Videosignaali kamerasta PC-läppäriin striimausta varten

Tietokoneisiin ja niiden oheislaitteisiin liittyvät ongelmat.
Kolvorok
Viestit: 1
Liittynyt: 10.02.2014 10:56

Videosignaali kamerasta PC-läppäriin striimausta varten

Viesti Kirjoittaja Kolvorok » 12.02.2014 23:27

Ongelmana on saada kuvaa ja ääntä kamerasta läppärille.

Kamerana on JVC:n GZ-HD30e jossa on tälläiset liitännät:

- A/V out
- Component out
- HDMI out
- mini USB (type A & type B) 2.0

Liitännät (paitsi USB:n) näkee tästä kuvasta.

Käytössä olevassa Toshiban Satellite L505-14V läppärissä ei ole kuin kaksi USB-porttia, eSATA/USB 2.0 -portti, VGA-ulostulo ja HDMI-ulostulo.

Kameran kiintolevylle kuvatun materiaalin siirto on sujunut USB:n kautta ongelmitta, ja yllätyin kun USB:n kautta ei pysty syöttämään signaalia samaan tapaan kuin firewiren avulla jota olin aiemman kamerani kanssa käyttänyt.

Olin ajatellut ratkaista ongelman tälläisellä USB-Live2 videosiepparilla, vaikuttaisi toimivan Adobe Flash Media Live Encoderin kanssa. Onko kenelläkään kokemuksia tästä tai vastaavista laitteista?

Entä kenelläkään kokemusta muista tavoista joilla videosignaalin saisi läppärille yo. liitännöillä? Onko edes mahdollista?

sanismo
Viestit: 45
Liittynyt: 21.09.2005 16:00
Paikkakunta: Kangasala

Viesti Kirjoittaja sanismo » 14.02.2014 15:21

Harva videokamera antaa nykyään livekuvaa ulos USB-portista, jos enää mitkään. Vain joistakin 2000 luvun alun kameroista löytyi aikoinaan web-kamera toiminne, mutta HD-aikakauden tullessa ne jäivät pois kameroista.

Koska sinulla on käytössä vain läppäri, jossa ei ole PCMCIA tai vastaavaa lisälaiteliityntää eikä firewire liitäntääkään löydy kiinteänä, ei tuolla yhdistelmällä jää jäljelle kuin USB-kaappaus composiitti- tai s-videota käyttäen (= SD laatu). Tuo Hauppauge USB-Live 2 näyttää olevan päivitetty malli, josta näyttää löytyvän jopa Win 8 tuki. On siis siinä mielessä varmaan kokeilemisen arvoinen juttu. Joissakin vastaavissa käyttistuki on jäänyt XP-tasolle tai ainakin huonolle Win 7 testaukselle kaatuilevine ajureineen.

Itse jouduin luopumaan USB-pohjaisista kaappauksista, sillä ellei käyttistä ollut asennettu koneelle alle vuoden sisään, oli koneelle kertynyt sen verran muita ajureita ja ohjelmia, että Windows päätti aina välillä kesken kaappauksen tehdä jotakin muuta kuin kuunnella tiiviisti USB-porttia. Eikä siinä auttanut muu kuin katsoa vieressä kuinka kaapaus alkoi pätkiä ja framet putoilla, vaikka mitä teki. Muutaman pätkityn live keikan jälkeen, etsin itselleni aika pian sellaisen läppärin, jossa oli firewire liityntä ja ostin itselleni Canopus ADVC-55. Sen jälkeen pätkintä väheni huomattavasti.

Tällä hetkellä kaappaan / streamaan pieneen koteloon rakennetulla "pöytäkoneella", johon asensin Black magic Decklink mini recorder kaappauskortin. (Paketin hintaluokka noin 1000 euroa.) Näin pystyn hyödyntämään kamerasta tulevan kuvan koko matkan digitaalisena, ilman kuvaa pehmentäviä analogi-digitaalimuunnoksia, käyttäen joko HDMI- tai HD-SDI liityntöjä. Täytyy kyllä sanoa, että lähetyskuva parani silmin nähden (jopa nettilähetyksien peruskatsojien mielestä), vaikka muut asetukset olivatkin edelleen samat Adoben Flash Media Live Encoderissa ja lähetys tapahtui vain noin 800 kb/s 720x400 px kokoisena. Tosin en koskaan tyytynyt kuvaamaan vain yhdellä kameralla, joten minulla oli välissä myös digitaalinen Edirol V8-mikseri, joka teki vielä yhdet analogi-digitaali-analogi muunnoksen ennen lopullista kaappausta, joten en ole varma olisiko tuo ero yhdellä suoraan kytketyllä kameralla aivan niin havaittava.

Eli jos olet tekemässä vain kokeilua, uskoisin että tuota Hauppauge kannattaa kokeilla, mutta mikäli ajattelet tekeväsi vähänkin enemmän suoria lähetyksiä, suosittelen tehokkaan pöytäkoneen hankintaa. Näin sinulla on mahdollista hankkia siihen vaikka myöhemmin esim. maksullinen Wirecast lähetysohjelma, jonka uudehkolla versiolla on jo hyvin helppo lisätä kuvaan logoja, nimitekstejä tai muuta grafiikkaa.

Vastaa Viestiin