet elokuvat olivat minun tekemiäni paremmat, niin luonnollisesti hyväksyn kolmannen sijan, mutta jos niitä ei näytetä, eikä edes vaivauduta vastaamaan niitä koskeviin kysymyksiin, niin hieman se oudoksuttaa.


Mainittakoon että osallistumismaksu oli 10 € per elokuva, johon voisi kyllä sisältyä samaan sarjaan osallistuneet elokuvat sisältävä DVD, että voisi oppia, ja nähdä millaiset arvotetaan paremmiksi.

Mutta sellaista kulttuurillista tehtävää kameralehti ei ole asiakseen ottanut.

Vastaa Viestiin