Valmiin tuotoksen/ tallenteen nimeäminen

Ajatuksia elokuvan tekemisestä.
Harge
Viestit: 26
Liittynyt: 31.08.2010 19:51

Valmiin tuotoksen/ tallenteen nimeäminen

Viesti Kirjoittaja Harge » 06.03.2012 09:30

Moro,

piti tuosta kysymäni, että minkälaisia säädöksiä löytyy esimerkiksi elokuvan (kaupallinen jakelu) nimeämiseen ja mistä niihin voi löytää lisää infoa? Onko joitakin helppoja perussääntöjä? Tällä ajan takaa sitä että voiko oman tuotoksen nimetä niinkuin haluaa vai vaikuttaako asiaan esim. tavara/tuotemerkit tai toiminimet/aputoiminimet, jos elokuvan nimi on jollain taholla, yrityksellä tai valtion liikelaitoiksella käytössä? Esimerkkinä; voiko tehdä esim. elokuvan jonka nimi on "Nokia", "Valvira" tai vaikkapa mikä vaan joka menee noihin kategorioihin? Entäs jos nimi on jo käytetty joskus aiemmin (kymmeniä vuosia sitten) elokuvan nimenä vaikkakin itse aihe käsittelisi täysin eri aihepiiriä?

Multanen
Viestit: 224
Liittynyt: 12.06.2005 00:34
Paikkakunta: Joensuu
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Multanen » 06.03.2012 20:16

Samannimisiä elokuvia löytyy ainakin IMDB:stä, heti löytyi täysin eri "Straight Shooter" elokuvat (1939 ja 1999 vuosilta).

Olemassa olevan yrityksen tai henkilön nimeä en antaisi elokuvalle kovin kevein perustein.
Kuitenkin mielestäni esim. Pirkanmaalaisista pojista kertova elokuva voisi hyvin olla nimeltään "Nokia". En uskaltaisi antaa tätä samaa nimeä kauhuelokuvalle jossa matkapuhelimen antennin säteily tekee ihmisistä zombeja...
Sitten jos annat elokuvallesi vaikkapa nimen "Huyndai" ilman mitään järkevää syytä niin kyseessä voisi olla toisen tavaramerkin hyödyntäminen elinkeinotoiminnassa. Siitä voisi joutua korvausvelvolliseksi.

"Valvira" tai "Eduskunta" on vähän vaikeampi, veikkaisin kumminkin että eivät mahda mitään jos annat tuollaisen nimen elokuvalle.

Vastaa Viestiin