Järjestelmäkameran asetukset videokuvaukseen

Keskustelua videokameroista
arimo33
Viestit: 24
Liittynyt: 03.04.2013 14:06

Järjestelmäkameran asetukset videokuvaukseen

Viesti Kirjoittaja arimo33 » 20.08.2014 19:02

Osaisko joku neuvoa, tai olisiko suoraa linkkiä, millä asetuksilla kannattaisi lähteä likkeelle kun kuvataan videota järjestelmäkameralla. Jossain neuvotaan suljinajaksi 1/50. WB tietysti valaistuksen mukaan. Tarkennuksena olisi tarkoitus käyttää jatkuvaa/seuraavaa automaattitarkennusta (siitäkin huolimatta, että sanotaan että ei kerkiä tarkentamaan) Tarkoituksena on kuvata tapahtumia, joissa ennakointi on hankalaa. Kannattaisiko aukko pitää suht pienellä, jolloin syväterävyysalue kasvaisi. ISO-arvo sitten mitä tilanne vaatii, vai automaatilla, jos valaistuksessa on vaihtelua. Kuvan laatu paras eli full-hd. Ulkoinen mikrofoni on käytössä. Niin kamerani on olympuksen om-d e-m1 12-40mm 1: 2.8 pro obiskalla. Tiedän, että videokamerat on erikseen jne... Itsekin olen niitä jokusen omistanut, mutta vähäisen videokuvaksen vuoksi päädyin kyseiseen "kompromissiin". Kokeilemalla ja testaamalla tietysti löytyy oikeat asetukset, mutta aikaa säästääkseni ja välttääkseni ainakin osan mokista turvaudunkin nyt kokeneempien tietoon ko. asiassa. Eli onko näissä asetuksissa mitään järkeä?

keppie
Viestit: 35
Liittynyt: 10.02.2010 03:13

Viesti Kirjoittaja keppie » 20.08.2014 20:41

Ulkona laitan yleensä suljinajan 1/50, ison minimiin ja väännän aukkoa sen verran kuin tarvetta, ettei kaikki pala enää puhki. Jos aukko täytyy pitää auki, väännän halutun valotuksen suljinajalla.

Sisätiloissa täytyy yleensä kuvata melko suurella iso-arvolla, aukko auki ja suljinaika 1/50. Yleensä käytän Tamronin 17-50 mm linssiä, jossa on kiinteä 2.8 suljinaika.

Koska kuvaan paljon sisällä, on siis perusasetuksina seuraavat.

Suljinaika 1/50
Aukko 2.8
Iso pienin mahdollinen, jotta kuva valottuu oikein.

Tarkennan aina käsin, ja pidän kameran muutenkin täysin manuaaliasetuksilla. Omasta mielestäni on ainakin mukavampaa, kun kameran valotus ei hypi joka suuntaan täysin arvalla, vaan kaikki on koko ajan hallinnassa. Valkotasapainoa ei kannata ainakaan missään tapauksessa jättää automaatille.

Fish
Viestit: 71
Liittynyt: 17.08.2012 21:45

Viesti Kirjoittaja Fish » 20.08.2014 22:38

- suljinaika kannattaa ehdottomasti kiinnittää sen mukaan, että minkä Frame raten valitset. Jos valitset 30fps (30 kuvaa sekunnissa), niin suljinajaksi 1/60. Jos valitset leffamaisen 25fps, niin suljinajaksi 1/50. Jos on tiedossa todella nopeaa actionia tai jos haluat slow-motioneita tehdä, niin valitse 50 tai 60fps (jos kamera tukee) ja suljinajaksi 1/100 tai 1/120. Lähtisin ehkä liikkeelle 30fps ja suljinajaksi 1/60.

- sun kamerassa pitäisi olla paljon parempi ja nopeampi automaattitarkennus kuin vaikka monissa canonin tai nikonin peilijärkkäreissä. Eli varauksella voit pitää sitä päällä. Tee hieman testejä ensin ja katso sitten isommalta näytöltä, että sahaako tarkennus koko ajan ärsyttävästi vai ei. Jos sahaa, niin yksi vaihtoehto on laittaa kertatarkennus päälle ja videokuvauksen aikana aina tarvittaessa tehdä kertatarkennus. Eikä se käsin tarkennuskaan vaikeeta oo kun totuttelee.

- kameran picture style-asetuksista kannattaa säätää contrast, saturation ja sharpness niin nollaan kuin voi. Tuo vaatii toki sen, että editoit jälkeenpäin otokset jolloin voit tarvittaessa lisätä noita editointiohjelmalla. Jos et aijo editoida ollenkaan, niin kuvaa sitten jollain perusasetuksista ettei lopputuloksesta tule liian latteaa. Paljon parempi tuo eka vaihtoehto.

- kamerassasi näyttäisi olevan vakaaja, mutta videopäällä olevan jalustan tai monopodin avulla saat silti paljon miellyttävämpää kuvaa. Toki vakaajan avulla saa aika ok kuvaa kun painat sähköisen etsimen lujasti silmää, mutta ei sitä koko päivää jaksa. Tai sitten joku olkapäätuki rigi tms.

- valkotasapainon oon ite pitäny ainakin useimmiten automaatilla

- manuaali-asetuksella muuten

- ISOa en taas pitäisi automaatilla koska se voi vaihdella ärsyttävästi kesken oton. Jos pidät automaatilla, niin toivottavasti voit säätää jonkun max-rajan. Testaile / katso testejä, että missä menee isoin ISO jolloin kamera ei tee vielä itsellesi häiritsevää kohinaa. Onko se 800 vai 1600. Älä mene sen löytämäsi arvon yli.

- Mitä pienempi aukko, niin sitä enemmän syväterävyyttä ja sitä paremmin liikkuva kohde pysyy tarkennusalueella. Toisaalta pieni aukko vaatii, että on tarpeeksi valoa tai sitten nostaa ISOa. Esim. aukolla 2.8 voi kuvata kivasti aika hämärässäkin, mutta syväterävyys-alue on aika pieni. Aukolla f10 on jo paljon isompi. Ulkona päivänvalossa sillä pärjää ihan hyvin vaikka ISOkin olisi suhkot pieni.

arimo33
Viestit: 24
Liittynyt: 03.04.2013 14:06

Viesti Kirjoittaja arimo33 » 21.08.2014 17:01

Isot kiitokset vastaamaan vaivautuneille ja lisääkin omia ehdotuksia saa tähän viestiketjuun laitella. Meitä aloittelevia järkkärivideoijia on jo aika paljon ja määrä näyttää vaan kasvavan, niin ihan kiva saada vähän vinkkejä, joista on iloa ja hyötyä niin itselle, kuin muillekin asiasta kiinnostuneille. Aikaisemmin olen käyttänyt pinnaclen editointiohjelmaa, mutta tuli ongelmia olympuksen MOV-tiedostojen kanssa, niin päätin siirtyä mac:iin ja nyt on finalcutin trialversio harjottelussa. Pitäis vissiin olla ihan pätevä editointiohjelma. Jos joku on eri mieltä, niin saa sanoa mielipiteensä kernaasti. Onhan se vähän hankala opetella uusi systeemi, kun on pinnacleen tottunut, mut eiköhän se ajan kanssa.

Vastaa Viestiin